İnce: Dış politikayı ulusal çizgisine yeniden oturtacağız

İnce: Dış politikayı ulusal çizgisine yeniden oturtacağız

CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Sputnik Türkiye’nin de aralarında bulunduğu bazı yabancı medya kuruluşlarının muhabirlerine mülakat verdi.

CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, AK Parti’nin 16 yıllık iktidarı boyunca dış politikadaki en büyük hatanın Suriye’de yapıldığını ifade ederek “Bir sorun var ki o sorunu AK Parti ve Erdoğan çıkardı, o da Suriye sorunudur. 2002 yılında Suriye diye bir sorunumuz yoktu. Erdoğan ve AK Parti, her zaman Ortadoğu’yu mezhep üzerinden okudu, yanlış okudu. Devletten devlete politika yapmadı, partiler, siyasi gruplar, kliklerle ilişki kurdu. Yanlış Ortadoğu politikaları izlendi. Biz, dış politikayı ulusal çizgisine yeniden oturtacağız” dedi.

İnce, Rusya ile ilişkiler konusunda da “Rusya ile Soğuk Savaş döneminde bile ilişkilerimizi tamamen sıfırlamamıştık. Rusya ile ilişkilerimizi fevri çıkışlarla, ekonomimizi zora sokacak davranışlarla zorlaştırmamalıyız. Ulusal güvenlik çıkarlarımızı, ekonomik çıkarlarımızla örtüştürmeliyiz” diye konuştu.

 

'KUR DA NEYMİŞ GİBİ SÖZLER GAYRICİDDİ, ÜLKEYE YAZIK OLUYOR'

İnce, son dönemde ekonominin ana gündem maddesini oluşturan Türk Lirası’nın dolar ve euro başta olmak üzere yabancı para birimleri karşısında değer kaybetmesiyle ilgili hükümetten gelen açıklamaları eleştirerek “Kur da neymiş,’ ‘Dolar dolsa ne olur, dolmasa ne olur,’ ‘Kurun yükselmesini tanımıyorum.’ Biri Erdoğan’ın, biri Yıldırım’ın, biri Zeybekçi’nin sözleri. Bunlar gayrıciddi sözlerdir. Ekonomi yönetimi böyle olmaz. Çok yazık oluyor ülkeye. Bir duvara toslamak üzereyiz” dedi.

'EKONOMİDE DÜNYAYA GÜVEN VEREN YÖNETİM ANLAYIŞI OLACAK'

 

Cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda ekonomi alanında ilk olarak atacağı adımları açıklayan İnce, “24 Haziran’da Allah’ın izniyle Cumhurbaşkanı olduğumda; Merkez Bankası özerkliğine kavuşacak, birincisi bu. Parti genel merkezlerinde Merkez Bankası başkanları ağırlanmayacak. İkincisi; ideolojik saplantılarımız olmayacak. Üçüncüsü; israf ekonomisinden vazgeçeceğiz. Dördüncüsü; oradaki bürokratların görevlerine hemen son vermeyeceğiz ve liyakati esas alacağız. Yatırımcıya güven vereceğiz, öngörülebilir bir yatırım ortamı sunacağız. Kurallar maç başladıktan sonra değişmeyecek. Rüşvet çarkı işlemeyecek. Ekonomiyle ilgili sivil toplum kuruluşlarının başkanlarının kim olacağına Cumhurbaşkanı olarak ben karar veremeyeceğim, üyeleri karar verecek. Yani önce 81 milyona güven veren, sonra dünyaya güven veren bir yönetim anlayışı olacak ekonomide. Ekonomi önceliğimiz. Yemin eder etmez acil olarak devletin ekonomi yöneticileriyle kendi kurmaylarımı bir araya getirerek ilk toplantımızı yapacağız” diye konuştu.

 

'DIŞ MİHRAKLAR DENİLEREK HALK KANDIRILIYOR'

İktidardan gelen Türk Lirası’nın değer kaybının dış müdahaleden kaynaklandığı yönündeki açıklamaları da eleştiren İnce, “Halkı kandırmaktadır Sayın Erdoğan; dış mihraklar, üst akıl… Soruyorum şimdi, bu üst akıl kim? Üst aklı ortak bir akılla yenmek ister misin? Gel ortak bir akılla bu üst aklı yenelim. Beraber olalım. Bir diğeri; bizi batırmak istiyorlar. Kim bizi batırmak istiyor, Batılılar. Türkiye’nin 450 milyar dolar borcu var. Bunun 320 milyar doları son 16 yılda olmuş, yani AKP döneminde olmuş. Yani bizden 450 milyar dolar alacakları var. Sizin bir şirketten 450 milyar dolar alacağınız olsa o şirketi batırmak ister misiniz? İstemesiniz, çünkü alacağınızı tahsil etmek istersiniz. Bunları doğru okumak lazım. Ekonomi ciddi bir iştir; ayaküstü açıklamalarla, sırf sokak ağzıyla ekonominin konuşulmaması lazım. Hiç merak etmeyin; önümüzdeki süreçte mahkemelerine güvenilen bir Türkiye, hukuk devleti olan bir Türkiye, yargısına saygı duyulan bir Türkiye yatırımcıya da güven verecektir ve yatırımcı bundan korkmayacaktır. Bu güven ortamını sağlayacağız” dedi.

