Nurten Selma Çevikoğlu

Nurten Selma Çevikoğlu

İkinci yarı yıl eğitimine girerken

İkinci yarı yıl eğitimine girerken

Dün itibâriyle çocuklarımız ve eğitimcilerimiz bu senenin yeni eğitim-öğretim yılına başladılar. Hayırlı olsun. II. dönem geride bırakılan döneme göre daha verimli daha çok çalışmalara yeni etkinliklere vesile olsun. Dünya baş döndürücü bir hızla her yönlü ilerliyor. Teknoloji yönüyle bilhassa silah teknolojisi alanında eşi bulunmaz bir maharet gösteren misket bombalarıyla akıl almaz ölümler sergileyen bir gelişmiş dünya var önümüzde. Zâlimlikte, mazlumlara duyarsız kalmada, insan haklarını ihlal gibi çok ehemmiyetli konularda inanılmaz ilgisizlik ve vurdumduymazlıkların ortaya konduğu ihtiyaç sâhibi insanların ikinci sınıf muamelesi gördüğü bir hızda ilerleyen neredeyse tüm değerleri sıfırlayan bir tabloyla karşı karşıyayız ne yazık ki!

Hakikaten insanlığın önündeki bu hazin tablo yeni yetişenlere kötü bir misal teşkil ediyor. Bu çirkinliklerin eğitim ile çözülmesi gerektiğine inananlardanız. İnsan eğitimi hayattaki en büyük ve en sorumluluk isteyen iştir. Bugün ne Batı’da ne de dünyânın diğer ülkelerinde bu yapılmadığı için insanlık ayaklar altına alınmıştır. Geçmişte bunu en güzel başaran Osmanlı Efendilerimizdi. Onların bıraktığı yerden kimseler bu faziletli işi alıp devam ettiremedi. Ama şimdi gerçekleşenlere bakınca biraz geç kalsak da eğitim konusunda yapılan çalışmalar adına göğsümüz kabarıyor, geleceğe dâir ümitleniyoruz. Bu açıdan da; durmak yok yola devam, diyoruz.

Milli Eğitimimizin eğitim çalışmalarını bir eğitimci olarak yakînen tâkip ediyorum. Son yıllarda “milli ve yerli” bir nesil yetiştirmeye özen gösterilmesi çok yerinde bir tespittir. Başka ülkelerin körü körüne peşinden gidip Batılı olacağız diye kendi doğrularımızı bırakıp elin yanlışlarını hayâtımıza hâkim kılmaya son artık. Taklitçi Türkiye değil taklit edilen olma rûhu gençlere verilmeli, güzel bir uygulama bu takdire değer, devâmı gelmeli.

Yeni yetişen nesil için en çok önem vereceğimiz eğitim hep bahsettiğim gibi “değerler eğitimi” olmalı. Şükür ucundan kıyısından da olsa artık bu husus okullarımıza girdi ya, bu da çok önemli bir gelişmedir. Bugüne kadar yetiştirdiğimiz boş vermiş, Batı kafalı, değerlerinden utanan, saygısız, arsız nesil ortada! Doğu’da askerimize, polisimize kurşun sıkan, evleri, arabaları, hastaneleri, câmileri yakan, kamu kurumlarına dolayısıyla devlete zarar veren bir nesil yetişmesin istiyoruz. Yeni nesil ne pahasına olursa olsun devletinin yanında yer almasını bilsin, gençlerimize milli ve mânevi şuur aşılansın, diliyoruz. Yanı sıra değerlerimiz öğretilsin, faziletli ahlâkî prensiplerimiz küçük yaştan itibâren aile-okul işbirliği ile çocuklarımız örnek karaktere sâhip olsunlar, arzu ediyoruz. Bir milletin gençleri o memleketin geleceğidir. Vatan kutsaldır, uğruna canlar fedâdır kutsi gerçeği her gencin mayasına nakşedilmeli dahası zihnine kazınmalı. Çok şükür bugün doğuda yeni bir Çanakkale târihi yazan vatan sevdâlısı Mehmetçiklerimiz var. Onlarla gurur duyuyoruz, hâinlere karşı mücâdele veren vatan evlatlarını bağrımıza basıyoruz. Vatan sana minnettardır, diyoruz.

Yeni nesli ihya husûsunda yine Milli Eğitim, “şimdi Ensar olma vakti” fâliyeti çerçevesinde İHH ile berâber çalışması, öğrenci velilerini de bu çalışmaya katması ne faydalı ve duyarlı çalışmalar… Şükür bugünlere geldik. Bütün bunlara ilâveten okulların bulunduğu bölgedeki milli ve mâneviyat büyüklerinin gençlere tanıtılması adına gerçekleşen bir dizi çalışma yapılıyor. Mevlâna Hazretleri, Hacı Bayram Veli Hazretleri, Hoca Ahmed Yesevî, Yunus Emre gibi İslam büyüklerin yanında Aliya İzzet Begoviç, Mâhir İz, Abdulhâkîm Arvâsî, Mehmed Zahid Kotku, Mahmut Sami Ramazanoğlu gibi son devrin mâneviyat büyüklerinin hayatları gençlere anlatılıyor, tanıtıcı faaliyetler icra ediliyor. Meselâ Milli Eğitim bünyesinde Aliya İzzet Begoviç’in yaşam öyküsünü konu alan kompozisyon, şiir, resim yarışmaları düzenlenip ödül alan öğrenciler bizzat Bosna-Herseğe götürülüyor orada Aliya İzzet Begoviç’in oğlu Cumhurbaşkanı Bakir İzzet Begoviç ile gençler görüştürülüyor, târihsel mekanlar ziyâret ediliyor. Çanakkale ile ilgili de ayni çalışmalar icra ediliyor. Ne güzel, çok ümitlendik ülke geleceği adına. Bu vesilelerle yeni dönem hem öğretmenlerimize hem öğrencilerimize hayırlar ve nice güzel başarılar getirsin diyoruz efendim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurten Selma Çevikoğlu Arşivi
SON YAZILAR