İnsan sağlığını hiçe sayıyorlar!

İnsan sağlığını hiçe sayıyorlar!

Melik Hatun Çarşısı'nda tavuk etleri açıkta satılmaya devam ediyor. Yapılan tüm uyarılara rağmen her gün yüzlerce aracın gelip geçtiği pazar önünde tavukların açıkta satılması insan sağlığını da tehdit ediyor

Kadınlar Pazarı olarak bilinen Melike Hatun Çarşısı'nda gıda güvenliği ve hijyen hiçe sayılıyor. Daha önce açıkta peynirin satıldığı Kadınlar Pazarı'nda şimdi kesilmiş tavuklara açıkta gelişigüzel bir şekilde satılıyor. Her gün onlarca aracın geçtiği çarşı önündeki kasaplarda kesilmiş tavuk etleri hiç bir hijyen standardına uymadan satılıyor. Özellikle dar gelirli vatandaşlar açıkta satılan tavuk etini mecburen almak zorunda kalıyor. Gıda sektöründe faaliyet gösterebilmek için ''hijyen şartlarına uyum'' öncelikli şart haline getirilmesine rağmen hijyen ve gıda güvenliğini hala dikkate alınmıyor.

17-2-025.jpg

ESNAF CEZALARI BİLE TAKMIYOR

Sağlık Bakanlığı, pazar yerleri, cadde ve sokaklarda, et ve et ürünleri, ekmek ve ekmek çeşitleri gibi gıda maddelerinin açıkta satışını yasaklamıştı. Fakat yasağa ve cezalara rağmen bazı esnaflar, bildiğini okuyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri ise açıkta et satışı yapan esnafa para cezası yazmasına rağmen esnaf, ısrarla kurallara uymamakta ısrar ediyor.  Cezayı ödeyen esnaf yine satışına devam ediyor.  Açıkta tavuk eti satan ve üretim bilgileri bulundurmayan satıcılara geçen yıl ortalama 2500 TL para cezası yazılıyordu. Bu yıl ceza oranı ortalama 2800 TL'ye kadar çıkarıldı.

57.jpg

AÇIKTA TAVUK ETİ SATMAK YASAK

Açıkta gıda satışının kesinlikle yasak olduğunun altını çizen Konya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkileleri, şunları söyledi: “Riskli ürün grubunda bulunan bu tür ürünlerin dökme şekilde açıkta satılması yasaktır. Bildiğiniz gibi gıda zehirlenmelerinin çoğu bozuk tavuk etinden kaynaklanmaktadır. Üzerinde üretim yeri, son kullanma tarihi ve parti seri numarası olmayan, yani etiketsiz, dökme, açıkta tavuk eti satılması yasaktır. Bu ürünlerin ambalajlı ve etiketli olması gerekmektedir. Etiketlerinde onay belgesi numarası (üretim izni), üretim ve son kullanma tarihleri mutlaka bulunmalı ve soğuk dolapta muhafaza edilerek satılması gerekmektedir.. Bu nedenle gerek tavuk eti satıcılarımızın, gerekse tavuk eti satın alan tüketicilerimizin, ne olduğu belli olmayan ve risk taşıyan, açıkta satılan kanatlı çiğ et ürünlerini almamaları, bu şekilde satış yapmakta ısrar eden tavuk eti satıcılarını da bakanlığımız Gıda Şikayet Hattı olan Alo 174’e şikayette bulunmaları gerekmektedir.”

ALİ İBİLEME merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum