İklim dostu proje

İklim dostu proje

Konya havzasında hayata geçirilen “Geleceğin Tarımı” projesi ile anıza doğrudan ekim, rüzgâr perdesi ve tarım zararlılarıyla biyolojik mücadele yöntemleri kullanılarak toprağın yapısının ve su miktarıyla kalitesinin korunması hedefleniyor

Coca-Cola Hayata Artı Vakfı tarafından desteklenen ve Doğa Koruma Merkezi tarafından Türkiye’nin tarımsal üretim merkezi Konya havzasında hayata geçirilen “Geleceğin Tarımı” projesi ile anıza doğrudan ekim, rüzgâr perdesi ve tarım zararlılarıyla biyolojik mücadele yöntemleri kullanılarak toprağın yapısının ve su miktarıyla kalitesinin korunması hedefleniyor. 2013 yılında  Konya’nın Karapınar ilçesi ile başlayan ve Sarayönü, Ilgın, Güneysınır, Cihanbeyli ve Kadınhanı ilçelerini de kapsayacak şekilde genişleyen proje kapsamında, 15 bin dekar arazide anıza doğrudan ekim yapıldı ve 200 bin fidan dikilerek doğal rüzgar perdeleri yerleştirildi. Topraktaki su ve organik maddelerin kaybını azaltan bu yöntemlerle birlikte 2.1 milyar litre su tasarruf edildi.  Biyolojik mücadele kapsamında ise zehirli ilaçlar yerine, tarım zararlıları ile mücadelede baykuş ve kerkenezlerden faydalanılmaya başlandı. Bu kuş türlerinin tarım alanlarına yakın yerlerde barınması için şimdiye kadar 150 adet kuş evi dikildi.

TÜRKİYE'YE ÖRNEK BİR PROJE

Doğa Koruma Merkezi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Uğur Zeydanlı “Geleceğin Tarımı” projesinin günümüz bilim ve teknolojisi ile doğanın milyonlarca yıllık mücadele becerisini bir araya getiren örnek bir proje olduğunu söyledi. Zeydanlı, “Geleceğin Tarımı Projesi ile çiftçimiz üretim yaparken, toprağı koruyor, çevreyi, doğal kaynakları ve diğer canlı türlerinin iklim değişikliğinden zarar görmesini önlüyor ve rüzgar kaynaklı erozyonun neden olduğu toprak kaybıyla mücadele edebiliyor. Konyalı çiftçiler iyileştirdikleri toprakla, kurtardıkları suyla, küresel düzeyde benzer sorunları yaşayan bölgeler için de bir örnek olacak” dedi.   Düzenlenen basın toplantısına katılan Ilgın İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Meral Mangır, “Aşık Veysel’in dediği gibi ‘benim sadık yârim kara topraktır’. Şimdi bizim de sadık yârimiz, toprağımız için çok geç kalmadan bir şeyler yapmamız lazım. Bu sepele bulunduğumuz coğrafyada yenilikçi tarım uygulamalarını hayata geçirmemiz önem taşıyor” diye konuştu.

MODERN TARIM UYGULAMALARI TANITILDI

Geleceğin Tarımı projesi ile çiftçiler iklim değişikliğiyle mücadele eden koruyucu, önleyici, modern ve pratik tarım uygulama yöntemleriyle tanıştırıldı. Proje kapsamında, düzenlenen  30 eğitim ve çalıştaylar ile  1,200 çiftçiye anıza doğrudan ekim ve rüzgâr perdesi yöntemleri tanıtıldı, 14 doğrudan ekim makinesi çiftçilerin kullanımına sunuldu. Proje kapsamında çiftçilerin kullanımına sunulan 14 adet doğrudan ekim makinesiyle bir önceki döneme ait bitki artıkları (anız) yakılmadan ekim yapılıyor. Böylece, tarım toprağının erozyona uğraması önleniyor, toprağın yapısı korunuyor,  toprağı besleyen organik maddeler arttırılıyor ve topraktaki su muhafaza ediliyor.  Bölgede etkili olan rüzgar erozyonunun toprağın suyunu alıp götürmesine engel olmak amacıyla  yöreye özgü ağaçlardan 200 bin fidan dikildi. Proje alanında oluşturulan bu doğal rüzgar perdeleri ile tarım alanları soğuk rüzgar ve tipilerden, yazın ise sıcak hava dalgalarından korunurken, toprak ve su kaybının da önüne geçiliyor. Ayrıca bu uygulama sayesinde süne gibi tarım zararlıları ile mücadele eden canlılara barınak sağlanıyor. Tarımsal üretimin daha doğa dostu hale getirilmesi amacıyla proje alanında, zehirli ilaçlar yerine, tarım zararlıları ile  mücadelede,  baykuş ve kerkenezlerden faydalanılıyor.  Uygulama kapsamında baykuş ve kerkenez gibi bölgede doğal olarak bulunan kuş türlerinin tarım arazileri yakınında üremesi için 150 adet yuva yerleştirildi.  Geleceğin Tarımı projesi Uluslararası Şirketler Arası Kurumsal Sosyal Sorumluluk Yarışması’nda 2015 yılının “En İyi Birleşmiş Milletler Kalkınma Hedefli Projesi” olarak seçildi.

ALİ İBİLEME merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.