Irak'a Silah Sevkiyatı Alman Meclisinde Görüşülecek

Irak'a Silah Sevkiyatı Alman Meclisinde Görüşülecek

Almanya'da Büyük Koalisyon hükümeti, Kuzey Irak’a ne tür silahlar gönderileceğini kararlaştırarak pazar günü açıklayacak. Irak’a silah sevkiyatı konusunun ise pazartesi günü Federal Meclis’te oylamaya sunulması bekleniyor. Sevkiyatın...

Almanya'da Büyük Koalisyon hükümeti, Kuzey Irak’a ne tür silahlar gönderileceğini kararlaştırarak pazar günü açıklayacak. Irak’a silah sevkiyatı konusunun ise pazartesi günü Federal Meclis’te oylamaya sunulması bekleniyor. Sevkiyatın koordinasyonu amacıyla Federal Ordu’nun Erbil’e 6 asker gönderdiği bildirildi.

Kuzey Irak’ta terör faaliyetlerine devam eden radikal selefi örgüt IŞİD'e karşı mücadele eden Kürt Peşmerge güçlerine ne tür silah yardımı yapılacağı konusu bu hafta sonu kesinlik kazanmış oluyor. Federal Hükümetin pazar günü askeri teçhizat listesini kararlaştırması bekleniyor. Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) kurduğu Büyük Koalisyon hükümeti, Irak’a silah yardımı konusunu Federal Meclis’te de oylamaya sunacak.

SPD’nin Federal Meclis Grubu Başkanı Thomas Oppermann, hükümetteki partilerin meclis gruplarının önerge sunmayı kararlaştırdığını doğruladı. Ancak söz konusu oylamanın bir formaliteden ibaret olduğu, ülke dışına asker gönderilmesi konusunda olduğu gibi Federal Meclis’ten onay alma söz konusu olmadığı belirtiliyor. Oppermann, SPD’ninKürtPeşmerge güçlerine önümüzdeki hafta içinde silah ve mühimmat gönderilmesini onayladığını söyledi.

Önergenin pazartesi günü fraksiyon oturumunda ele alınacağına dikkat çeken Oppermann, kendi parti grubunda bu önergeye geniş kapsamlı destek çıkacağına inandığını ifade etti. Birlik Partilerin meclis grubunda da söz konusu önergeye tam destek vermesi bekleniyor. Bilindiği gibi Birlik Partililer daha önce mecliste bu tür sembolik oylama yapılmasına gerek olmadığını belirtmişti, ancak iktidar ortaklarının ısrarı üzerine geri adım atmış oldu.

Pazar günü ise Başbakan Angela Merkel ilgili beş federal bakan ile görüşme yapacak. Ondan sonra SPD Başkanı Sigmar Gabriel, CSU Başkanı Horst Seehofer ve Merkel üçlü görüşme yaparak nihai kararı vermiş olacaklar. Diğer taraftan ise Kuzey Irak’a yapılacak silah sevkiyatının koordinasyonu için çarşamba günü 6 asker gönderildiği bildirildi.

Federal Ordu, konunun Dışişleri Bakanlığı ile ele alındığını, Erbil’e gönderilen askerlerin Alman Başkonsolosluk bünyesinde görev yapacağını internet sitesinde duyurdu. Bildiride ayrıca Federal Ordu’nun Dışişleri Bakanlığı’na sivil ve askeri yardım malzemelerin teslim edilmesinde yardımcı olacağı belirtildi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.