İlgi cevizli baklavaya

İlgi cevizli baklavaya

Ramazan Bayramı yaklaştıkça, tatlıcılardaki hareketlilikte arttı. Vatandaş; fıstıklı baklavayı pahalı bulduğu için, cevizli baklavaya yöneldi. Tatlıcılar ise işlerinin bu yıl daha iyi olmasını istiyor

Mübarek Ramazan ayının bitmesine, sayılı günler kaldı. Sona gelindikçe vatandaşı daha çok bayram telaşı sardı. Yufkacılarda, giyim dükkanlarında, tatlıcılarda ve daha birçok sektörde; bayram hazırlıkları başlatıldı. Bayramlık ürünler, tezgahlardaki yerini aldı. Vatandaş, bayramların vazgeçilmezi olan tatlı siparişini vermeyi de ihmal etmedi. Kimi vatandaş sipariş verirken kimi de tatlıyı evde yapmayı tercih etti. Antep fıstığı hasatı ise bu yıl geçen yıllara göre az oldu. Hasatın az olması ve ürünün önemli bir kısmının ihraç edilmesi, fıstık içi fiyatlarını artırdı. Fıstık içinin kilogram fiyatı, 60'dan 95 TL'ye kadar çıktı. Fiyatlardaki bu yükseliş, fıstıklı baklavayı da olumsuz etkiledi. Fıstıklı baklavanın kilogram fiyatı kalitesine göre 50 ile 80 TL arasında değişti. Vatandaş, çareyi cevizli baklavada buldu. Tatlıcılar, bayram öncesi en fazla cevizli baklava siparişi aldı. Geçen yıl Ramazan Bayramı'nın 9 günlük tatile denk gelmesi münasebetiyle işlerinin istedikleri gibi gitmediğini belirten tatlıcılar, “Tatil, geçen yıla göre kısa. Tatilin kısa olması bizim satışlarımızı artırıyor. Bu Ramazan Bayramı, bizim için daha iyi olsun” dedi.

FISTIK İÇİ PAHALILAŞTI

Konya Pastacılar Odası Başkanı Kadir Kağnıcıoğlu, şeker fiyatlarında bu yıl belli oranda bir değişiklik olmadığını söyledi. Fıstık içi fiyatının yüzde 50 oranında arttığına dikkat çekti. Baklava fiyatlarının ise Ramazan Bayramı yaklaştığı için artmadığını kaydetti. Ramazan öncesinde fiyatların yükseldiğinin altını çizen Kağnıcıoğlu, vatandaşları merdiven altı üreticilere karşı da uyardı. Tatlıcıların, Ramazan için hummalı bir çalışma içerisine girdiğini ve bu bayramdan umutlu olduğunu aktardı. Kağnıcıoğlu, şunları kaydetti: “Tatlıcı esnafı vatandaşlara en iyi hizmeti sunabilmek için gayret gösteriyor. Bayramda merdiven altı üreticilerden şikayetler alıyoruz. Merdiven altı tatlıcıların satışları da olumsuz etkiliyor. Belediyelerin ve zabıtaların denetimi sıkı tutması lazım.

PİYASADA DURGUNLUK VAR

Öz Gaziantepli Ünlüler Baklavacısı Fevzi Bozkurt, 30 yıldır bu işle uğraştığını belirtti. Ramazan Bayramı için sipariş almaya başladıklarını dile getiren Bozkurt, vatandaşın alım gücünün düştüğünü söyledi. Bayram öncesinde vatandaşın tatlı yiyebilmesi için kilogram fiyatlarını düşürdüklerini ifade eden Bozkurt, şunları kaydetti: “Fıstık içinin kilosu arttı. Bu da fıstıkla baklavanın fiyatını ister istemez artırdı. Herkes kendi bütçesine göre alım yapacak. Tabiki cevizli baklava şuan için vatandaşlar için en ideal olan tatlı türü. Fiyatları aşağıya çekmemize rağmen alım yeterli değil. Baklavanın içine konulan malzemelerin fiyatı artıp, gidiyor. Baklavaya tat veren malzemenin bolluğu ve kalitesidir. Bu bayramda tatil süresi geçen yıla göre daha az.  İnşallah satışımızı artar. 60 TL ile 150 TL arasındaki fiyatlarla bayrama tepsi tatlı hazırlarız. Geçen yıla göre satışlarımızın artmasını istiyoruz ama benim pek umudum yok. Çünkü piyasada ciddi bir ekonomik sıkıntı var.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.