İş Kazalarında 10 Yılda 12 Bin Kişi Hayatını Kaybetti

İş Kazalarında 10 Yılda 12 Bin Kişi Hayatını Kaybetti

İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyonelleri Derneği Başkanı Levent Kavlak, 10 yılda 12 binin üzerinde kişinin iş kazalarından hayatını kaybettiğini, onbinlerce çalışanın da iş göremez duruma geldiğini söyledi.

İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyonelleri Derneği Başkanı Levent Kavlak, 10 yılda 12 binin üzerinde kişinin iş kazalarından hayatını kaybettiğini, onbinlerce çalışanın da iş göremez duruma geldiğini söyledi.

Akdeniz bölgesindeki iş güvenliği profesyonelleri ile Adana Sürmeli Otel’de bir araya gelen Kavlak, Türkiye’de yaşanan iş kazalarının ve meslek hastalıklarının önüne geçmek için yola çıkan bilim insanlarını yaşadıkları şehirlerde bir araya getirerek ortak bir çatı altında buluşturmayı hedeflediklerini ifade etti. İş sağlığı ve güvenliği kültürü otursun diye şehir şehir, kasaba kasaba dolaşarak toplumu bilinçlendirmeye çalıştıklarını aktaran Levent Kavlak, “Ülkemizde yaşanan iş kazalarının yüzde 98’i, meslek hastalıklarının ise tamamı önlenebilir. İş kazalarının büyük çoğunluğu çalışanların bilinçsizliğinden kaynaklanıyor. Alınabilecek küçük önlemler ölümlerin ve yaralanmaların sayısını ciddi oranda düşürecektir. İşverenler iş sağlığı ve güvenliğini işletmelerde asla bir yük gibi görmemeli. Çalışanın sağlığı ve güvenliği uzmanlar ve işyeri hekimlerinin bilimsel çalışmalarıyla gerçekleştirilebilir.” dedi.

Üyelerinin sahadaki uygulamalarında ihtiyacı olan her türlü bilgi paylaşımını yaparak en ücra köşede yaşayan iş sağlığı ve güvenliği profesyoneline bile ulaşacaklarını aktaran Kavlak şöyle devam etti. “Çocuklarının öksüz kalmasına dur diyeceğiz. Türkiye'de yaklaşık 1 milyon 500 bin işverene mutlaka ulaşacağız. İş sağlığı ve güvenliği kültürünü neye mal olursa olsun ülkemizde oturtacağız.”

İş kazalarının olmadığı, meslek hastalıklarının gerçekleşmediği ve çocukların öksüz kalmadığı, yüreklerin yanmadığı bir Türkiye hayali kurduklarını dile getiren Levent Kavlak, “İşverenler yapacakları sözleşmelerden oluşabilecek bir ihmalde yaşanacak bir iş kazasının sonucunda ölüm yada yaralanmalarda kendilerini yargıyla karşı karşıya getirebileceğini bilmeli. Aslında seçtikleri mesleğin sadece para kazanmak için değil, önce insan diyerek ve ulvi bir iş olarak görmeli. İş sağlığı ve güvenliği toplumun tamamını ilgilendiren ulusal bir bilim mücadelesidir. “ ifadelerini kullandı.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.