İnce, “Muharrem İnce’nin ekonomi kurmayları kim olacak?” sorusuna ise “24 Haziran’da seçildiğimde 25 Haziran’da tanıyacaksınız, ikinci tura kalırsa yine hemen ilk günde tanıyacaksınız. Bazıları halen devlet memuru, onları riske atmak istemiyorum” yanıtını verdi. 

 

'KÖPRÜ GEÇİŞ GARANTİLERİ GİBİ TÜM GARANTİLER YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLECEK'

 

İnce, “Seçimden sonra ciddi kemer sıkmaya gidilmesi gerekiyor yorumları yapılıyor, siz buna katılıyor musunuz?” sorusu üzerine de şöyle konuştu:

“Kemer sıkma olacak ama halk kemer sıkmayacak, devlet kemer sıkacak. Nedir bunlar? Birincisi saray, daha sonra Suriyelilere harcanan para, korumalar, uçaklar, debdebe, şaşaa, gösterişli sofralar, bütün bunlar devletin sıkacağı kemerin nereden sıkacağını göstergesi, buradan görülüyor zaten. Daha başkası da var; uçuş garantisi veren havaalanları, hasta garantisi verilen hastaneler, geçiş garantisi verilen köprüler. ‘Bizi dolarla terbiye etmeye çalışıyorlar’ diyor. Pekiyi dolar üzerinden garantiyi ben mi verdim? Dolar üzerinden garanti veriyorsun, sonra ‘beni dolarla terbiye etmek istiyorlar’ diyorsun. O zaman sen, seni terbiye etmek isteyenlerin ortağı mısın? Buradan başlarsak sorunu çözebiliriz diye düşünüyorum. Garantilerin hepsini yeniden gözden geçireceğiz. Tabii iş dünyasının bizden çekinmelerini istemem. Ama şunu bilmelerini isterim; örneğin şeker fabrikasını almış birisi. Onun şeker fabrikasını ne yapacağını görmemiz lazım. Yeni yatırımlar yapmak istiyorsan gel sana yardımcı olalım, bürokrasi engeline takılma. Ama şeker fabrikalarının çarçur edilmesine göz yumamayız.”

'ERDOĞAN’A KÖPRÜ YAPTIĞI İÇİN TEŞEKKÜR EDECEĞİZ AMA NEDEN PAHALI YAPTIĞINI SORGULAYACAĞIZ'

 

İnce, “Sizin döneminizde yap-işlet-devret modeliyle kamu-özel ortaklığı olmayacak mı?” sorusuna da “Böyle olmaz. Bakın, Demirel köprü yaptı, Özal köprü yaptı, Erdoğan da köprü yaptı. Neden Demirel’inki ucuz da Erdoğan’ınki pahalı, bunu sorgulamayacak mıyız? Yaptığı için teşekkür edeceğiz, ama neden pahalı yaptığını da sorgulayacağız” yanıtını verdi. 

 

Esnafın da şirketlerin de çiftçinin de borçlarını yeniden yapılandırma vaatleri olduğunu ifade eden İnce, “Bakın geçtiğimiz günlerde bir medya kuruluşu el değiştirdi, 1 milyar dolar kredi verdi Ziraat Bankası. Ziraat Bankası bunu şirketlere verseydi, bin şirkete teker teker 4.5 milyon TL kredi verebilirdi. Onu vermek yerine bir kişiye verdi. Biz onu bin kişiye veririz bir kişiye vermek yerine, bu bakış açısıyla ilgili bir durum. Bizim siyasete bakış açımız bu şekilde” dedi.

AKKUYU SORUSUNA 'DEVLETTE DEVAMLILIK ESASTIR' YANITI

 

İnce, nükleer enerji konusunda “Önceliğimiz yenilenebilir enerji kaynaklarıdır. Türkiye’nin güneş enerjisi potansiyeli yüzde 130’dur. Bunu harekete geçireceğiz. Gençlerimizi eğiteceğiz. Özellikle güneş enerjisi bataryaları konusunda pek çok gencimizi yurtdışı eğitime göndereceğiz” derken seçilmesi durumunda hâlihazırda inşaatı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali ve Sinop Nükleer Güç Santrali projesi konusunda nasıl bir adım atacağının sorulması üzerine “Devlette devamlılık esastır. Tekrar bakarız, masaya yatırırız ama bunları konuşmak için şimdilik erken” dedi.

