İhmal Edilen Taşlar Böbrek Yetmezliğine Kadar Götürüyor

İhmal Edilen Taşlar Böbrek Yetmezliğine Kadar Götürüyor

Böbrek taşlarının sessiz oluştuğu ve aniden ağrı ile belirti verdiğini belirten uzmanlar, ihmal edilen taşların böbrek yetmezliğine kadar götürebildiği uyarısında bulundu. Acıbadem Bursa Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dr. Hüseyin Çelik,...

Böbrek taşlarının sessiz oluştuğu ve aniden ağrı ile belirti verdiğini belirten uzmanlar, ihmal edilen taşların böbrek yetmezliğine kadar götürebildiği uyarısında bulundu.

Acıbadem Bursa Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dr. Hüseyin Çelik, böbrek taşlarının bir kum taneciğinden 7 santime hatta daha büyük ölçülere kadar değişiklik gösterdiği bilgisini verdi. Taşların varlığının, bel bölgesinde ya da böbrek ile idrar torbası arasında bulunan böbrek yolundaki konumuna göre karın ve kasık bölgesinde ağrı ile anlaşıldığını belirten Dr. Çelik, bazen böbrek fonksiyonunu bozuncaya kadar fark edilmediğini kaydetti.

Dr. Çelik, şu bilgileri verdi: “Böbreğinde taş olduğunu bildiği halde bir uzmana başvurmakta geç kalarak organ kaybı yaşayan hastalar görülüyor. Taşın, böbrekte üretilen idrarı mesaneye taşıyan üreterin ağzına yerleşmesi idrar çıkışının azalmasına ya da durmasına neden oluyor. Bu durumun uzun sürmesi halinde idrar geriye dönüp böbreğe baskı yaparak şişmesine neden oluyor. Hidronefroz olarak adlandırılan bu durum bize o bölgede taşa bağlı ya da bir başka nedenle oluşmuş tıkanıklığı gösteriyor. Tek taraflı tıkanıklık idrarda belirgin bir azalmaya neden olmadığı için fark edilmeyebiliyor.”

“Taşın bulunduğu bölgede oluşan enfeksiyon doğru ve zamanında tedavi edilmediği takdirde hastayı böbrek yetmezliğine götürebiliyor” diyen Çelik, şöyle devam etti: “Her iki durumda da taşa müdahale edilerek böbreğin geri döndürülmesi mümkün oluyor. Ancak taşların geri dönülemeyecek kadar zarar verdiği ve böbreğin alınmasının söz konusu olduğu hastalar da oluyor.”

Dr. Çelik, hastanın kendisinde ve ailesinde taş öyküsü varsa böbreğin yılda en az bir kez ultrason ile takip edilmesini öneriyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.