İnsanlığın ortak malı

İnsanlığın ortak malı

Prof. Dr. Ahmet Çaycı, “Toprağın altındaki her şey insanlığın ortak malıdır ve insanlığın hizmetine sunmakla mükellefiz. Bütün bunlar Konya’nın kültür hazinelerinin zenginliğinin bir delilidir" dedi

Büyükşehir Belediyesi ile Konya Fikir ve Sanat Adamları Derneği ve S.Ü. Selçuklu Araştırma Merkezi’nin ortaklaşa düzenlediği Yaşayan Konya Hafızası İkindi Sohbetlerinde bu hafta NEÜ Sosyal Beşerî Bilimler Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ahmet Çaycı “Seyahatnâmelerde Konya” konulu bir konferans verdi. Seyahatnâmelerin bilinmeyen şehirleri bilinir hâle getirdiğini dile getiren Prof. Dr. Ahmet Çaycı, “Seyahatnâmelerde Konya” adlı kitabın özet bir anlatımını gerçekleştirdiği konferansında; “Bu kitap, Konya şehriyle ilgili kaleme alınmış seyahatnâmelerden oluşan muhtasar bir örnektir. ‘Konyayı Keşfetmek’le giriş yaptık. ‘Tanpınar’ın Konyası’yla medeniyetin inşasındaki parametreler arasında Konya’nın yerini belirlemeye çalıştık. ‘A. Süheyl Ünver ve Konya’ ile Süheyl Ünver’in Konya aşkınıifşa etmeyi denedik. ‘Abdullah Cevdet’in Konya Seyahati’ ile Osmanlı’nın son dönemindeki Konya panoramasını yakalamaya gayret ettik. ‘Mehmet Ziya’nın Konya Seyehati’ ile Bursa’dan başlayan heyecanın Konya’da nihayet bulmasına tanık olduk. Konya bölgesindeki Hitit anıtlarını ziyaret eden bazı seyyahlar…’ ile Hititler döneminin Konya’sını tanımaya çalıştık. ‘Osmanlı Seyyahlarının Hatıralarındaki Konya Şehri’ ile Osmanlı münevverlerinden Konya’yı algıladık. ‘Osmanlı’ya Esir Düşen Schiltberger…’ yazısından erken tarihlerdeki Konya’yı keşfettik. ‘Osmanlı’nın son dönemlerinde Bazı Alman Seyyahlarına Göre Konya’ ile Almanlar’ın Anadolu’daki emellerini daha iyi anladık. ‘İngiliz Seyahatnâmelerinde Konya’ başlıklı makale sayesinde Konya’daki oryantalist zihniyeti tespit ettik. ‘Mevlevîlik Tarihinin Kaynaklarından Seyahatnâmeler’ isimli araştırma ile seyyahların Mevlevîlere bakışını sorguladık. ‘Seyahatnâmelerde Akşehir’ ile Konya’nın taşrasıyla alakalı izlenimleri aldık.”dedi.

TOPRAĞIN ALTINDAKİ HER ŞEY İNSANLIĞIN ORTAK MALIDIR

Beş yıldır Konya’nın 7 kilometre batısındaki Gevele Kalesinde çalıştıklarını söyleyen Prof. Çaycı, 7 gün 24 saat bekçi bulunmasına rağmen definecilerle mücadele ettiklerini; Ürdürdün’de bir araştırma yaparken de attığı her adımda ‘Osmanlı’nın hazinesi nerede?’ sorusuyla karşılaştığını, orada da aynı aymazlığın, tembelliğin olduğunu, bunun da bu ülkenin kanayan bir yarası olduğunun altını çizerek “Bunu hep birlikte aşacağız. Toprağın altındaki her şey insanlığın ortak malıdır ve İnsanlığın hizmetine sunmakla mükellefiz. Bunların sunulacağı yer de Konya’dır. Bütün bunlar Konya’nın kültür hazinelerinin zenginliğinin bir delilidir. Fakat Konya’da yeterli müze yoktur. Avrupa’da bile küçücük şehirlerde onlarca müze varken Konya gibi medeniyetlere başkentlik yapmış bir şehirde birkaç tane müze ile bu işi yürütmek çok zor bir iştir" dedi. “Bu ülkenin zenginliklerine hep birlikte sahip çıkmalıyız” diyen Çaycı, bunların anlatılacağı, tarihe sahip çıkma bilincinin verileceği birinci derecedeki yerlerin eğitim kurumları olduğunu, bu değerlerin yurt dışına bir marifetmiş gibi satılmasının açıkça bir vatana ihanet olduğunun altını çizdi. Çaycı, yeni mevzuata göre bulunan tarihi eserlerin müzelere götürülmesi halinde eserin maddî değerinin bir komisyon tarafından belirlenerek ilgili şahsa ödendiğini de sözlerine ekledi.  Katılımcılara “Seyahatnâmelerde Konya” adlı kitabın dağıtıldığı program sonunda konuşmacıya Şair İsmail Detseli, Prof. Dr. Saim Sakaoğlu ve Seyit Küçükbezirci tarafından günün anısına kitap ve Katılım Belgesi takdim edildi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.