İhracatçılara hacker tuzağı

İhracatçılara hacker tuzağı

Dış ticaret firmalarının bilgisayarlarına hacker gibi giren sahtekarlar firmaların mal sattığı ve tahsilat yapacakları müşterilerini tespit ediyor ve ihracatçıları mağdur ediyor

Hackerlar her gün yeni yöntemlerle dolandırıcılık yapmaya devam ediyor. Sahtekarlar hacker oldu dolandırıcılıkta sınır tanımıyorlar. Hackerler kendilerini firma çalışanı gibi mail atıp farklı bir hesap numarası vererek paranın o hesaba yatırılmasını istiyor. Borçlu firma mail alacaklı firmadan geldi düşüncesiyle ödemeyi yeni verilen hesaba yapınca mağduriyet başlıyor. Son dönemde sahte e-posta ile dolandırıcılık ile ilgili üyelerinden şikayetlerin ardı arkası kesilmiyor.

HACKERLERIN OYUNLARI BİTMİYOR

Firmaların ticari faaliyetlerini ve para trafiklerini izleyen dolandırıcıların, firmaların ödeme yapacakları süreçte sahte bir e-posta adresinden ya da firmanın bilgisayar sistemlerine girerek firma yetkililerinin mail adreslerinden alacaklı firma gibi mail atarak ödeme yapılacak hesabın değiştirilmesini talep ediyor. Firma, maile göre hareket edip ödemeyi yaptığında borcunu ödediğini düşünürken, gerçek alacaklı ödemesini istediğinde firma dolandırıldığını anlıyor. Yurtdışına ödeme yapacak olan firmalara müşteri e-posta adresine benzer adreslerden mesaj atılarak farklı hesap numarasına ödeme yapılması isteniyor. Bu talep yerine getirildiğinde büyük zararlar ortaya çıkabiliyor.

AZAMİ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINMALI

Yetkililer, söz konusu dolandırıcılığın dış ticaret yapan firmaların başına geldiğinde sahtekarlığı yapanların çoğunlukla yurtdışından bu işlemleri yaptıkları için yakalanmalarının ve mağduriyetin giderilmesinin daha da zor hale geldiğini söylüyor.  İhracatçı firmaların bu tür mağduriyetler yaşamamaları için dijital ortamda gerçekleştirdikleri yazışmalarda azami güvenlik önlemlerini almaya çağıran bilişim uzmanları ise şunları kaydetti: "Dış ticarete konu ülke dışındaki üçüncü bir ülkeye para transferi yapılması taleplerine ihtiyatla yaklaşılması gerekir, hesap numarası değişikliği bildiren e-posta mesajlarında gönderen kısmının dikkatle incelenmesi şart. En önemlisi bu tür taleple karşılaşıldığında ihracatçılarımız müşteriler ile ayrıca teyitleşmelerini, müşterilerini de sözlü teyitleşme olmadan ödeme yapmamaları konusunda uyarmalarını öneriyoruz. Müşteri firma ile imzalanan ve IBAN hesap bilgisi içeren tüm sözleşme ve evrakların e-posta yerine kargo/posta/faks ile gönderilmesi, büyük önem arz ediyor.”

HASAN ÖZÜTEMİZ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.