İpek Üniversitesi Dijital Oyun Dünyasına ‘adem’i Kazandırdı

İpek Üniversitesi Dijital Oyun Dünyasına ‘adem’i Kazandırdı

İpek Üniversitesi Animasyon Bölümü, 'Adem' isimli yüzde yüz yerli bir dijital oyun tasarladı. Osmanlı motifleriyle zenginleştirilen oyun, kullanıcılara 'Adem bizden biri' dedirtiyor. Üç aylık aylık bir çalışma dönemi sonunda tamamlanan...

İpek Üniversitesi Animasyon Bölümü, 'Adem' isimli yüzde yüz yerli bir dijital oyun tasarladı. Osmanlı motifleriyle zenginleştirilen oyun, kullanıcılara 'Adem bizden biri' dedirtiyor.

Üç aylık aylık bir çalışma dönemi sonunda tamamlanan Adem oyunu, dünya çapında oyun şirketlerinin endless run (sonsuz koşu) oyun tarzına benziyor. Hayatın içinden bir karakter olan Adem, başında fesi, belinde kuşağıyla pazar yerinde yaptığı uzun soluklu koşuda esnaftan para ve eşyalar topluyor. Oyunda Adem’in bu mücadelesi her birey için günlük hayattan kesintiler sunuyor.

İpek Üniversitesi Animasyon ekibi, dijital oyunu Bursa esnaf çarşısında yaptıkları incelemelerden sonra tasarladı. İpek Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Fuat Bilkan’ın ismini Adem olarak koyduğu dijital oyunun bu isimle uluslararası alana da taşınabilmesi hedeflendi. İsminin belirlenmesinin ardından çalışmalarına başlayan Animasyon Bölümü oyunda kullanmayı düşündükleri Osmanlı motiflerini yerinde inceleyerek izlenimlerini oyuna yansıttı. Bursa’ya giderek Osmanlı motiflerini yerinde inceleyen Oyun Koordinatörü Erkan Kuşku, "Dünyadaki örnekleri incelediğimiz zaman, Çinlilerin yaptığı oyunlarda ejderha gibi Çin motifleri; Avrupalıların yaptığı oyunlarda ise kendilerine ait mimariler, bir takım formlar ve kıyafetlere yer verdiklerini gördük. Buradan yola çıkarak biz de Adem’e kendi kültürel lezzetimizi katalım istedik’’ dedi. Oyunun programcısı Ali Yorulmaz ise, “Oyunun kısa zamanda Android Marketlerde yer almasını sağladık. Adem oyunu, Windows 8 tabanlı tüm akıllı telefonlarda başka ülkelerde de indirilip oynanabilir hale olacak." diye konuştu.

ADEM’E, OYUN TASARIMCILARINDAN TAM NOT

Dijital oyun sektörünün önemli isimlerinde Oyun Tasarımcısı Şevket Kürkçüoğlu’da Adem oyununu oynayarak düşüncelerini aktardı. “İnsanlar bir şeyler yaptığında tepki görmek istiyor. Bu da en çok oyunlarla sağlayabiliyoruz’’ diyen Kürkçüoğlu, "Son dönemde bu tür dijital oyunlara ilginin artmasının nedeni erişimin gittikçe daha da kolaylaşması. Bu aslında doğal bir süreç. Dijital oyun pazarının 100 milyar dolarlık bir piyasası var. Ve bu pazar gittikçe daha büyüyor. Türkiye bu konuda çok gerilerde. Yetişmiş kalifiye eleman sıkıntısı da var. Adem gibi çalışmaları bu nedenle olumlu bir gelişme olarak görüyorum.” dedi. Son dönemde İpek Üniversitesi dahil birkaç üniversitenin bu tür bölümler açılarak sektörün ülkemizde de gelişmesine katkı sağladığına vurgu yapan Kürkçüoğlu, şunları söyledi: “İlerleyen yıllarda bu üniversitelerden mezun olacak kişilerle birlikte eleman ihtiyacı giderilmiş olup ülkemizin de önemli bir pazar haline gelmesi sağlanacaktır. Adem küçük şık bir oyun. Tamamen Türk yapımı olması daha da güzelleştiriyor oyunu. Adem benzeri oyunlar piyasada oldukça fazla. Ancak bu oyunu diğerlerinden ayıran birçok özellik var. Akışı olan bir oyun. Müziği ve görselleri de çok güzel. Kamera açısı ve tipi çok güzel ve gerçekçi."

"ÖĞRENMEYİ KOLAYLAŞTIRAN OYUNLAR TERCİH EDİLMELİ"

Oyunlar bir takım görsel uyaranlar sunar ve bu uyarıcılar vücutta psikolojik hoşluk hissi uyandırdığını belirten, İpek Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı Tuğba Uzer Yıldız, Adem oyununu şiddet içermediği için kullanıcılara tavsiye etti. Yıldız, “Oyun oynandıktan sonra hissedilen bu tip rahatlatıcı duygular, oyun oynama davranışının tekrar edilip, bir alışkanlık ve zaman zaman bağımlılık haline gelmesine yol açarlar.” dedi. Hangi tür oyunların oynanması gerektiğine dikkat çeken Yıldız, “Dikkat ve muhakeme yeteneğini geliştiren, merak duygusunu motive eden, öğrenmeyi kolaylaştıran ve sevdiren, hayal gücünü, düşünme alışkanlıklarını geliştiren, yaratıcı düşünmeyi ve keşifler yapmayı teşvik eden oyunlar tercih edilmelidir. Adem oyununu da, şiddet içermediği için tercih edilebilecek oyunlar listesine ekleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

ADEM’İN KÜNYESİ

Yapıldığı Yer: İpek Ünv. Animasyon Stüdyoları

Yapım Süresi: 3 ay

Çalışan sayısı: 7

Teknik Özellikleri: Unity 3D motoru ve Mocap teknolojisi

Oyun Yaş Grubu: 7’den 70’e herkes

Oyun Süresi: Sınırsız

Erişim: Android Market

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.