İHH’dan Afrika’ya temiz su desteği

İHH’dan Afrika’ya temiz su desteği

Konya İHH İnsani Yardım Derneği kuraklıkla mücadele eden Asya ve Afrika’nın çeşitli ülkelerinde açtığı temiz su imkânı sağlayacak 23 yeni su kuyusunun yanı sıra Somali’de derin su kuyusu projesini yürütüyor

Konya İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Derneği su sıkıntısıyla mücadele eden bölgelerde açtırdığı su kuyularıyla binlerce kişinin temiz suya ulaşmasını sağlıyor. Hindistan, Afganistan, Burkina Faso ve Somali gibi ülkelerde açılan 23 yeni su kuyusundan yaklaşık on bin kişinin faydalanması bekleniyor. Konya İHH Basın Sorumlusu Mehmet Tanrıkulu yaptığı değerlendirmede susuzlukla mücadelede su kuyusu ve kalıcı çözüm sağlamak adına derin su kuyusu projelerini yürüttüklerini dile getirdi. Tanrıkulu, “Açılan su kuyuları belirli bir dönem kullanıldıktan sonra işlevini yitiriyor. Su sıkıntısına karşı çözüm ararken diğer taraftan su sıkıntısının getirdiği çeşitli hastalıklarla da mücadele etmemiz gerekiyor. İHH olarak dünyanın çeşitli ülkelerinde sadece 2016 yılında 900’ün üzerinde su kuyusu, bu güne kadar toplamda ise 6 bin 89 su kuyusu açtırdık. Necip milletimiz pek çok zorlukla mücadele ederken mazlum ve mağdur coğrafyalara acil yardım ulaştırmaktan geri durmuyor.

SOMALİ’YE HAYAT VERECEK

Konyalı hayırseverlerin bağışları ile açılan yeni su kuyularında katkısı olan Necmettin Erbakan Üniversitesi öğrencilerine ve diğer okul öğrencilerine ayrıca teşekkür ediyoruz. Bu destekler çalışmalarımızda bizi motive ediyor” dedi. Somali'de Müslümanların susuzluk ve açlıktan kaynaklanan ölümlerinin önüne geçilebilmesinin derin su kuyusu projelerinden geçtiğini kaydeden Tanrıkulu sözlerine şöyle devam etti: “Açılan 23 yeni su kuyusunun yanı sıra 6 milyon insanın kuraklıkla karşı karşıya kaldığı Somali’de yürütülen Türkiye Hayat Merkezi projesi ile derin su kuyusu açtırarak on bin kişinin temiz su, tarımsal ve hayvan sulama ihtiyacını karşılayacağız. Afrika’da İslam’ın ve Müslümanların muhafaza edilmesi için kalıcı çözüm üretecek projelere ihtiyaç duyuluyor.”

ASIL TEHLİKE: MİSYONERLİK

Somali’yi bekleyen asıl tehlikenin su sıkıntısını fırsata çevirmek isteyen misyonerlerin olduğunu dile getiren Tanrıkulu öngörülen tehlikeyi anlattı: “Somali’nin su ihtiyacını karşılayan nehirler, Afrika’nın en güçlü Katolik devlet yönetiminde bulunan Etiyopya topraklarında doğuyor. Etiyopya yaptığı baraj ve kanallar ile nehir suyuna müdahale etmekte ve suyun Somali'ye dökülmesini nispeten engelliyor. İlerleyen yıllarda tasarladıkları yeni baraj ve kanal projeleri ile bu nehirlerin Somali'ye dökülmesini tamamen engelleyeceklerini öngörüyoruz. Zaman içerisinde Somali genelinde su, yalnızca parayla ulaşılabilecek bir ihtiyaç durumuna getirilecek ve halk susuzluk ve açlık ile mücadele edecek konuma düşürülecek. Bu durum ise Somali’yi bekleyen diğer bir tehlikeye zemin hazırlıyor. Bu tehlike, Afrika’nın çeşitli ülkelerinde uygulandığı gibi misyonerlik faaliyetleriyle tamamı Müslüman olan halkın asimile edilmesi ve dönüştürülmesidir.”

SU VE ENERJİ İHTİYACI KARIŞILANACAK

Tanrıkulu, Türkiye Hayat Merkezi projesinin kapsamı hakkında detaylı bilgi vererek “Projemiz 150 metrelik artezyen sondaj, 8 ila 9 metre yüksekliğinde bir depo, 45 ila 50 adet güneş paneli, bir adet jeneratör, jeneratör ve güneş paneli elektronik aksam odası, üç adet hayvan yalağı, günlük kullanım ve içme suyu temini için bir adet 10 çeşmeli şadırvan ve tanker dolum hattından oluşuyor” ifadelerini kullandı. İnşa edilecek olan bir adet derin su kuyusundan, Somalili 10 bin Müslümanın faydalanacağını söyleyen Tanrıkulu “Hayırseverlerimiz su kuyusu açtırabileceği gibi geniş kapsamlı derin su kuyusu projesine de bütçeleri doğrultusunda katkıda bulunabilirler” diyerek sözlerini sonlandırdı.

HÂLİD ŞEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.