İhsanoğlu'ndan Asgari Ücretlinin Kredi Kartı Borcuna Çözüm Sözü

İhsanoğlu'ndan Asgari Ücretlinin Kredi Kartı Borcuna Çözüm Sözü

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, Türkiye ile aynı düzeyde olan ve aynı şartlarda 2002 yılında yola çıkan ülkelerin milli gelirinin 20 bin, 30 bin dolarlara ulaşırken Türkiye’nin 10 bin dolar seviyelerinde kaldığını belirtti....

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, Türkiye ile aynı düzeyde olan ve aynı şartlarda 2002 yılında yola çıkan ülkelerin milli gelirinin 20 bin, 30 bin dolarlara ulaşırken Türkiye’nin 10 bin dolar seviyelerinde kaldığını belirtti. Gelir adaletsizliğine işaret eden İhsanoğlu, Türkiye’de dar gelirli, asgari ücretlinin ay sonunu zor getirdiğini belirterek, "Bu insanlarımız hayatlarını kredi kartı borcuyla idame ettiriyor. Ben cumhurbaşkanı seçildiğimde ilgili bakanlıklar, komisyon ve uzmanlarla kredi kartı borcunun çözümü için çalışmayı Meclis'e, hükümete sunacağım. Borçlar kesilir. Bunu yapacağıma söz veriyorum." dedi.

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, Kayseri’de sivil toplum kuruluş temsilcileri bir araya geldi. Basın toplantısı sonrasında yaklaşık 300 kişilik sivil toplum kuruluşu temsilcisiyle buluşan İhsanoğlu, şunları söyledi: "Mimar Sinan, Ahi Evran, Gevher Nesibe Sultanı yetiştiren şehir Kayseri. Turgut Özal’ın mektebinde Kayseri Lisesi'nde okudu. Son sınıf öğrencileri Çanakkale Savaşı'nda şehit oldu. Böyle bir memlekette bulunmak bana onur vericidir. Türkiye’de çok değerli insanları yetiştirdi. Sayın Türkeş. Sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül, Sabancı’yı yetiştirdi. Bu toprak, bu mübarek toprak Orta Anadolu’nun kültür ve ekonomi merkezidir."

'CUMHURBAŞKANI İCRANIN DEĞİL DEVLETİN BAŞIDIR'

"Cumhurbaşkanı icranın değil ama devletin başıdır" diyen Ekmeleddin İhsanoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Devlet başı olarak devletin bütün kurumlarını iyi çalıştırır ve onlara yol gösterirse, ahengi kurarsa her türlü problem çözülür. Kredi kartı borçlarından tutun vergi problemlerine kadar, fakir insanlarımızı, orta halli insanlarımızı ezen, endişe içinde yaşatan olayları eritebilir. Anayasa'daki maddelerden aldığı güçle halkın verdiği doğrudan oylarla güç sahibi olacak. Kendi siyasi hedefleri ve emelleri için değil halkın menfaati için kullanırsa çözüm noktasını sağlar."

'TÜRKİYE’DEKİ EKONOMİK DURUM İYİ DEĞİL'

Cumhurbaşkanı adayı İhsanoğlu, Türkiye’de ekonomik vaziyetin eskisi gibi olmadığını belirterek, "Yurt dışındaki ticareti kaybediyor. Bugün Irak’a olan ihracatımız yüzde 35 kayboldu. Devletin resmi rakamı. Arabistan’a ilk 5 ayda ihracat 200 milyon dolar azaldı. 1.5 milyar dolardan aşağı indi. İhracat azalırken ithalatımız artıyor. Sıkıntımız var. Ekonomimizdeki sanayi payını artırmalıyız. Kalkınmamız ancak öyle olabilir. 2002’den 2014’e geldik ve milli gelir 10 bin dolar oldu. Kaç yıldır 10 bin dolardayız. Onu soralım. Dağılımı doğru mu yapılıyor. Bizimle beraber aynı zaman diliminde olan ülkeler nereye geldi. Biz 3 bin 500 dolardan 10 bin dolara geldik. Tamam bu doğru. 2008’den sonra 10 bin dolara geldik aynı kaldık. İspanya 2002’de 16 bin, 2008’de 33 bin dolara çıktı. Yunanistan 11 bin dolardan başladı, 30 bin dolara çıktı. Güney Kore 12 bin dolardan başladı 20 bin dolara geldi. 1981’de Güney Kore’ye gittiğimizde başkentleri Anadolu’daki bir kasaba kadardı. Orada fert başına düşen gelir 21 bin dolar oldu. Kore, Avrupa’nın fakir ülkeleri kalkınıyor da 30 bin oluyor da biz niye 10 bin dolardayız ve bunu marifet sayıyoruz. Bu değişmeli. Nasıl olacak siyasi anlayış değişecek. Bir partinin kuyruğuna takılarak değil de siyasette bütün partilerin söylemleri ve ortak akılla hareket eden tarafsız bir cumhurbaşkanı ile olur." şeklinde konuştu.

'HERKES İNŞAAT MİLYARDERİ OLDU'

Türkiye’nin milli gelirde 10 bin dolara gelirken tarımı, turizmi ve inşaatı kullandığını hatırlatan İhsanoğlu, şöyle konuştu: "Herkes inşaat milyarderi oldu. Sanayinin payı Sayın Bakan Ali Babacan’ın açıklaması ile sanayi payının azaldığı ve inşaat payının arttığını söylüyor. Bu hastalıktır. Çabuk zengin yetiştirmek için bir çaredir. Halkın arasında yükselen zenginliğin dağılımı yapılamamaktadır. Bir yandan çoğunlukta fakir ve fukara oluşturuyorsunuz. Gariban asgari ücretle geçinenler gelecek ayı nasıl getireceğinin hesabını yapıyor. Aldığı ücretin üçte ikisini kiraya veriyor. Kredi kartı borçlarıyla hayatı idame ediyor. Cumhurbaşkanı ilgili bakanlık temsilcilikleri, komisyon başkanlarını bir araya getirir. Cumhurbaşkanı uzmanları ile birlikte çare bulur. Bunu hükümete ve Meclis'e sunar. Bu borçlar kesilir. Bunu yapacağıma söz veriyorum. Cumhurbaşkanı olunca yapacağım."

İhsanoğlu, Türk ekonomisini düzeltmek için yüksek teknoloji üretmek gerektiğini belirterek, "Teknoloji ithal ediyoruz. Rant ve sadaka ekonomisi sürerse gidişatımız kötü olur. Türkiye inavasyonu fikirleri icat etmek, yeni buluşlar oluşturma konusunda dünyanın 140 ülkesinde 65’inci. Biz 20’inci olalım. Beşinci olalım." dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.