 

'AK PARTİ VE ERDOĞAN, ORTADOĞU’YU HEP MEZHEP ÜZERİNDEN OKUDU'

İnce, “AK Parti iktidarının dış politikada yapığı en büyük hatasının ne olduğunu düşünüyorsunuz?” sorusu üzerine şöyle konuştu:

“Türkiye’de 2002’de AK Parti iktidara geldiğinde Türkiye’nin bir Irak sorunu vardı, Kürt sorunu vardı, terör sorunu vardı, işsizlik sorunu vardı. AK Parti bu sorunları kucağında buldu, kendisi çıkarmadı. Ama bir sorun var ki o sorunu AK Parti ve Erdoğan çıkardı, o da Suriye sorunudur. 2002 yılında Suriye diye bir sorunumuz yoktu. Erdoğan ve AK Parti, her zaman Ortadoğu’yu mezhep üzerinden okudu, yanlış okudu. Devletten devlete politika yapmadı, partiler, siyasi gruplar, kliklerle ilişki kurdu. Yanlış Ortadoğu politikaları izlendi. Biz, dış politikayı ulusal çizgisine yeniden oturtacağız.”

'RUSYA İLE İLİŞKİLERİMİZİ FEVRİ ÇIKIŞLARLA ZORLAŞTIRMAMALIYIZ'

İnce, Rusya ile ilişkiler konusunda da “Rusya ile Soğuk Savaş döneminde bile ilişkilerimizi tamamen sıfırlamamıştık. Rusya ile ilişkilerimizi fevri çıkışlarla, ekonomimizi zora sokacak davranışlarla zorlaştırmamalıyız. Ulusal güvenlik çıkarlarımızı, ekonomik çıkarlarımızla örtüştürmeliyiz” diye konuştu.

 

'AB SEKÜLER BİR YAPI OLMAK İSTİYORSA TÜRKİYE’YE İHTİYACI VAR'

 

İnce, “AB ile üyelik süreci fiilen durmuş durumda. Seçilmeniz durumunda AB ile ilişkileri rayına sokmak için neler yapacaksınız, bu konuda adım atacak mısınız?” sorusu üzerine “Türkiye’de insanımızın özgürleşmesi, ülkemizin demokratikleşmesi AB’nin beklentisi olsun ya da olmasın, orası çok umurumda değil. Bizim insanımız onu hak ediyor. Türk insanı özgür, demokratik, zengin bir ülkede yaşamayı hak ediyor. Onlar istediği için değil; bunu biz de istiyoruz” dedi. Geçen hafta AB Büyükelçileriyle iftarda bir araya geldiğini, AB Büyükelçilerine “Türkiye’de AB karşıtları var, sizin ülkelerinizde de Türkiye karşıtları var. Biz AB karşıtlarına teslim olmuyoruz, siz niye Türkiye karşıtlarına teslim oluyorsunuz? Bu ülkede benim gibi düşünen, hukuk devletine inanan, demokrat, özgürlükçü milyonlar var. Gelin beraber olalım. Ama siz tek dinli bir yapı olmak istiyorsanız ona bir şey diyemem. Ama seküler bir yapı olmak istiyorsanız bize ihtiyacınız var” dediğini aktaran İnce, “Adımın kimden gelmesi meselesine gelirsek, o tür komplekslerimiz yok. Biz adım atarız, hiç sorun değil o. AB’ye girmek istiyoruz, Avrupa çağdaşlaşmasının bir parçası olmak istiyoruz. Bu sadece Muharrem İnce’nin bir görüşü değil, Türkiye Cumhuriyeti’nin devlet politikası bu, onyıllardır böyle. Türkiye, Erdoğan ve arkadaşlarından ibaret değil, benim gibi düşünen milyonlar var. AB ile ilişkilerimizi en kısa sürede düzelteceğimize inanıyorum. İster o fasılları açsınlar, ister açmasınlar. Biz doğru bildiğimiz demokratikleşme hamlelerini gerçekleştiririz zaten.” diye konuştu.

 

'EFELENMELERLE, MEDYATİK AÇIKLAMALARLA POLİTİKA BELİRLEYEMEYİZ'

 

İnce, Türkiye-Almanya ilişkileriyle ilgili bir soru üzerine “Almanya ile ilişkilerimizin çok özel önemi var tabii. En fazla vatandaşımız yurtdışında Almanya’da yaşıyor. Efelenmelerle, medyatik açıklamalarla, radikal çıkışlarla, ayaküstü sohbetlerle politika belirleyemeyiz. Meydanlarda ‘Ey Merkel, ey Almanya’ sloganlarıyla Almanya ile ilişkilerimizi düzeltemeyiz. Biz, cumhuriyetin kuruluş ayarlarında olduğu gibi Atatürk’ün ‘Yurtta barış, dünyada barış’ ilkesiyle tutarlı, kararlı bir dış politikayla Almanya’yla ilişkilerimizi de düzelteceğiz” dedi.

