İletişime ilgi duyanlara ‘genişletilmiş bir el kitabı’

İletişime ilgi duyanlara ‘genişletilmiş bir el kitabı’

Basın İlan Kurumu Ordu Şube Müdürü, Gazeteci-Yazar Çetin Oranlı, "Olaylar ve Kişisel Tecrübeler Işığında Gazetecilik" isimli kitabını Konya Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlediği toplantı ile tanıttı.

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu olan ve uzun yıllar Konya’da gazetecilik yapan, 2012 yılında Basın İlan Kurumu Ordu Şube Müdürlüğü görevine atanan ve halen bu görevini sürdüren Çetin Oranlı, gazetecilik tecrübe ve deneyimlerini kitaplaştırdı. Merhaba Gazetesi'nde 10 yıla yakın bir süre görev yapan Oranlı, yayınladığı ilk kitabını Konya Gazeteciler Cemiyeti'nde tanıttı. ‘Konya basınında yetişmiş bir meslektaşınız olarak burada bulunuyorum’ diyen Oranlı, Konya’nın kendisi için yeri ve anlamının tarif edilemeyecek kadar büyük olduğunu söyledi. Kitapta Konya’da yaşadığı ve tanık olduğu çeşitli gazetecilik hatıraları bulunduğunu ifade eden Oranlı, “Kitabın çıkış noktası Konya’dır ve bunun için bu basın toplantısı, benim için özel anlamlar taşıyor. Konya’ya veda ederken içerisinde bulunduğumuz Cemiyet’in Genel Sekreteri olarak görev yapmaktaydım. “Ne yazdımsa yaşadım da yazdım” söylemiyle kaleme aldığımız kitabımız kıdemli bir avukatın kısa sürede yazdığı dilekçenin arka planını anlattığı, 30 yıl + 5 dakika nüktesinde olduğu, gibi 20 yılı aşkın bir gazetecilik ve yazım tecrübesinin ürünüdür. Bu nedenle, kitabı ne kadar sürede yazdığımı soran arkadaşlarıma, ‘20 yıl + 6 ay’ cevabını veriyorum” diye konuştu.

TECRÜBELER GAZETECİLİK İÇİN GÜÇ KAYNAĞIDIR

Özgün içeriği, teori ve pratiği buluşturan kitabın 10 ayrı bölümden oluştuğunu aktaran Oranlı, “Bu bölümler; ‘muhabir, muhabirlikte temel branşlar ve gereklilikleri, haber ve haberin temel nitelikleri, haberi algılamak ve haber ilişkisi üretmek, haberlerin magazinleştirilmesi sorunu ve Televole haberciliği, editör, gazeteciliğin baskı altına alındığı alanlar, editörün çalışma şekli ile ilgili öneriler, röportaj teknikleri, köşe yazısı ve köşe yazarlığı’ başlıkları altında sınıflandırılmıştır. Nasreddin Hoca’nın ‘Düşenin halinden düşen anlar’ dediği gibi, bizzat yaşadığımız olaylara bölümler içerisinde yer verilmiş ve çözüm yolları gösterilmiştir” ifadelerini kullandı. Oranlı, yaşanmış tecrübelerden ders çıkarmanın, gazetecilik mesleğini başta olmak üzere tüm insanlar için önemli bir güç kaynağı olduğunu vurguladı. Eserin üç kitaplık bir iletişim serisinin ilk halkasını oluşturduğunu dile getiren Oranlı, serinin devamının da geleceğini söyledi. Oranlı, “Allah izin verirse bu kitap, Türkiye’nin farklı şehirlerinde gazetecilerin, gazeteci adaylarının veya iletişim alanına ilgi duyan okurların ‘genişletilmiş bir el kitabı’ niteliğinde yararlı bir kaynak olarak kalacak. Üstelik Konya basınının renginin, kokusunun, kimliğinin hissedildiği bir kitap olarak” dedi. 

merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.