İpekler ilgi odağı oldu

İpekler ilgi odağı oldu

Kulesite AVM'de açılan ‘7. Dünden Bugüne Geleneksel Türk El Sanatları Şöleni’ sergisinde yüzde yüz ipek ürünlerini sergileyen Yılmaz İpekçilik’in ürünleri Konyalılardan ilgi gördü

Kulesite AVM, 10-18 Şubat tarihleri arasında ‘7. Dünden Bugüne Tük El Sanatları Şöleni’ne ev sahipliği yapıyor. Birbirinden değerli ustaların ve unutulmaya yüz tutmuş geleneksel Türk el sanatlarının görücüye çıktığı sergi Konya halkının beğenisine sunuluyor. Sergi kapsamında el yapımı ipek dokuma, mozaik sanatı, topaç yapımı, kaşık yapımı, yemeni yapımı ve üfleme cam sanatı gibi yüzyıllar boyunca babadan oğula geçen birçok değerli el sanatı ve bu sanatların çok az sayıdaki önemli ustaları Kulesite’de Konyalılar ile buluşuyor.

BEŞ KUŞAKTIR DOKUMACIYIZ

Standında bulunan ipek ürünleri ve bu ürünlerin koza halinden itibaren yapılışını ziyaretçilerine anlatan Yılmaz İpekçilik İşletmecisi Yılmaz Büyükakış, Konya halkının göstermiş olduğu ilgiden memnun olduklarını aktardı. Beş kuşaktır ipek el dokumasıyla uğraştıklarını söyleyen Hataylı dokuma ustası Yılmaz Büyükaşık, bu işi tüm aile fertlerinin yaptığını ve yeni ustalar yetiştirdiklerini kaydetti. Büyükakış, “Dokumacılığı Ermenilerden öğrenen dedem ile 1900’lerin başında başlayan koza yetiştiriciliğimiz ve devamında babam Hasan Büyükbaş ile 1936’dan bu yana da ipek üretimiyle birlikte el dokumacılığını başarı ile sürdürdüğümüz işletmemizde en iyi ipeği üretmek adına beş kuşaktır elimizden geleni yapmaktayız” dedi. İpeğin yapım aşaması hakkında bilgi veren Büyükakış, “İpek böceği yumurta olarak alıp büyütüyoruz. Dut yapraklarıyla beslediğimiz böcekler 45 günlük yeme süresinden sonra kozaya çekiliyor ve ipek ipini oluşturuyor. Biz bu ipin işlemesini, boyama ve dokumasını kendimiz yapıyoruz” dedi.

TAMAMI EL DOKUMASI

Dokunan şal, peştamal, elbiselik kumaş gibi ürünlerin tamamını elde dokuduklarını belirten Büyükakış, sözlerine şöyle devam etti: “Tezgahlarımız eski tahta tezgahlar olduğu için her bir ürünün yapımı tek bir kişi yapıyor ve bazen bu günler alabiliyor. İpek böceklerini devlet destekli olarak alıp köylere dağıtıyoruz. Köylüler bunu büyütüp dut yapraklarından besliyor. Böcekler belli bir süreden sonra yemeyi bırakıp kozaya yatıyor. Oluşturulan bu kozların içini açıp böceği ölmeden hayata devam etmesini sağlıyoruz. Ve çiftleşerek yeni böcekler oluşuyor. Çıkarılan kozaları kaynatıp önce pamuğa sonra da ipe dönüştürüyoruz. İyi beslenen bir böcekten yaklaşık 1500 metreye kadar ipek ipi çıkabiliyor. Biz hem ince ve kaliteli hem de kalın ipekten ürün yapıyoruz. Ürünlerimiz tamamen el yapımı ve gerçek ipekten yapılmaktadır. Konyalıları sergimize bekliyoruz.”

ALİ İBİLEME merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.