Irak'ta Etnik Temizlik İfadeleri Tüyler Ürpertti

Irak'ta Etnik Temizlik İfadeleri Tüyler Ürpertti

Uluslararası Af Örgütü, Irak'ın kuzeyinde radikal selefi IŞİD adlı örgütün azınlıkları sistematik bir şekilde hedef aldığını açıkladı. Konuyla ilgili bugün yayımlanan yeni brifing, hayatta kalanların tüyler ürpertici tanıklıklarını...

Uluslararası Af Örgütü, Irak'ın kuzeyinde radikal selefi IŞİD adlı örgütün azınlıkları sistematik bir şekilde hedef aldığını açıkladı. Konuyla ilgili bugün yayımlanan yeni brifing, hayatta kalanların tüyler ürpertici tanıklıklarını gözler önüne seriyor.

Hayatta kalanlar Sincar bölgesinden düzinelerce erkek ve erkek çocuğun IŞİD savaşçıları tarafından bir araya toplanıp, pikap kamyonetlere doldurulup gruplar halinde ya da tek başlarına vurulmaları için kasabanın dışına nasıl götürüldüğünü anlatıyor. Ezidi azınlığı üyesi yüzlerce, muhtemelen binlerce kadın ve çocuk, çok sayıda erkek ile birlikte, IŞİD'in bölgenin kontrolünü ele geçirmesinden bu yana kaçırıldı.

ÖLÜM TARLALARI

Uluslararası Af Örgütü Kıdemli Kriz Danışmanı Donatella Rovera, "IŞİD tarafından gerçekleştirilen katliamlar ve kaçırılmalar, azınlıklara yönelik kuzey Irak çapında etnik temizlik dalgasının yayıldığına dair yürek parçalayıcı kanıtlar sağlıyor. IŞİD aşağılık suçlar işliyor ve Sincar'ın kırsal kesimini Arap ve Sünni Müslüman olmayan herkesin izlerini ortadan kaldırma amacıyla kana bulanmış ölüm tarlalarına dönüştürdü." diye konuştu.

Uluslararası Af Örgütü Ağustos ayında Sincar'da birkaç toplu öldürmenin gerçekleştiğine dair kanıt toplamıştı. En ölümcül iki olay IŞİD savaşçıları 3 Ağustos'ta Kiniye ve 15 Ağustos'ta Koço'yu bastığında yaşanmıştı. Sadece bu kasabalarda öldürülenlerin sayısı yüzleri buluyor. İki kasabadan da yaşı 12 kadar küçük olan çocukların da aralarında bulunduğu çocuklar ve erkekler IŞİD milisleri tarafından ele geçirildi, kaçırıldı ve vuruldu.

Koço'daki katliamdan kurtulan biri Uluslararası Af Örgütü'ne "Hiçbir sıra yoktu, IŞİD milisleri hedef ayrımı gözetmeden araçları doldurdular." dedi.

ACI İÇİNDE ÖLMEYİ BEKLEDİLER

Kardeşi Halit ile ölmekten kıl payı kurtulan Said, beş kez vuruldu; üç kez sol dizinden ve bir kez kalçasından, bir kez omzundan. Katliamda yedi kardeşini kaybetti. Katliamın olduğu yerden kaçıp yakınlarda bir yerde 12 gün boyunca saklanıp hayatta kalmayı başaran Salim, Uluslararası Af Örgütü'ne yaralanan diğerlerinin acı içinde ağladıklarını duymanın dehşetini anlattı: "Bazıları hareket edemiyordu ve kendini kurtaramadı; orada acı içinde yatarak ölmeyi beklediler. Korkunç bir şekilde öldüler. Kendimi sürükleyip çıkarmayı başardım ve Müslüman bir komşum beni kurtardı; beni kurtarmak için kendi hayatını tehlikeye attı; benim için kardeşten öte. 12 gün boyunca bana her gece yemek ve su getirdi. Yürüyemiyordum ve kurtulmaya dair hiçbir umudum yoktu. Onun beni orada tutmaya devam etmesi oldukça tehlikeli bir hale gelmişti."

Said daha sonra eşekle kaçmayı başarmış ve dağları aşarak Kürdistan Bölgesel Yönetimi tarafından kontrol edilen bölgelere ulaşmış.

TECAVÜZ TEHDİDİYLE İSLAM'A DAVET İDDİASI

Toplu öldürmeler ve kaçırılmalar kuzey Irak'ta yaşayan nüfusun tamamını korkutma konusunda başarılı olarak binlercesinin yaşamlarından endişe ederek kaçmasına yol açtı.

IŞİD tarafından kaçırılan ve esir tutulan yüzlerce Ezidi'nin çoğunun kaderi belirsiz. İŞİD'in tecavüz tehdidiyle insanları İslam'a girmeye zorladığı öne sürülüyor. Bazı vakalarda tüm aile kaçırılmış durumda.

Kayıp 45 akrabasının adlarını liste olarak Uluslararası Af Örgütü'ne veren bir adam - hepsi kadın ve çocuklardan oluşuyordu- "Bazılarından haber alıyoruz ama diğerleri kayıp ve hayattalar mı öldüler mi ya da onlara ne olduğunu bilmiyoruz." dedi.

Rovera, "Irak hükümeti, yetkililerin şu ana kadar yaptığı gibi mezhepçi milisleri görmezden gelerek ya da Şii milisleri IŞİD'e karşı silahlandırarak çatışmayı şiddetlendirmek yerine, dinleri ve etnik kökenlerinden bağımsız olarak bütün sivilleri korumalı. Kuzey Irak'ta yaşayan halk her köşe başında hayatlarından endişe etmeden zulümden uzak bir şekilde yaşamayı hak ediyor. Savaş suçlarının emrini veren, gerçekleştiren ya da yardım edenler tutuklanarak adalete teslim edilmeli." dedi.

10 Haziran'da Musul'u ele geçirmesinden bu yana IŞİD milisleri Sünni Müslüman olmayan toplulukların -bunlara Şii camileri ve tapınakları da dahil- ibadet yerlerini sistematik bir şekilde imha etti ve zarar verdi.

Kuzey Irak'ta hedef alınan etnik ve dini azınlıklar arasında bulunanlar: Süryani Hıristiyanlar, Türkmen Şiiler, Şabak Şiileri, Ezidi inancına sahip olanlar, Kakai ve Sabean Mandeanlar. IŞİD'e karşı çıktığı bilinen ya da karşı çıktığına inanılan birçok Arap ve Sünni Müslüman da misilleme saldırılarında hedef alındı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.