İmzalar atıldı

İmzalar atıldı

İklim değişiminin etkisine karşı dayanıklılığının artırılması amaçlı projede Konya pilot il oldu. Projenin imzaları BM Tarım ve Gıda Örgütü ile Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü arasında atıldı

Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü ile Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü arasında proje faaliyetlerinin desteklendiği program kapsamında Konya’nın pilot bölgeye yükseltildiği imza töreni gerçekleştirildi. Ramada Plaza’da gerçekleştirilen törene Bahri Dağdaş Uluslar arası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Direktörü Fatih Özdemir, Tarımsal Çevre ve Doğal Kaynakları Koruma Daire Başkanı Ali Özbek Kılıç, FAO Türkiye Direktörü Viorel Gutu, Konya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Seyfettin Baydar ve çok sayıda proje sorumlusu katıldı. Projenin amacının Toplumların ve Ekosistemlerin iklim değişimine etkisine karşı dayanıklılığının artırılması olduğu ifade eden Bahri Dağdaş Uluslar arası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Direktörü Fatih Özdemir, “Dünyada bir iklim değişikliği yaşanıyor. Bizim de bu iklim değişikliğine ayak uydurmamız gerekiyor. Bu proje ile kuraklığa dayanıklı bitki yetiştirmeyi amaçlıyoruz. Tarım alanlarının, toprağın ve toprakta ki nemin korunması ile iyi tarımın çiftçilerin hayatına adapte edilmesi konulu çalışmalarımızı bu projeye entegre ederek projenin kapsamını genişletmeyi hedefliyoruz” dedi.

EDİNİLEN BİLGİLERİ PAYLAŞMAK İSTİYORUZ

3 milyon Avro bütçeli proje Konya’nın Ilgın ve Kadınhanı ilçelerinde hayat bulacak. Ekosistem uyumunun sağlanması amacı ile çalışmalar yürütecek olan proje hayata geçecek. Ekosistem tabanlı uyumun önemli olduğuna vurgu yapan Konya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Seyfettin Baydar, “Bozkır ekosistemlerinde iklim değişikliğine ekosistem tabanlı uyum için tarım uygulamalarının sürdürülmesini amaçlıyor. Bölgemiz step bölgesi. Yağışın az olduğu bir bölgedeyiz. İklim değişikliğinin en hassas ve en yoğun olduğu bir alandayız. En ufak bir değişiklikte en çok etkilenen yağışın az olduğu bölgemizde, iklim değişikliğinde ne yapılabileceğini araştırıyoruz. Bunu yaparken ekosistemi öncelik olarak alıyoruz. Bu konuda ciddi AR-GE çalışması yapıyoruz” diye konuştu. Edinilen verileri diğer ülkelerle de paylaşmak istediklerini ifade eden Baydar şu şekilde konuştu: “Burada edindiğimiz verileri ve bilgileri iyi harmanlayıp diğer bölgelere de aktarmak istiyoruz. Bu kadar küresel ısınmanın olduğu bir coğrafyada iklim değişikliği gerçekse buna uyumlu olarak tarımı yapmak zorundayız. Bununla ilgili de buna benzer projelerimizin sayısı arttırılmalıdır. Konya bölgemizden başlattığımız bu projeye tüm Türkiye’de devam etmek istiyoruz.”

REFAH SEVİYESİ YÜKSELTİLMELİ

Bozkır ekosistemini canlandırmayı amaçladıklarını belirten Tarımsal Çevre ve Doğal Kaynakları Koruma Daire Başkanı Ali Özbek Kılıç, “Bozkır ekosisteminde ki çiftçilerin refah seviyesini yükseltmeyi hedefliyoruz. Orada yaşayan insanların hayat standardını nasıl yükseltebiliriz onu bulmaya çalışıyoruz. Projemiz bu sebeple çok önemlidir” dedi. Nüfusun hızla arttığına değinen Kılıç, “80 milyon nüfus 2050 yılında 90 milyona çıkacak. Tarımsal faaliyetlerimizi buna göre şekillendirmek istiyoruz. Küresel ısınma ile dünyada ki sıcaklık 1 derece artmış. Buna bağlı olarak iklim değişiyor. İklim değişikliği en çok tarım sektörünü etkiliyor. İklim değişikliğine uyumlu çözümler bulmak zorundayız” sözlerini kullandı. Yağışlarda yaşanan dengesizliğe de değinen Kılıç, Türkiye’de çölleşmenin olmayacağını söyledi. Kılıç, şu şekilde konuştu: “Yağış rejimlerinde bir dengesizlik oluştu. Kısa zamanda çok yağmur yağıyor. Bazıları Türkiye’de çölleşe olacağını söylüyorlar. Senaryo yazılsa da bizim topraklarımızda çölleşme olmayacak. Bütün veriler bunu gösteriyor.”

TÜRKİYE ÇOK GÜÇLÜ BİR ORTAK

FAO Türkiye Direktörü Viorel Gutu, Türkiye’nin tarım alanında önemli çalışmalar yürüttüğünü söyledi. Gutu, “Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından koruyucu tarım uygulamaları ve modern sulama ile ilgili yapılan çalışmalar çok başarılı. Türkiye’nin tarımla ilgili güzel çalışmaları var. Çalışmalarımızı çok geniş bir alanda devam ettiriyoruz. Biz bilgilerimizi küresel anlamda paylaşarak daha yeni verilerin ortaya çıkmasını amaçlıyoruz. Bu konuda da tamamlayıcı bir rol oynuyoruz” ifadelerini kullandı. Türkiye ile çalışmaktan memnuniyet duyduklarını belirten Gutu, konuşmalarını şu şekilde tamamladı: “Biz Türkiye’yi bu kurum ve kuruluşları ile beraber çok güçlü bir ortak olarak görüyoruz. Proje 3 milyon avro fon desteği aldı. Bizim Konya’da toplamda 10 milyon dolarlık projemiz var. Sürdürülebilir uygulamaları araştırmacı şartlarında değil çiftçi şartlarında da geliştirmek istiyoruz. Gelecekte bugün yaptıklarımızla gurur duyacağımızdan şüphemiz yok.” Konuşmaların ardından projenin imzaları atıldı.

SALİH ACIBADEM

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.