İnşaat sektöründeki istihdam payı arttı

İnşaat sektöründeki istihdam payı arttı

Osman Başaran, “İnşaat sektörünün istihdama olan katkısı sürüyor. 2008 yılında 1,24 milyon olan istihdam 2016 yılında 1,99 milyon kişiye yükseldi. Toplam istihdam içindeki payı da yüzde 6'dan yüzde 7,3'e çıktı” dedi

Konya Tesisat İnşaat Malzemecileri Derneği (KONTİMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Başaran,  yönetim kurulu üyeleri ile birlikte bir basın toplantısı düzenledi. Başaran, inşaat sektörü ile ilgili bilgiler verdi. 2015 yılında yüzde 4,9 oranında büyüme kaydeden inşaat sektörünün 2016 yılında yüzde 7,2'lik büyüme oranına ulaştığını belirten Başaran, “Bu oran, ülke ortalamasının 2 buçuk katından daha fazladır.  Sektörü oluşturan faaliyetlerin toplam katma değeri 119 milyar 602 milyon 945 bin TL olmuştur. Bu verilerle inşaat sektörünün gayri safi yurt içi hasıla içerisinden aldığı pay yüzde 7,6 gibi göz ardı edilemeyecek bir seviyeye ulaşmıştır.  2017 yılı Mart ayı sonu itibariyle inşaat sektörü güven endeksi yüzde 85, 8 olarak gerçekleşmiştir. Aynı dönemde ülkemizin tüketeci güven endeksinin yüzde 67,8 olduğunu hatırlarsak aradaki yüzde 26'lık farkın hatırı sayılır bir fark olduğunu anlamamız daha kolay olacaktır. İnşaat sektörünün istihdama olan katkısı artarak devam etmektedir. 2008 yılında 1,24 milyon olan istihdam 2016 yılında 1,99 milyon kişiye yükselmiştir. Toplam istiham içindeki payı da yüzde 6'dan yüzde 7,3'e yükselmiştir” dedi.

LOKOMOTİF SEKTÖR DİYORUZ

 “Bu rakamlardan da anlaşılacağı üzere günümüzün kanayan yarası Türkiye'nin işsizlik sorununun çözümüne sağladığı katkı tartışılamaz seviyededir” diyen Başaran, konuşmasını şöyle sürdürdü:  “Ayrıca gözden kaçan ya da çok dile getirilmeyen bir başka gerçek ise inşaat sektörünün vasıfsız ve eğitimsiz istihdama sağladığı katkıdır ki; inşaat sektöründe okuma yazma bile bilmeyen binlerce personel çalıştığı hepimizin malumudur. Kısaca değindiğimiz rakamlardan da anlaşılacağı üzere inşaat sektörü için boşuna lokomotif sektör denilmemektedir ve devletimizi idare edenlerin her buhranın ardından inşaat sektörünü teşvik edecek uygulamaları yürürlüğe koymaları boşuna değildir. Daha da önemlisi inşaat sektörü bu güne kadar yürürlüğe konulan teşviklerin tamamına çok hızlı ve olumlu tepkiler vermek suretiyle hem sektör hem de ülke ekonomisine pozitif katkı sağlamıştır. Tüm bu veriler ışığında inşaat malzemeleri ve yapı sektöründe KDV oranının kalıcı olarak indirilmesini; daha önce turizm, tekstil gibi sektörlerde olduğu üzere  yüzde 8 seviyelerinde  olmasını arzu etmekteyiz.  Bu sayede konut maliyetlerinin azalacağı, tüketicilerin daha ucuza konut sahibi olacağını, sektörün daha da hareketleneceğini, kayıt dişinin azalacağını ve bugün toplanandan daha çok verginin ülkemiz kasasına gireceğini öngörmekteyiz.”

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.