İran Büyükelçisi: İlişkilerimizde Rekabete Dayalı Söylemler Ön Planda

İran Büyükelçisi: İlişkilerimizde Rekabete Dayalı Söylemler Ön Planda

İran İslam Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Alireza Bikdeli, İran ve Türkiye ilişkilerinde rekabete dayalı söylemlerin ön planda olduğunu ifade ederek," Bu söyle; iki ülke arasındaki güvenin şekillenmesi ve derin iş birliklerinin oluşması...

İran İslam Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Alireza Bikdeli, İran ve Türkiye ilişkilerinde rekabete dayalı söylemlerin ön planda olduğunu ifade ederek," Bu söyle; iki ülke arasındaki güvenin şekillenmesi ve derin iş birliklerinin oluşması için gerekli güveni etkilemektedir. Türkiye'de AK Parti ile bu söylem büyümek için büyük fırsat elde etti ama, aynı zamanda küçük bir fidan gibi rekabet ve karşıtlık söylemlerinin altında kaldı." şeklinde konuştu.

Van Valiliği, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA), İran Dışişleri Bakanlığı Politik ve Uluslararası Araştırma Merkezi (IPIS), Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) işbirliği ile düzenlenen Türkiye-İran Van Forumu başladı.

Van merkezdeki 5 yıldızlı bir otelde, 'Sektörel ve Finansal Derinleşme' ana temasıyla düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan İran İslam Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Alireza Bikdeli, komşular arasındaki ilişkilerin kalıcı kalkınmanın en önemli unsurlarından biri olduğunu söyledi.

İran ve Türkiye'nin benzersiz bir coğrafyada önemli komşular olduğunu ve dünyanın bütün bölgeleriyle ilişki içinde olduklarını bildiren Bikdeli, "İki ülke Müslüman olup, geçmişe yönelik büyük bir kültüre sahipler. İki ülke kapasiteleri seviyesinde işbirliği içinde olurlarsa uluslararası siyasette kesinlikle büyük bir rol oyanayacaklardır. Sadece bölgemizi değil uluslararası düzeni değiştirme imkanı bulacaklardır. Bunun için kapsayıcı bir ilişki göstermek istiyoruz. İran ve Türkiye ilişkilerinde rekabete dayalı söylemler vardır. İki ülke arasındaki güvenin şekillenmesi ve derin iş birliklerinin oluşması için gerekli güveni etkilemektedir bu söylem. Bir söylem türü de etkileşimdir. Türkiye'de AK Parti ile bu söylem büyümek için büyük fırsat elde etti ama aynı zamanda küçük bir fidan gibi rekabet ve karşıtlık söylemlerinin altında kaldı" şeklinde konuştu.

"İKİ ÜLKE HALKI BİRBİRİNİ YETERİNCE TANIMIYOR"

Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) Başkan Yardımcısı Murat Bilhan, düzenlenen ilk oturuma başkanlık yaptı. Büyükelçilik yaptığı dönemlerde Tahran'da da görev aldığını anımsatarak, görev yaptığı süre içinde iki ülke halklarının birbirlerini yeterince tanımadığı intibasını edindiğini ifade etti.

Yıllarca öğrencilerin gelmesine, turistlerin ilk tercihleri arasında Türkiye'nin yer almasına rağmen iki ülkenin birbirini tanımadığını gördüğünü vurgulayan Bilhan, "İran son derece rasyonel bir dış politika yürütüyor ve milli çıkarları doğrultusunda çok akılcı kararlar veriyor. Türkiye gibi değil. Türkiye'de durum biraz daha farklı. Asırlardır aynı sınırı paylaşan iki ülkenin birbirinden farklı yapıları var. İki ülke insanı yeni yeni birbirini tanımaya başladı. Çünkü yıllarca İran'daki vatandaşlar Türkiye'yi tanıyabilmek için üçüncü ülkelerin kaynaklarından yararlanmak zorunda kaldı. Bu yanlış bir şey. İran'ı tanımayan biri, ülke hakkında, Fransa'dan bilgi alırsa bu ne kadar doğru olur. Bunda en büyük eksiklik belki de ülkemizindir. Çünkü Türkiye'yi anlatacak onların diline hitap eden bir kaynağımız yok. Burada bir öz eleştiri yapmamız lazım." dedi.

Oturumda söz alan Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bayram Sinkaya ise İran ve Türkiye'nin son zamanlarda birbirlerini dönüştürme arzusundan uzaklaşarak, ekonomik alanda yoğunlaşmaya başladıklarına dikkati çekti.

Toplantıda, Hoy şehri Valisi Hoseyin Seivaniasl, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Peyami Battal, Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva ve TASAM Başkan Yardımcısı Murat Bilhan da Türkiye-İran ilişkilerişyle ilgili bir konuşma gerçekleştirdi.

2 gün sürecek olan Türkiye-İran Van Forumu, açılış konuşmalarının ardından oturumlarla devam etti. Sunumlarla yapılan oturumlar, soru cevap bölümüyle sona erdi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.