İnsan muhteşem varlık

İnsan muhteşem varlık

‘Din’leyin ‘Din’lenin” konulu sohbette insanın işitme organı kulağı anlatan Dr. Ahmet Nihat Baysal, “İnsan kendi başına bir muamma. İnsan aynı zamanda muhteşem bir varlık” dedi

Hikmet İlim ve Sanat Derneği’nin Meram Uluslararası Gençlik Akademisi’nde gerçekleştirilen Pazartesi Sohbetleri’nde, NEÜ Meram Tıp Fakültesi Hastanesi’nde Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Ahmet Nihat Baysal, insanın beş duyu organından biri olan kulağın anatomik yapısında yer alan zar, çekiç, örs, , üzengi, östaki borusu, salyangozda bulunan denge boruları ve sinir uçlarıyla çalışan müthiş bir yapıya sahip harika bir organ olduğunu belirterek “Algımızı oluşturan kulaktır. İnsan kulağından sulanır diye bir söz vardır. Kulak yapısı itibariyle muhteşem bir organizasyon ve muhteşem bir mekanizmaya sahiptir” dedi.

İNSAN MUHTEŞEM BİR VARLIK

Vücudumuzun dengesi ile ses dalgalarını sinir uçlarındaki binlerce hücreyi çalıştırarak beyne ileten organın kulak olduğunu ifade eden Dr. A. Nihat Baysal, insanın doğumunun bile bir mucize olduğuna işaret ederek “İnsan yatalışış itibariyle zaten muhteşem bir varlık. Biz aynı zamanda 200 bin çeşit sese ayarlı ve duyarlı bir işitme organına sahibiz. Bizi yaratan Allah öylesine güzel ve öylesine muhteşem bir şekilde yaratmış ki, insan kendi başına bir muamma! İnsan aynı zamanda muhteşem bir varlık” dedi. 

Bütün hayatın hücrelerden meydana geldiğini ve insan vücudunda 10 trilyonun üzerinde hücre bulunduğuna dikkati çeken Dr. Baysal, “Her gün 25 bin defa nefes alıp veriyoruz. Hücrelerin içinde mitokondriler vardır. Bunlar enerji üretim merkezleridir. Mitokondrinin görevi ise hücre içindeki hayatî olaylara gerekli enerjinin yüzde 95′ini sağlamaktır. Bir mitokondrinin yaptığı görevi sağlayabilmek için bizim 16 bin pile ihtiyacımız var.  Rabbimizin bizden, bize verdiği bunca nimet ve nimetler karşılığında istediği tek şey ise; ibadet. Yâni namaz, zekat, oruç, hac ve kelime-i şehadet getirmemizi istiyor. Birde teşekkür etmemizi.  Burada ibadet mi önemli yoksa şükür mü? Peygamberimiz de, “İnsana teşekkür etmeyen Allah’a şükretmiş olmaz” diyor ve geceleri çokça ibadet eden Peygamberimizin, Ayşe validemizin sorusuna verdiği cevap ise muhteşemdir: “Yâ Aişe, Allah’a şükreden bir kul olmayayım mı?” diye konuştu.

SEN MUHTEŞEMSİN!

İnsandaki algının işitme ve duymakla oluştuğunu belirten Uysal, “Asıl algıyı oluşturan kulaktır. Gülüşümüzün de, hüznümüzün de altında kulak var. Ama biz o kulağı hiç önemsemedik, bakım yapmadık. İlk emir neydi? “Oku” idi. Peki neyi okuyacaktık? İlk okuyacağımız şey neydi? İnsanın kendisi… ‘Kendini bilen Rabbini bilir’ sözünü bir hatırlayın. O halde insanın okuyacağı ilk şey bizatihi kendisi oluyor. Peki insan neden, nasıl ve ne şekilde yaratıldı? Sorular bu şekilde akıp gidiyor. Bu soruları ilk algılayan ve beyne ileten organımız da kulaktır. O halde sen muhteşemsin.!” dedi. Soru-cevap kısmından sonra HİSDER Başkan Yardımcısı Mustafa Dündar, derneğin teşekkür plaketini Dr. Ahmet Nihat Baysal’a eğitimci Agâh Ayakan ile birlikte takdim etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.