'ALMANYA’DA MİTİNG YAPMAK İSTERİM, AMA İZİN VERMEZLERSE ZORLA GİDECEK HALİMİZ YOK'

 

“Almanya seçimlere yönelik bir kampanya yasağı getirdi, bu sizi rahatsız ediyor mu? Almanya’da kampanya yürütmek ister misiniz?” sorusu üzerine ise İnce, “Almanya’da egemenlik hakları onlara aittir. Bizi isterlerse kabul ederler, istemezlerse etmezler. Kabul etmelerini isterim, gidip orada miting yapmak isterim. Ama olmaz derlerse bir şey diyemeyiz, ülke onların ülkesi. Yapılacak bir şey yok, zorla gidecek halimiz yok. Bana izin verirler de Erdoğan’a izin vermezlerse gitmem. Ya hepimize versinler, ya hiçbirimize vermesinler. İzin verirlerse giderim, vermezlerse ya da birine verip birine vermezlerse gitmem” diye konuştu.

 

'YÖNÜMÜZ BATI’DIR'

İnce, “Dış politikada ana parametreleriniz ne olacak?” sorusuna da “Bizim yönümüz Batı’dır, yöntemimiz demokrasidir, yönetim şeklimiz güçlü bir lider ve liyakatli bir ekiptir” yanıtını verdi.

 

'BAĞIMSIZ YARGI DÜZENİ KURMADAN TÜRKİYE EKONOMİSİNİ DÜZELTMEK MÜMKÜN DEĞİL'

 

İnce, “Türkiye’deki hukukun durumunu nasıl görüyorsunuz, Türkiye bir hukuk devleti mi? Cumhurbaşkanı olursanız neyi değiştirirsiniz?” sorusu üzerine “Türkiye bir hukuk devleti değil artık. Türkiye’nin mahkemelerine güven dip yapmış durumda. Buna kimse inanmıyor, AK Partili de inanmıyor, CHP’li de inanmıyor, Avrupalı da inanmıyor. Bizim yargıyı yeniden tasarlamamız lazım, evrensel kuralların olduğu, bağımsız mahkemelerin olduğu, Cumhurbaşkanı ile çay toplamayan bir yargı. Bunu gerçekleştireceğiz, kimsenin şüphesi olmasın. Bağımsız bir yargı düzeni kurmadan Türkiye’nin ekonomisini düzeltmek mümkün değildir, önce bunu kuracağız” dedi.

Son atamalarda daha önce AK Parti yöneticiliği yapmış olan avukatların hakim olarak atandığını anımsatan İnce, “Bir partinin il başkanlığını yapmış biri yargıç oluyorsa onun adalet dağıtması mümkün değil. Hakimler Kurulu ayrı, Savcılar kurulu ayrı olacak. Adalet Bakanı ve Müsteşarı orada olmayacak. Bunu yaparken, gazetelerdeki haberleri hatırlıyorum, ‘Yargıtay’da şu kadar sosyal demokrat var, şu kadar ülkücü var, şu kadar muhafazakâr var’ diye. Bunlar utanç verici haberlerdi. Yüksek yargıçların kimliklerini bilmeyeceğiz biz, onlar yargı dağıtacaklar. Bunu gerçekleştireceğiz. Bunu yapamazsak diğer sorunların hiçbirini çözmemiz mümkün değil” diye konuştu.

'RESTORASYON SÜRECİNDEN SONRA PARLAMENTER SİSTEME GEÇECEĞİZ'

 

İnce, parlamenter sisteme dönüş vaadiyle ilgili olarak da “Restorasyon sürecinden sonra parlamenter sisteme geçeceğiz. Restorasyon süreci en az iki yıl sürer. Pek çok değiştireceğimiz şey var, örneğin yargı düzeni, bunun değiştirilmesi vakit alacak. OHAL’i hemen kaldıracağız. Özgürlüklerle ilgili adımları en hızlı şekilde atacağız, OHAL’i yemin eder etmez kaldıracağız” dedi.

 

'RÖVANŞ PEŞİNDE DEĞİLİM'

İnce, “Erdoğan dönemiyle hesaplaşmak için örneğin Yüce Divan’ı çalıştırma gibi hukuki bir adım atmayı düşünüyor musunuz?” sorusuna “Hayır. İntikam, rövanş peşinde değilim, toplumu barıştırma peşindeyim. Adil bir yargı düzeni kurarız, elimize gelen dosyaları yargıya teslim ederiz. Yargı ne yaparsa başımızın üstündedir. Özel bir kinle, nefretle, rövanş duygusuyla hareket etmeyiz” yanıtını verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.