İncir çekirdeğini sanata çeviriyor

İncir çekirdeğini sanata çeviriyor

El sanatları üzerine 38 yıldır çalışan "dünyadaki üç mikro heykeltıraştan biri" olarak tanınan Necati Korkmaz, Allah'ın 99 ismini mikroskop altında 33 incir çekirdeğinden oluşan tespihe yazdı.

Dünyadaki üç mikro heykeltıraştan biri olarak tanınan Necati Korkmaz’ın eserleri Mevlana'nın 744. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri boyunca Mevlana Kültür Merkezi Sergi Salonu'nda Konyalılarla buluşuyor. Şeb-ı Arus törenleri için Konya’ya gelen misafirler sergiye büyük ilgi gösteriyor. Sergide Allah'ın 99 ismini 33 incir çekirdeğinden oluşan tespih, üzerinde besmele yazılı tilki bıyığı, toplu iğne başına bit ve pirelerle yaptığı çalışmalar ve mercimek taneleri üzerini işlediği hat sanatı eserleri bulunuyor. Korkmaz, yaptığı açıklamada, hemen her yıl kendi alanında ilginç eserler ortaya çıkarmaya çalıştığını söyledi. Sanatın eski unutulmuş bir sanat olduğunuz belirten Korkmaz, alanında Kültür Bakanlığı’nın tek sanatçısı olduğunu söyledi. Bu yıl da yine çok farklı eserler yaptığını kaydeden Korkmaz, "Bunlardan biri, yine dünyada şu ana kadar yazılmış en küçük el yazmasıdır. Allah'ın 99 ismini mikroskop altında 33 incir çekirdeğinden oluşan tespihe yazdım. Yazıları çıplak gözle asla göremezsiniz mikroskopla bakılması gerekiyor. Büyük emek isteyen bir iş" diye konuştu.

20170527aw080886_01.jpg

ÇOK ZAMAN İSTİYOR

Konya’da ilk günden ilginin büyük olduğunu belirten Korkmaz, her bir çekirdeğe ikişer ya da üçer isim sığdırdığını ve yazıyı mikroskop altında 6 ayda yazdığını söyledi. Tespih ustası olmadığının altını çizen Korkmaz, “Sanatsal tespihler pek yapılmıyor. Ben tespih ustası değilim. İlgi çekmesi için sanatımı küçük bir tespih üzerinde icra etmeye karar verdim. Bunun için incir çekirdeğini kullandım. Tespih, üçü imamesinde olmak üzere toplam 36 çekirdek tanesinden oluşuyor. El yazmasıyla Allah'ın 99 ismini tanelerin üzerine yazdım. Çekirdeklerin bazılarında 2, bazılarında 3 isim olmak üzere tamamında Esma-ül Hüsna yazılıdır. Dünya üzerinde yazılmış en küçük el yazmasıdır. Çıplak gözle veya büyüteçle görülmesi mümkün değil. Benim sanatımda aslında bu çok küçük bir tespih değil. Bu eseri özel yapan çekirdeğin üzerindeki mikro yazılardır" dedi.

MALZEMELERİ TABİAATTAN

Bir kişinin günde en fazla yarım saat mikroskoba bakabileceğine belirten Korkmaz, gözün çok çabuk yorulduğunu bildirdi. Yazarken ortamın çok sessiz olması gerektiğini aktaran Konkmaz, “El titremesi, nefes ve nabız dahi çok önemli. Bu sanatın malzemeleri de çok özeldir. Kırtasiyeden alınan veya Avrupa'dan getirilen malzemelerle bu sanat yapılmaz. Tabiattan bulmak gerekiyor. Yazı için tilki bıyığının tek bir kılını, heykel yaparken de bahçe örümceğinin eklemlerindeki kılı kullanıyorum. Bunlar gözle görülemeyen mikroskobik malzemeler. Saç kılı mikro ölçülerdedir. Üzerindeki yazı ise daha küçük olduğundan çıplak gözle görülmesi mümkün değil. Mikroskopla 40 kat büyütüldüğünde ancak görülüyor” şeklinde konuştu.

EL EMEĞİYLE YAPIYORUM

Korkmaz, büyük emek isteyen bu işin sırrının, sabır ve aşkla yapmak olduğunu vurguladı.

Diğer mikro heykeltıraşların çalışırken yüksek teknolojiler kullandığını anlatan Korkmaz, şunları söyledi: "Ben eserlerimi el emeğiyle yapıyorum. 33 yıldır kendi çabamla Türk kültürünü tanıtmaya çalışıyorum. 'Yaptığınız ürünlerin en küçük olduğunu iddia ediyorsanız neden Guinness Rekorlar Kitabı'na başvurmuyorsunuz?' diye soruyorlar. İstiyorum ama bireysel olarak başvurmak çok zor. Eğer destek verilir de başvurursam 7-8 rekor kıracağımdan eminim çünkü eserlerime güveniyorum."

ALİ İBİLEME

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.