İki Çin Savaş Gemisi İlk Kez İran’da (2)

İki Çin Savaş Gemisi İlk Kez İran’da (2)

Çin donanmasına ait iki savaş gemisinin İran'ın güneyindeki Bender Abbas kenti limanına demirlediği bildirildi.İran medyasına göre, ilk kez Çin donanmasına ait gemiler, dört günlük ziyaretinde ABD’nin 5. filosunun bulunduğu Bahreyn’den...

Çin donanmasına ait iki savaş gemisinin İran'ın güneyindeki Bender Abbas kenti limanına demirlediği bildirildi.

İran medyasına göre, ilk kez Çin donanmasına ait gemiler, dört günlük ziyaretinde ABD’nin 5. filosunun bulunduğu Bahreyn’den geçerek, İran limanına demirledi. İran medyası, söz konusu ziyareti, iki ülke arasında yeni bir yakınlaşmaya doğru görülmemiş bir ziyaret olarak yorumladı.

İran donanmasından amiral Hüseyin Azad’a göre, iki ülke donanması, araştırma ve kurtarma ile denizcilik kazaları eğitimini kapsayan bir ortak tatbikat yapacak.

İran medyasına göre, tatbikatta İran’ın "Cemaran" filosu ile diğer deniz birlikleri de yer alacak.

Çin medyasına göre ise, iki ülke arasındaki donanma işbirliğini derinleştirmek için Çin’in ordusu olarak bilinen Halkın Kurtuluş Ordusu’na (PLA) ait, 052C tipi (Luyang II)-sınıfı güdümlü füze destroyeri Changchun (150) ve 054A tipi (Jiangkai II)- sınıfı güdümlü füze firkateyni Changzhou (549), 20 Eylül’de İran’ın Bendar Abbas limanına demirledi.

Çin ordusuna ait gazeteye göre, iki Çin savaş gemisinin beş gülük söz konusu ziyareti, Aralık 2008'den bu yana Aden Körfezi'nde korsanlara karşı devriye görevine gönderilen 17. deniz eskort görev gücünün ve ayrıca Çin’e geri dönüş güzergahının bir parçası olduğu belirtildi.

Çin gemilerinin liman demirlemelerine İran’ın Alvand (Vosper Mk 5) sınıfı firkateyninin eşlik ettiği de ifade edildi.

Çin Savunma Bakanlığı’nın internet sitesinde de ilk kez Çin donanmasına ait gemilerin İran’ı ziyaret ettiği vurgulandı ve bunun bir iyi niyet ziyareti olduğu belirtildi.

Aralarında İran Deniz Kuvvetleri Birinci Kıyı Savunma Alanı personel şefi Kaptan Tajipa, İran donanma yetkilileri, İran’ın Çin Büyükelçisi Pang Sen, askeri ateşesi Huang Qin’in de yer aldığı 100’den fazla kişiden oluşan bir karşılama töreni düzenlendi. Burada kaptan Tajipa ve Çinli komutan Tuğamiral Huang Xinjian birer konuşma yaptı.

Konuşmasında Huang, İran’a ziyaretlerinin amacının barış ve dostluğu teşvik etmek, karşılıklı anlayış ve güvenin güçlendirilmesi ve özellikle iki ülkenin donanmaları olmak üzere Çin ve İran orduları arasındaki dostane ilişkilerin derinleştirilmesi olduğunu söyledi.

İki tarafın da güverte resepsiyonu verecekleri ve gemilerin ziyaretçilere açılacağı da ifade edildi.

Bakanlığın sitesinde ayrıca, iki ordu arasında futbol dostluk maçı, masa tenisi, bir dizi kültürel ve spor aktivitelerinin yapılacağı kaydedildi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.