‘İnsanlığın doğumu’

‘İnsanlığın doğumu’

İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar, "Peygamber Efendimiz'in doğumu bir insan olarak sadece kendisi için bir doğum değil, O'nun doğumu, insanlığın doğumudur. O'nun kutlu doğumu tüm insanlık için önemlidir ve tüm insanlığın hayatında o yeniden doğmalıdır"

Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri, Mevlana Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen programla başladı. Programa İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar'ın yanı sıra; Vali Yakup Canbolat, Selçuklu Kaymakamı Sabit Kaya,  Karatay Kaymakamı Selim Parlar, Karatay Müftüsü Mustafa Altıntaş, Meram Müftüsü Sabri Kütükçü, Selçuklu Müftüsü Nusret Karabiber, Büyük Şehir Belediyesi Genel Sekreteri Hasan Kılca ve çok sayıda davetli katıldı.

ŞÜPHELER YERSİZ

Programda konuşan İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar, kutlu doğumun önemine değinerek, "Allah'ın sevdiği, andığı, övdüğü bir mübarek insandan bahsetmek için buradayız. Biz O'ndan bahsederken sadece O'na değil sözlerimize, O'nunla geçirdiğimiz vakitlerimize değer kazandırmış oluyoruz" dedi. Günümüzde Kutlu Doğum Haftası'na karşı yanlış söylemlerin olduğunu ifade eden Akpınar, bu hafta etrafında bir takım tereddüt ve şüphelerin oluşturulmak istenildiğini söyledi. Akpınar, "Kutlu Doğum Haftası, Mevlüt Kandili'ne alternatif mi? Ya da kutlu doğum haftası kimliği belli olmayanların icat ettikleri bir biat mı? gibi sorular ortalıkta dolaşmaktadır. Hepimiz biliyoruz ki efendimiz, hicri takvime göre Rebiülevvel ayının 12. gecesi dünyaya geldi. Hicri takvim ay hesabına göredir ve güneş takvimi olan miladi takvime göre on gün kısa olduğu için bütün mevsimleri dolaşır" şeklinde konuştu.

HİCRİ İLE MİLADİ TAKVİM AYNI DEĞİL

Hicri takvime göre gerçekleştirdiğimiz dini bayramların da mevsim mevsim dolaştığının altını çizen Prof. Dr. Akpınar, şunları söyledi: "Bu olayla Kutlu Doğum Haftası'nı yıpratmaya çalışıyorlar ama biz biz kurban bayramını hem yaz aylarında kutladık hem de kış aylarında. Aynı Şekilde orucumuzu kısa kış aylarında tuttuğumuz da oldu uzun yaz günlerinde tuttuğumuz da. Bu hicri takvimin on gün kısa olmasından kaynaklanan bir durumdur. "Peygamber Efendimiz'in de dünyaya teşrifi günün de dönüşümlü olarak bütün mevsimleri dolaştığını aktaran Akpınar, "Efendimizin doğumu miladi 20 Nisan 571'dir. 20 Nisan olunca da O'nun doğumu bir bahar mevsimine tekamül etmiştir. Biz elbette rebiülevvel ayının 12. gecesini Mevlüt Kandili olarak devam ediyoruz ama bu arada da Efendimiz'i insanımızın gündemine getirmek için, O'nu enini boyuna daha geniş ortamlarda anmak ve anlamak için bu haftada değişik etkinliklerle gündeme getiriyoruz" şeklinde konuştu.

HER ANIMIZDA O'NU ANMALIYIZ

Kutlu Doğum Haftası'nın yurt içi ve yurt dışı birçok merkezde, Türkiye ve diğer Müslüman ülkelerin öncülüğünde etkinlikler düzenlendiğini kaydeden Akpınar, bu vesileyle Peygamber Efendimiz'in gündeme gelmekte olduğunu söyledi. Akpınar, sözlerine şu şekilde devam etti: "Ne Kutlu Doğum Haftası, Mevlüt Kandili'nin alternatifidir ne de Mevlüt Kandili,  Kutlu Doğum Haftası'nın alternatifidir. Bu yıllar öncesinden tarihçilerimizin tespit etmiş olduğu bir tarih baz alınarak kutlanmaya devam etmektedir. Bu tereddüt ve şüphelere bir kenare bırakarak bizim asıl önemli olan bu hafta ya da bu mübarek gün ve geceler münasebetiyle O'nun karşısındaki duruşumuzu gözden geçirmemizdir. Biz O'nu sadece Mevlüt Kandillerinde ve Kutlu Doğum Haftalarında değil günlük olarak, ömür boyu devam edecek şekilde kesintisiz bir şekilde Müslümanlar olarak anmaya devam edeceğiz." Peygamber Efendimiz'i günlük olarak duyduğumuz ezanlarda, kıldığımız namazlarda ve getirdiğimiz Kelime-i Şahadetlerde sürekli andığımızı aktaran Akpınar, şunları söyledi: "Bu haftalar O'nu anmak ve anlamak için bir fırsata dönüşecektir. Kutlu Doğum Haftası'nı böyle görüyoruz. Bu haftadan sonra da bazı ilçelerimizde Peygamber Efendimiz konuşulmaya, anlatılmaya, gündeme getirilmeye devam edecektir.  Peygamber Efendimiz'in doğumu bir insan olarak sadece kendisi için bir doğum değil, O'nun doğumu toplumların doğumudur, insanlığın doğumudur, değerlerin doğumudur. Bu yüzden O'nun kutlu doğumu, tüm insanlık için önemlidir ve tüm insanlığın hayatında o yeniden doğmalıdır. Yeniden gündeme gelmelidir."

ALİ İBİLEME merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.