İran Üzümü Piyasayı Bozdu, Fiyatlar Aniden Düştü

İran Üzümü Piyasayı Bozdu, Fiyatlar Aniden Düştü

Üzüm üreticileri, çekirdeksiz kuru üzüm fiyatlarının kısa sürede 5'ten 3,2 liraya düşmesine tepki gösterdi.

Üzüm üreticileri, çekirdeksiz kuru üzüm fiyatlarının kısa sürede 5'ten 3,2 liraya düşmesine tepki gösterdi. Fiyatların düşmesinde, İran üzümünün transit ticaret yoluyla Türkiye’ye girmesi etkili oldu. Tariş Üzüm Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Türker, üreticinin 2013 yılı rekoltesinin çok düşük olması sebebiyle zaten mağdur olduğunu, son zamanlardaki fiyat düşüşünün de bu mağduriyetini daha fazla arttırdığını söyledi.

Stoklarında üzüm bulunduran tüccarların da fiyatların düşüşünden zarar gördüğünü kaydeden Türker, “Sezon başında rekolte eksikliği nedeniyle üzüm fiyatlarının yükselmesi sonucunda bazı ihracatçıların, Türk üzümü yerine transit ticaret yoluyla İran üzümü pazarlaması ve Avrupa piyasasına yapılan Amerikan üzümü satışları, üzüm fiyatlarının düşmesindeki en önemli etken olmuştur.” dedi. Alkol fabrikaları tarafından her yıl 30 bin ton civarında sultani üzüm alındığını, bu sene alımın çok az miktarda kalmasının da fiyatların düşmesinde etkili olduğunu dile getirdi.

Bazı ihracatçıların Türk üzümü yerine İran üzümü ihraç ettiğini ileri süren Ali Rıza Türker, bunun sonucunda Türkiye’den üzüm ihracatının geçen yıla göre 51 bin ton azaldığını aktardı. Bazı ihracatçıların, yurtdışı alıcılarına bu sene rekoltenin çok yüksek olacağı yönünde raporlar verdiğini aktararak, “Bunun sonucunda alıcılar beklemeye geçti. Bu da talep yetersizliği nedeniyle fiyatların düşmesine yol açtı. Yeni yıl ürününün hasat edilmesine daha dört ay var. Bu çok uzun bir zaman. Dünyada değişen küresel iklim şartları nedeniyle 2014 yılı ürünü rekoltesinin ne kadar gerçekleşeceğini tahmin etmek için henüz erken.” diye konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.