İhsanoğlu: Arap Alevilerini İncitici Bir İfadem Yok

İhsanoğlu: Arap Alevilerini İncitici Bir İfadem Yok

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, Alevilerle ilgili bazı siyasetçilerin kendisini yargılamaya çalıştığını belirterek, "Söz konusu kişilerin bu tavırları tek kelimeyle vicdansızlıktır." dedi. İhsanoğlu, seçim sürecinde kimi...

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, Alevilerle ilgili bazı siyasetçilerin kendisini yargılamaya çalıştığını belirterek, "Söz konusu kişilerin bu tavırları tek kelimeyle vicdansızlıktır." dedi. İhsanoğlu, seçim sürecinde kimi çevrelerin kendisine ait olmayan sözleri, açıklamaları ve düşünceleri aleyhinde kullanmak için adeta seferberlik ilan ettiklerine şahit olduğunu söyledi.

İhsanoğlu, Adana’da Alevi Kültürünün Araştırma Derneği Başkanı Hasan Atıcı’nın televizyonda kendisine Alevilikle ilgili düşüncesinin sorulduğunu, bu soruya verdiği yanıtın çok net olduğunu kaydetti. Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’nun, Hasan Atıcı’ya gönderdiği mektupta İslam dünyasının birliği ve dirliği için yıllarca çalıştığına dikkat çekti.

İhsanoğlu şunları kaydetti: "2006 yılında Irak'ta Şii ve Sünni kesimler arasındaki çatışmaları durdurmak ve barışı sağlamak için çok çaba sarf ettim ve uzun çalışmalar sonucunda tarafları bir araraya getirerek Kabe-i Muazzama'da imza altına aldığımız barış anlaşması sizlerin de hatırınızdadır. Mezhep farkı gözetmeksizin bütün İslam dünyası ve bu çerçevede ehl-i beytin muhipleri için elimden gelen her türlü çabayı gösterdiğim de izahtan varestedir. Ayrıca dini ya da etnik farklılıklar gözetmeksizin her yaradılana aynı mesafede durduğum da bugüne kadarki faaliyetlerimden açıkça anlaşılabilir. Ben aynı zamanda din ve vicdan hürriyeti için Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu'nda bütün dünya ülkelerinin oy birliğiyle kabul ettiği kararların mimarıyım. Ne yazık ki girdiğimiz seçim sürecinde kimi çevrelerin bize ait olmayan sözleri, açıklamaları ve düşünceleri aleyhimize kullanmak için adeta seferberlik ilan ettiklerine şahit olmaktayız. Görüşlerimizi defalarca izah etmiş olmamıza rağmen toplumun hassas kesimlerine ilişkin ifadelerimizin çarpıtılması ne yazık ki bir art niyet göstergesi olarak varlığını sürdürmektedir. Bu çerçevede bahse konu televizyon programında Suriye'de yaşananlar konusu tartışılırken sizin de mektubunuzda bahsettiğiniz gibi Türk ve Arap Alevileri arasındaki etno-kültürel farklardan bahsettim. Ki siz de mektubunuzda iki topluluk arasındaki bu kültürel farklardan bahsederek benim ifade etmeye çalıştığım noktalara dikkat çekiyorsunuz. O programın hiçbir yerinde Arap Alevilerine ilişkin incitici bir ifade bulunmamaktadır. Kaldı ki ne Arap Alevilerine ne de diğer dini, etnik kimliklere karşı incitici, ötekileştirici bir tavrımızın olmadığına şahsi tarihimiz de kefildir. Bununla birlikte özellikle bölgenizdeki kimi siyasetçilerin alelacele beni yargılamaya çalıştıklarına da şahit olmaktayız. Söz konusu kişilerin bu tavırları tek kelimeyle vicdansızlıktır. Sizin de mektupta belirttiğiniz gibi biz din, dil, ırk ayrımı gözetmeksizin gücümüz yettiğince insanlığın hizmetinde olmaya devam edeceğiz."

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.