İran'dan Yemen tepkisi: Derhal durdurun

İran'dan Yemen tepkisi: Derhal durdurun

S. Arabistan'ın Yemen'e yönelik operasyonu genişleyerek devam ediyor. İran "tehlikeli bir adım" olarak nitelediği saldırıları kınayarak derhal durdurulmasını talep etti.

İran Dışişleri Bakanlığı, Yemen'e yapılan askeri hava operasyonunu kınayarak, saldırının derhal durdurulmasını talep etti.

"TEHLİKELİ BİR ADIM"

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham, Yemen'e başlatılan askeri operasyonu "tehlikeli bir adım" olarak değerlendirerek, saldırıyı kınadıklarını bildirdi. İranlı Sözcü, operasyonu, "ülkelerin milli egemenliğini zedeleyen uluslararası sorumluluklara aykırı bir eylem" diye nitelendirdi.

"KRİZİN BOYUTU DAHA DA GENİŞLEYEBİLİR"

Afham, "İç savaş ve terörizm kriziyle mücadele eden Yemen'e karşı askeri eyleme başvurulması, durumun daha da karmaşık hale gelmesine ve krizin boyutunun daha da genişlemesine neden olacak. Eylem, bu ülkedeki iç ihtilafların barışçıl yöntemlerle çözülmesine yönelik oluşan fırsatların kaybına sebep olacak" açıklamasında bulundu.

"DERHAL DURDURUN"

Yapılan hava saldırı ve tüm askeri eylemlerin "derhal" durdurulmasını talep eden İranlı sözcü, "Bu saldırı, terörizm ve aşırıcılığın yayılmasından başka bir sonuç vermeyip, güvensizliği bölge geneline yaymış olacak" diye konuştu.

"SAVAŞ TÜM BÖLGEYE YAYILACAK"

İranlı milletvekili Alaaddin Burucerdi de, "Suudi Arabistan'ın Yemen'de yaktığı savaş ateşi tüm bölgeye yayılacak" dedi.

RUSYA: KAYGILIYIZ

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Yemen'de Husilere düzenlenen hava operasyonunun ardından, bu ülkedeki gelişmelerden derin kaygı duyduklarını açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Egemenlik, toprak bütünlüğü ve birliğini her zaman desteklediğimiz dost Yemen Cumhuriyeti'ndeki son gelişmelerden derin kaygı duyuyoruz" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, Yemen'deki krizin anacak ulusal diyalogla çözülebileceğine vurgu yapılarak, "Yemen krizinde tüm tarafların, askeri hareketliliğin her şeklini bir an önce sonlandırmasını ve amaçlarına silahla ulaşma yolundan vazgeçmesini son derece önemli görüyoruz" denildi.

HUSİLERİN LİDERİ ÖLDÜRÜLDÜ

Öte yandan Arabistan'ın gece yarısı 100 savaş jeti ile Başkent Sana'da Husi'lere yönelik başlattığı operasyonda onlarca milisin öldürüldüğü bildirildi. Saldırılarda Husi'lerin lideri Abdulmelik El-Husi'nin evinin yerle bir edildiği aktarıldı. Mısırdaki Şark El- Avsat gazetesi suudlu bir kaynağa dayandırarak verdiği haberde, bu saldırılarda evi yerle bir edilen Husi liderinin de öldüğü iddia edildi.

OPERASYONA 100 SAVAŞ JETİ KATILDI

Suudi Arabistan gece Yemen'deki Şii Husilere yönelik hava operasyonu başlatmıştı. Gece yarısı 100 savaş jeti ile Başkent Sana'da Husi'lere yönelik başlatılan operasyona başta Mısır olmak üzere Fas, Ürdün, Sudan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Bahreyn, her türlü askeri desteği vereceklerini olayın ilk başladığı andan itibaren duyurmuşlardı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.