İnternette '.İstanbul' Dönemi

İnternette '.İstanbul' Dönemi

İnternetle ilgili kuralları belirleyen İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu (ICANN) '.istanbul' ve '.ist' alan adlarının kullanılmasına onay verdi. İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş ve ICANN Başkanı Fadi Chehade,...

İnternetle ilgili kuralları belirleyen İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu (ICANN) '.istanbul' ve '.ist' alan adlarının kullanılmasına onay verdi. İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş ve ICANN Başkanı Fadi Chehade, Saraçhane’de düzenlenen bir törenle anlaşma imzaladı. Alt yapı çalışmalarının ardından İstanbul’da yaşayan herkes 'İstanbul' uzantılı internet adresine sahip olabilecek.

Büyükşehir Beledeyesi, geçtiğimiz yıllarda İstanbul’da (.com, .net, .org) gibi uzantılar yerine '.istanbul ve ya .ist' alan adları kullanılması için ICANN’e başvurdu. Başvuru incelenerek ICANN tarafından kabul edildi. Saraçhane’de düzenlenen imza töreninde konuşan Başkan Kadir Topbaş, İstanbul için heyecan verici bir gün olduğunu ifade etti. Medeniyetlerin beşiği olan İstanbul’un dijital dünyada söz sahibi olacağını ifade eden Topbaş, “Her gördüğümüz yeniliği anında kendimize almaya özen gösterdik. Bütün teknolojik gelişmeleri ve bilgi çağının imkanlarını en iyi şekilde kullanmak için büyük çaba sarf ettik. Geldiğimiz noktada İBB olarak dünyada interneti ve e-belediyecilik uygulamalarını en iyi kullanan belediyelerden biri olduğumuzu rahatlıkla söyleyebilirim. Bakın bugün İstanbul’un 33 meydanında ücretsiz kablosuz internet hizmeti veriyoruz. İstanbul’un marka değerini daha da yükseltmek için '.istanbul ve .ist' alan adlarını alma fırsatını da kaçırmak istemedik.” dedi.

'TARİHİ BİR ANA TANIKLIK EDİYORUZ'

Kentlerin tanıtımında internet alan adlarının önemine vurgu yapan Topbaş, şöyle konuştu: “Bugün burada bir tarihi ana ve bir milada tanıklık ediyoruz. Bu başarımız İstanbul’un internet dünyasında söz sahibi olmasına önemli bir fırsat verecek. Bunun yansımalarını yakın gelecekte ekonomide, ticarette ve bilgiye dayalı birçok alanda çok daha fazla göreceğiz.”

DÜNYA İSTANBUL’U TAKLİT EDİYOR

ICANN Başkanı Fadi Chehade ise 44 yıl önce geldiği İstanbul’da dünyayı gördüğünü şimdi de dünyanın İstanbul’u taklit ettiğini söyledi. İstanbul’un doğal bir bağlantı noktası olduğunu ifade eden Chehade, “İstanbul kuzeyi, güneyi, batıyı ve doğuyu bir araya getiriyor. İslamiyeti, diğer dinleri aynı noktada birleştiriyor. Dünyada birçok şehir gördüm ama İstanbul kendi kendini yenileyebilen, geçmişi koruyan, geleceğe de ihtiyacı olan bir şehir.” dedi. Yeni alan adları ile İstanbul’un dijital dünyaya girmesini sağlayacağını vurgulayan Chehade, “Çünkü artık internete .istanbul ve .ist uzantılı web sitelerini ziyaret ettiğinizde İstanbul’da olduğunuzu anlayacaksınız.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından imzalar ICANN Başkanı Fadi Chehade ve İBB Genel Sekreteri Hayri Baraçlı tarafından atıldı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.