İngiltere Ulusal Sağlık Servisi (Nhs) Kanserde 'Erken Tanı' İçin Harekete Geçti

İngiltere Ulusal Sağlık Servisi (Nhs) Kanserde 'Erken Tanı' İçin Harekete Geçti

İngiltere Ulusal Sağlık Servisi (NHS), ülkedeki sağlık ocaklarında kanser tetkikleri için hastaneye sevk edilenlerin sayısının iki katına çıkarılacağını açıkladı. İngiltere Ulusal Sağlık ve Bakım Enstitüsü’nün (NICE) verilerine...

İngiltere Ulusal Sağlık Servisi (NHS), ülkedeki sağlık ocaklarında kanser tetkikleri için hastaneye sevk edilenlerin sayısının iki katına çıkarılacağını açıkladı.

İngiltere Ulusal Sağlık ve Bakım Enstitüsü’nün (NICE) verilerine göre, mevcut başvuranların sayısı 1.2 milyondan 2 milyona çıkabilir. Her yıl sayıca 10 bin kişinin geciken kanser tanısı yüzünden hayatını kaybettiğini ifade eden enstitü, geciken tanıların bir çok insanın hayatına mal olduğunu vurguladı.

Son zamanlarda İngiltere’nin sağlık servisi bir çok eleştiriye maruz kalıyor. İngiltere Ulusal Sağlık Servisi’nin geçen yıl açıkladığı rakamlarda hastaların dörtte birinin kanser tanısı konmadan önce en az 3 kere sağlık ocağına giderek hastaneye sevk edilmeyi beklediği ortaya çıktı. Ulusal Sağlık ve Bakım Enstitüsü’ne göre, bir hastaya kanser teşhisi konulması oldukça güç bir konu olarak açıklanıyor. Kanser hastalığının 200’den fazla farklı semptomu olabileceğini belirten enstitü, bazı semptomların genel ve diğer hastalıklarla benzerlik taşıdığını ifade etti.

Başkent Londra’da bulunan Royal College Genel Pratisyen bölümü (RCGP) ise ülkedeki sağlık ocaklarında çalışan pratisyenlerin hastaları doğru şekilde hastaneye sevk ettiğini savundu. Royal College Genel Pratisyen bölümü doktorlarından Maureen Baker, esas odaklanılması gereken konunun pratisyenlerin hastaların MR ve ultrason taramalarına ulaşmaları olduğuna işaret ederek, yatırımın daha çok uzman, pratisyen ve sağlık personeli alınımına yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Ulusal Sağlık ve Bakım Enstitüsü, kanser tanıları için rehber bir tablo hazırlandığını belirterek erken tanıların hayat kurtaracağını savundu. Hazırlanan tablonun kanser semptomlarına kılavuzluk etmesi amaçlanıyor. Tablonun referans olacağı muayenelerden sonra hastaların hastaneye sevklerinde, mide-bağırsakla ilgili kanser teşhislerinde yüzde 5 ila 15, üroloji kanser teşhislerinde yüzde 5 ila 10, akciğer kanserinde yüzde 10-15 ve çocuk kanserlerinin teşhisinde yüzde 10 ila 20 artış göstermesi bekleniyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.