'İmam'a dokunmayın!

'İmam'a dokunmayın!

Geçmişte Yeşilçam filmlerinde din adamı rolü verilen kişiler beyazperdeye sahtekâr, yalancı, işbirlikçi, düzenbaz, hain olarak yansıtılmıştı. Günümüzde ise hükümete yakınlığı ile bilinen bir televizyon kanalında imamlar olumsuz bir şekilde yansıtılıyor

Geçmişten bu yana Yeşilçam filmlerinde sürekli “üçkağıtçı”, “küfürbaz” tiplemlerine konu olan imamlarla ilgili günümüzde aynı filmler yapılıyor. 40 yıldır değişen pek bir şey yok. Türk sinemasında din adamı, imam gibi tiplemelerin neredeyse tamamı olumsuz bir şekilde işlendi. Birçok Yeşilçam filminde din adamı rolü verilen kişiler beyazperdeye sahtekâr, yalancı, işbirlikçi, düzenbaz, hain olarak yansıtıldı. Sinemadaki bu durum son yıllarda da devam ediyor. Türk sineması, uzun yıllar dine ve din adamlarına karşı olumsuz bir tavır aldı. İmamların toplumdaki saygınlığının yok edilmesi için yapılan bu filmlere diyanet camiası ve imamlar büyük tepki gösteriyor. En son hükümete yakınlığı bilinen ATV kanalında yayınlanan “Kertenkele” dizisi bardağı taşıran son damla oldu. Diziye çok ciddi bir tepki gelmesine rağmen kanal geri adım atmamakta ısrar ediyor. Yeşilçam'daki hemen hemen her filmde imamlar “küfürbaz” ve “dolandırıcı” olarak tasvir ediliyor. Kemal Sunal filmlerinden günümüze kadar birçok filmde imamlar rencide edildi. İmamlar ise mesleklerinin böyle gösterilmesinden şikayetçi. Diyanet-Sen Konya Şube Başkanı Ali Koç, imamların dizilerde kötü karakterli insanlar olarak gösterilmesine büyük tepki gösterdi ve söz konusu dizinin yayından kaldırılması gerektiğini söyledi. İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar ise, "Yıllardır izlediğimiz filmlerde. İmam tiplemeleri daima itici, dolandırıcı ve ağzı bozuk olarak tasvir edilmektedir. Burada bir art niyet söz konusudur" dedi.

TÜRK SİNEMASI İMAMLARI HEP KÖTÜLEDİ

Geçmişten bu yana Türk sinemasında imamların kötü gösterilmesinin bir art niyet taşıdığını ifade eden İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar, "İmam, önder anlamına geliyor. Dolayısıyla imamın hem dini altyapıya sahip olması, hem de bildiği doğruları yaşayan birisi olması gerekiyor. Ancak bizim sinema kültürümüzde, imamların konu edildiğinde itici, yanlış işler yapan, konuşma özürlü, fiziksel engelli kişilerin özel olarak seçildiğini biliyoruz. Bir kere bu bir art niyetlidir. Burada insanları dinden ve dini değerlerden soğutma ve uzaklaştırma düşüncesi var. Çünkü bugün batıdaki filmlere baktığımız zaman, onların filmlerindeki din adamı, çok özel kişilerden seçildiğini biliyoruz. Bu noktada artık son zamanlarda geçmişe göre daha seçici davranıldığını söylemem gerekiyor. Ancak genel olarak böyle bir tipleme var. Her kesimde olduğu gibi bizim camiamızda da yanlış yapan mutlaka olur. Ancak oranladığımız zaman, yine en az yanlış ve en az kötülük bizim camiamıza mensup kişilerdedir. Böyle bir camiaya yıllardır yapılan bir algı değiştirme söz konusu. Toplum olarak bu tür film ve dizilere mahal vermeyelim" şeklinde konuştu.

DİZİ YAYINDAN KALDIRILSIN

Dizi formatının imam üzerine kurulmasından dolayı senaryonun değişemeyeceğini, dizinin yayından kaldırılması gerektiğini ifade eden Diyanet-Sen Konya Şube Başkanı Ali Koç ise, "Dizinin temeli imamlık ile dalga geçmek üzere kurulmuş. Dolayısıyla senaryonun da değişmesi mümkün değildir. O yüzden kesinlikle dizinin yayından kaldırılması gerekmektedir. Camiye sürekli giden bir cemaat, hiç bir dini bilgisi olmamasına rağmen, vaaz veren bir imamın sahtekar olduğunu anlar. Cami cemaati, vaaz veren bir hırsızı anlayacak donanıma sahiptir. Türkiye'de yapılan hemen hemen her film ve dizide imamlar küfürbaz ve ahlaksız olarak betimleniyor. Son çıkan bu dizide de bu algı operasyonunun devam ettiğini görmekteyiz. Kalabalık kitlelere hitap eden televizyon kanallarının bu tür durumlarda daha hassasiyetli olmasını bekliyoruz" diye konuştu.

YEŞİLÇAM'DAN BU YANA DEVAM EDİYOR

İçinde küfürbaz ve ahlaksız imamların bulunduğu film ve dizilerin Yeşilçam'dan bu yana var olduğunu belirten Koç, "İlk defa bu olumsuz durum ile karşılaşmıyoruz. Daha önceleri de bu tür film ve diziler yapıldı. Yeşilçam'da da bolca bu tür içeriğe sahip olan filmlere rastlamam mümkün. Yılmaz Güney'in 'Umut' filminde de üfürükçü bir hoca tiplemesi bulunmakta. Yine Yılmaz Erdoğan'ın Vizontele filminde, imam kekeme birisi olarak sunulmuş ve imamın davranışları bir mizah konusu haline getirilmiştir. Gerçek hayatta camiye giden herkes, imamın saygınlığı olana bir meslek olduğunu görmektedir. Yıllardır imamlara karşı yapılan bu algı operasyonu da bizlere göstermektedir ki, imam karakterini canlandıran oyuncular, ömürlerinde camiye ayak basmamış, imam kimdir bilmeyen insanlardır" dedi. Koç, dizide sahtekar bir imamı canlandıran oyuncunun, bütün imamlara hakaret etmiş olduğunu savunarak, şöyle konuştu: "Dizide sahtekar bir imamı canlandıran oyuncu, aslında bütün imamlara hakaret etmiş oluyor. İmamlık mesleğinin saygınlığını hedef alan bu tür dizi ve filmlere halkımızın gereken tepkiyi vermesini ve diziyi ilgili yerlere şikayet ederek, tepkilerini dile getirmelerini rica ediyor. İmamlar hepimizin imamları. En başta bir Peygamber mesleği. Böylesine saygınlığı olan bir mesleğe bu tür hakaretlerin, cezasız kalmaması gerekiyor."

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.