İlaç yerine fizik tedavi yapılmalı

İlaç yerine fizik tedavi yapılmalı

Özel Büyükşehir Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Sinan Bağçacı‏, “Yaşlılarda çoklu ilaç kullanımı yerine fizik tedavi ve lokal tedavi yöntemleri tercih edilmelidir” dedi

Özel Büyükşehir Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Sinan Bağçacı,yaşlılarda çoklu ilaç kullanımının riskli olduğunu belirterek, fizik tedavi ve lokal tedavi yöntemlerinin tercih edilmesinin daha yerinde ve sağlıklı olacağını söyledi. “Yaşlanma ile beraber kronik hastalıkların sayısındaki artış reçete edilen ilaç sayısının artması ile sonuçlanır” diyen Dr. Sinan Bağçacı, şunları söyledi: “Çoklu ilaç kullanımı ile tedaviye uyum azalır, ilaç etkileşimlerinden dolayı ilaçların yan etki potansiyelleri artar, hastanede kalış süresi uzar ve tedavi maliyetini artar. Toplumda 65 yaş üzeri kişilerin yüzde 90’ında 1, yüzde 35’inde 2, yüzde 23’ünde 3, yüzde 15’inde 4 ve daha fazla hastalık bulunduğu anımsanmalıdır. Yaşlılarda bu hastalık oranları ve sayısına paralel olarak çoklu ilaç kullanımı artmaktadır. Yaşlı kişilerde öykü alınırken kullandığı kayıtlı ve reçete dışı ilaçlar mutlaka sorulmalıdır.”

UYGUN İLAÇLAR SEÇİLMELİ

Yaşlılarda çoklu ilaç kullanımının olumsuz sonuçlara yol açacağının altını çizerek, şu önerilerde bulundu: “Birkaç bir arada alınınca biri diğerinin etkisini engeller ya da artırabilir. Kullanılan bazı ilaçların var olan bazı hastalıkların artırmasına neden olabilir. Çoklu ilaç kullanımının azaltılması için tedavi bireyselleştirilmeli, uygun ilaçlar seçilmelidir. Tedaviden önce hastalık tanısı konulmalı ve şikayete göre ilaç verilmemelidir. Tıbbi sorunlar mümkün oldukça ilaçsız giderilmelidir. İlaçlar gereken en düşük dozda kullanılmalıdır. Yaşlılarda en çok kullanılan ilaçlar ağrı kesiciler, tansiyon ilaçları, diyabet ilaçları, kalp ilaçları, solunum sistemi ilaçları ve sinir sistemi ilaçlarıdır. Sıklık göz önünde bulundurulduğunda en çok kullanılan ilaç grubu ağrı kesici-iltihap dağıtıcılardır. Bu ilaçların yaşlılarda uzun süreli, uygun olmayan durumlarda ve diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı yan etkide artışa ve diğer ilaçların etkilerinde değişikliğe neden olmaktadır. Reçete ile verilen bir ilacın oluşturduğu yan etki diğer bir ilaç ile tedavi edilmeye çalışılmamalıdır. ‘Reçete kaskadı’ oluşturulmamalıdır. Bu nedenle yaşlı kişilerde kas ve iskelet kaynaklı sorunlar iyi irdelenmeli, neden tespit edildikten sonra hastaların hastalık şiddeti, ek hastalık durumuna göre ağrı kesici ilaçlardan ziyade fizik tedavi yöntemleri ve lokal (bölgesel) ağrı gideren tedaviler (PRP, nöral terapi, hacamat, manupilasyon) tercih edilmelidir. Hastalarda sağlık çalışanlarından daha fazla ilaç ve ağrının nedeni belirlenmeden kesilmesi istemi yerine; ağrının nedeninin belirlenmesini ve mümkün ise ilaç dışı fizik tedavi ve lokal tedavi yöntemleri ile tedavisini talep etmelidirler.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.