İlahi gücü yok saydılar

İlahi gücü yok saydılar

Yrd. Doç. Dr. Mustafa Sarmış, Holywood filmlerinde yeni bir dindarlık anlayışı üretildiğini belirterek, "Filmlerde ilahi gücü yok sayıyorlar. İnsanüstü güçlerle donatılmış kahramanları ön plana çakırdılar" dedi.

TYB Konya Şubesinin her hafta düzenlediği etkinliğin bu haftaki konunuğu Yrd. Doç. Dr. Mustafa Sarmış, “Holywood Sinemasında Dinsel Temalar” konusunu anlattı. Konuşmasına dinin ne olduğu konusunu anlatarak başlayan Sarmış, Halil Cibran’ın Ermiş hikâyesini örnek vererek yaptığı girişte ‘hikâye kahramanı El Halil’e içinde yaşadığı toplumun çeşitli tabakalarında yer alanlar kendi alanları ile ilgili soru sorarak bunun cevabını istiyorlar. El Halil bütün sorulara cevap veriyor. En sonunda bir din adamı el Halil’e din nedir diye bir soru yöneltiyor. El Halil bu soruya daha önceki sorulara verdiğim cevaplar sizin bu cevabınızı kapsıyordu. “Din hayatın kendisidir” şeklinde bir cevap veriyor" dedi.

YENİ BİR DİNDARLIK ANLAYIŞI ÜRETİLDİ

Sarmış, Hollywood’un hayatın her alanında yer alan dini bu kapsayıcılığından çıkararak parçalanmış, kompartımancı sekuler bir alana taşıdığını ve bunu yaparken dine cephe almadan sanki olayın doğal seyri böyleymişçesine verdiğini söyledi. Daha sonra sinema ve din ilişkisinin yöntem açısından nasıl ele alınması gerektiği konusu üzerinde duran Sarmış, sinemanın seyirci üzerinde oldukça büyük bir etkisi olduğunu özellikle sekulerleşme ile inşa edilen Hollywood sinemasının bu açıdan oldukça yönlendirici bir konumda bulunduğunu söyledi.  Hollywood Sinemasının geleneksel din algısını tümüyle alt üst ettiğini söyleyen Sarmış, “Boynunda haç taşıyan, hafta sonları kiliseye gidip dua eden, günah çıkaran ancak normal hayatta dinin yasakladığı bütün eylemi hiç düşünmeden ifa eden yeni bir dindarlık anlayışı üretildi. Bu karakterlerle dini ibadethanelerin içine hapseden Hollywood sineması, bu işlemi dine karşı çıkarak değil onu yok sayarak gerçekleştirdi.” dedi. Yrd. Doç. Dr. Mustafa Sarmış, bazı filmlerde insanüstü güçlerle donatılmış kahramanların olağanüstü işler başararak kurtarıcı olarak kabul edildiklerini hatta konunun daha da ileriye taşınarak bu kahramanların ölen sevgililerini tekrar hayata döndürerek diriltme eylemini gerçekleştirdiklerini belirtti.

İLAHİ GÜCÜ YOK SAYDILAR

Böylece kurtarıcı Tanrı’nın yerine bir insan kahraman ikame edildiğini ve kaderi belirleyen Tanrı’nın bu gücü yok sayılarak ölen bir kimsenin kaderinin ters çevrilerek tekrar hayata döndürülerek insanların kafasının karıştırıldığını söyledi. Bu propagandanın 90 dakikalık bir film süresi içerisinde en fazla beş dakika yer aldığını bunun da seyirci tarafından fark edilemediğini söyleyen Sarmış, bazen de birkaç dinden pasajlar alınarak tek din anlayışı gibi verildiğini söyledi.  Türk dizi ve filmlerinin de Hollywood Sinemasından farklı olmadıklarına dikkat çeken Sarmış, Sinema izlerken pasif ve edilgen bir halde olmak yerine düşünen, irdeleyen ve eleştiren bir konumda olunması gerektiğini ve kendi kültürümüze uygun sinema filmleri üretmemiz gerektiğini söyledi. Günün anısına konuşmacı Mustafa Sarmış’a katılım plaketini TYB Konya Şubesi Başkanı Hayri Erten takdim etti. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.