İhtiyaçtan değil tedbiren ithalat!

İhtiyaçtan değil tedbiren ithalat!

Hayvan ithalatı dur durak bilmiyor. Hükümet kurbanlık hazırlıklarına Ramazan’dan başladı.

Hükümetin hayvancılık politikası tamamen iflas etti. 1 milyonun üzerinde besilik hayvan ithalatı yetmiyormuş gibi şimdi de ‘tedbiren’ kurbanlık ithal edilecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kıraathane vaadinde bulunduğu bir dönemde hükümetin sessiz sedasız kurbanlık ithalatı için çalışma yapması manidar bulundu.

Hayvan ithalatı dur durak bilmiyor. Bir milyonun üzerinde besilik hayvan ithalat edilmesine rağmen şimdi de kurbanlık ithal edilecek. Kurbanlıklar ihtiyaçtan dolayı değil ‘tedbiren’ ithal edilecek. İthal edilen kurbanlıklar, ihtiyaç olursa Kızılay gibi kurumlara verilecek ihtiyaç olmazsa kesilip BİM ve A101’de ucuz et olarak satılacak. 1 milyonun üzerinde besilik ithalatından sonra kurbanlık ithalatının da gündeme gelmesi hükümetin hayvancılık politikasının tamamen iflas ettiğini gözler önüne serdi. Et ve Süt Kurumu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının talimatı doğrultusunda kurbanlık ithalatı ile ilgili bütün çalışmaları tamamladı. Uruguay’dan 30 bin baş kurbanlık ithal edilecek. İthalatı ise Ürdünlü Hijazi firmasının ortağı olduğu bir firma yapacak.

 

İTHAL BESİLİK HAYVANLARIN FİYATI DA YÜKSELDİ!

Güney Amerika’dan 4 doların altında ithal edilen besilik hayvanlar, 4,5 dolara ithal edilmeye başlandı. Fiyatların yükselmesi her açıdan ülkeye büyük bir darbe vuruyor. İçeride yetiştiricinin maliyetlerini yükseltirken, bu durum et fiyatlarını daha da yukarı çekecek. Fiyat artışlarının nedeni olarak özel sektörün piyasayı tamamen kontrolüne geçirmesi olarak gösterilirken, ithalatı yapan firmaların yüksek karlar ediyor.

RAKAMLAR ACI TABLOYU GÖZLER ÖNÜNE SERİYOR

Kasaplık ithalatının 3.20 dolardan yapılması, karkas fiyatını 28 liraya çıkaracak. Şu anda yerli üreticinin kestiği hayvanlarda karkas fiyatları 29-30 lira arasında seyrederken, ithal kurbanlıklarda karkas fiyatının bu fiyatlara yaklaşması acı tabloyu gözler önüne seriyor. Bilindiği üzere karkas fiyatlarında 1-2 liralık bir artış, hükümetin hemen ithalata sarılmasına neden oluyordu. İthal hayvan karkas fiyatlarının da yerli üreticinin seviyesine gelmesi, bir taraftan yerli üreticiye büyük bir darbe vurulduğunu gösterirken diğer yandan ithalattan da birilerinin büyük paralar kazandığını ortaya koyuyor.

 

YERLİ ÜRETİCİ HÜKÜMETİN GÜNDEMİNDEN ÇIKTI

Besilik ve kasaplık hayvan ithalatının yoğun bir şekilde yapılmasına rağmen Türkiye’nin kurbanlık ithalatını da gündemine alması, hükümetin hayvancılık politikasının tamamen iflas ettiğini gösteriyor. İhtiyaç olmadığı halde ‘ne olur ne olmaz’ diyerek kasaplık ithalatı yapılacak olması, hükümetin hayvancılık konusunda bir öngörüsünün dahi bulunmadığını ortaya koydu. Kasaplık ve et ithalatı, yerli üreticiye büyük darbe vururken, tedbiren kasaplık ithal edilecek olması, artık yerli üreticinin hükümetin gündeminden tamamen çıktığını gösteriyor.

İTHAL HAYVANDA DA FiYATLARYÜKSELDi!

30 bin baş kurbanlık ithalatında sözleşmenin yüksek fiyattan yapılması dikkat çekti. Kurbanlıklar, 3.20 dolardan ithal edilecek. Normalde bu fiyatlara besilik hayvan ithal edilirken, kasaplık hayvan olarak ithal edilecek kurbanlıklarda fiyatların bu derece yükselmesi, artık içerdiği fiyatlar için ithalatında çözüm olmayacağını gösteriyor. Bilindiği üzere hükümet içeride et fiyatları artınca hemen ithalata sarılıyordu. Döviz kuru ve yem fiyatlarındaki artışı görmeyen hükümet, ithal etle yerli üreticiyi terbiye etmeye kalkıyordu. İthalatta da fiyatların yükselmesi artık ithalatın da ülke hayvancılığı için bir çözüm olmayacağını gözler önüne serdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.