İlçeleri de görün!

İlçeleri de görün!

Tarih, inanç ve doğa turizminde Türkiye’nin önde gelen şehirlerinden biri olan Konya'da gezilecek pek çok tarihi eser ve doğal güzellik yer almasına rağmen turistler ilçeleri bilmiyor

Konya’ya gelen yerli ve yabancı turistler, şehir merkezinde müzeleri gezidikten sonra birkaç saat içerisinde şehirden ayrılıyor. Müzeleri, yeşil alanları, gölleri ve mağaraları ile Konya, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Fakat bu kadar ilgiye rağmen turistler Konya’nın ilçelerindeki doğa harikaları ve tarihi örenleri göremeden şehirden ayrılıyor. Konya’nın en çok ziyaret edilen ilçesi Akşehir. İkinci sırada Çumra, üçüncü sırada ise Ereğli yer alırken diğer ilçelere neredeyse bir yıl boyunca turistin gelmediği öğrenildi. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden edinilen bilgiye göre Konya’nın Selçuklu, Karatay ve Meram dışında kalan ilçelerinde müze ve ören yerleri dikkate alındığında ziyaretçi sayısı oldukça düşük. En çok ziyaret edilen Akşehir’de 3 müze bulunuyor ve müzelerde toplam 12 bin 446 eser yer alıyor. Akşehir’deki müzelere yılda yaklaşık 31 bin kişi ziyaret ediyor. 9 bin yıl önce yerleşim yeri olan ve çok geniş bir Neolitik Çağ ve Kalkolitik Çağ yerleşimini içerisinde barındıran Çatalhöyük’e ise yılda ortalama 4 bin kişi ziyaret ediyor. Ereğli’de ise 1 müze yer alıyor ve 8 bin 817 eser müzede sergileniyor. Ereğli yılda ortalama 2 bin kişinin ziyaret ediyor. Konya’nın ilçelerindeki birçok ören yeri olmasına rağmen yeterli tanıtımların yapılmadığı için turistler ilçelere gitmiyor.

SADECE EREĞLİ VE AKŞEHİR’DE MÜZE VAR

Turistler Mevlana Müzesi dışında Konya’yı gezme ve tanıma imkanı bulamıyor. Karatay’daki müzelere yılda 1 buçuk milyonun üzerinde ziyaretçinin gelmesi ilçelerdeki turist azlığını açıkça ortaya koyuyor. 31 ilçeye sahip olan medeniyetler şehri Konya’da sadece 5 ilçeye turistin ziyaret etmesi şehirdeki turizme verilen değeri gösteriyor. Turizmciler, bacasız sanayi olarak nitelendirilen turizme gereken desteğin verilmediğini, Konya’nın ilçelerindeki doğa ve kültür harikalarını turistlerin göremediğini kaydetti. Konya gibi tarihe başkentlik yapmış şehrin ilçelerinde müzenin olmamasını yanlış bir hata olarak değerlendiren turizmciler, Konya’nın sadece şehir merkezinden ibaret olmadığını kaydetti.

İLÇELERDEKİ MÜZELERİ GELİŞTİRECEĞİZ

TÜRSAB Konya BYK Başkanı Kazım Yanar ise, Konya’nın tanıtılmasında umutlu olduklarını ve en kısa sürede Konya ve ilçelerine ziyaretçi sayısının artacağını söyledi. Tur şirtketleriyle gelen yerli ve yabancı turistlerin Mevlana Müzesi’ni 45 dakikalık bir süre ile gezdikten sonra şehirden ayrıldığına dikkat çeken Yanar, “İlk olarak amacımız Konya merkeze gelen turistlerimizi şehirde tutmak olacak. Artık turistler yeni yapılacak projelerle şehrimizi 1 saat turlayıp gitmeyecek. Projelerimiz şekillendiğinde en kısa sürede kamuoyuyla paylaşacağız. Bu projelerden sonra Konya’nın tarihi ve doğa güzellikleriyle dolu olan ilçelerine de turlar düzenleyerek, Konya’yı topluca tanıtım turizmini geliştireceğiz. İlçelerde çok az sayıda müze var. Bize bağlı olan müzelerin bakımını yaparak yeniliyoruz. Amacımız Konya’nın bütününü tanıtmak, turizme kazandırmak” diye konuştu.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.