İlk Türkçe-çince Sözlük Çin’de Raflara Çıkıyor

İlk Türkçe-çince Sözlük Çin’de Raflara Çıkıyor

Türk akademisyenlerinin hazırladığı dünyadaki ilk ‘’Çince-Türkçe, Türkçe-Çince Sözlüğü'’ Çin'de de raflardaki yerini almaya hazırlanıyor.İlk baskısı 2007 yılında, ikinci baskısı ise 2011 yılında çıkan eser, Çin'in sözlük...

Türk akademisyenlerinin hazırladığı dünyadaki ilk ‘’Çince-Türkçe, Türkçe-Çince Sözlüğü'’ Çin'de de raflardaki yerini almaya hazırlanıyor.

İlk baskısı 2007 yılında, ikinci baskısı ise 2011 yılında çıkan eser, Çin'in sözlük basma alanındaki en büyük yayınevi olan Commercial Press tarafından Çin’de ‘’Modern Çince-Türkçe Sözlük’’ ismiyle yayınlanacak.

Yeni sözlük bir önceki baskılarında olmayan özelliklere de sahip olacak. 2011'deki baskının tamamen yeniden gözden geçirildiğini söyleyen sözlüğün hazırlayıcıları Yusuf Kumaş ve Salih Tınmaz, yeni sözlüğe 3 binden fazla yeni kelimenin eklendiğini söyledi.

Şanghay şehrinde Çin’in önemli iki üniversitesinde doktoralarına devam eden Kumaş ve Tınmaz ikilisi, ‘’Bir önceki baskılara nazaran bu sefer Çin'in en önemli Türkçe uzmanları tarafından gözden geçirilmiş olmasının da sözlüğün önemini arttıran bir diğer özellik olarak karşımıza çıkıyor.’’ ifadelerini kullandı.

Alanındaki uzman isimlerin onayından sonra Türk yazarlar ile anlaşan Commercial Press, önümüzdeki dönemde sözlüğün dijital versiyonunun da piyasaya sürüleceğini belirtiyor.

İlk etapta 5 bin adet basılacak olan sözlük için bir tanıtım etkinliğinin yapılması planlanıyor.

ÇİN GAZETESİNDEN ÖVGÜLER-

Çin’in önemli gazetelerinden Global Times da Şanghay ekinde, yeni çıkacak sözlüğe geniş yer ayırdı ve Çin’de yüksek öğrenimlerini tamamlayıp, akademik çalışmalarına yine bu ülkede devam eden Kumaş ve Tınmaz ikilisinin görüşlerine yer verdi. Gazete, ‘’Words of understanding (Anlayışın kelimeleri)’’ başlığıyla ele aldığı haberinde sözlüğün ikili ilişkilere olumlu katkı sağlayacağına işaret etti.

Özellikle Çince ve Türkçe alanlarında eğitim alacak öğrencilerin ve akademisyenlerin baş vuracağı temel kaynak olan sözlüğün 3 ay içinde Çin’de raflarda yerini alacağı kaydedildi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.