İhd, Jitem Üyelerine Dava Açtı

İhd, Jitem Üyelerine Dava Açtı

İnsan Hakları Derneği (İHD) Mardin Şubesi, 1990'lı yıllarda Güneydoğu Anadolu bölgesinde yaşanan köy boşaltmalara ve faili meçhul cinayetlere ilişkin Mardin ilçelerinde görev yapan JİTEM üyelerine karşı dava açtı. Davanın ilk duruşmasının,...

İnsan Hakları Derneği (İHD) Mardin Şubesi, 1990'lı yıllarda Güneydoğu Anadolu bölgesinde yaşanan köy boşaltmalara ve faili meçhul cinayetlere ilişkin Mardin ilçelerinde görev yapan JİTEM üyelerine karşı dava açtı. Davanın ilk duruşmasının, 28.11.2014 tarihinde Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüleceği belirtildi.

İHD Mardin Şube Başkanı Erdal Kuzu tarafından yapılan açıklamada; 1990 yıllarda bir savaş aygıtı olarak kurulan JİTEM adlı örgüt, Kürdistan coğrafyasının tamamında ‘zorla gözaltında kaybettirme, köy yakma, köy boşaltma, yargısız infaz, işkence ve kötü muamele’ gibi insanlığa karşı suçlar olduğundan, kuşku duyulmayan suçlar işlendiğini söyledi.

Söz konusu örgütün işlemiş olduğu suçlar, bir devlet politikası olarak, siyasi bir karar ile uygulanmaya konulmuş olup devletin bilgisi dahilinde organizeli olarak gerçekleştirdiğini savunan İHD Mardin Şube Başkanı Erdal Kuzu, ”Mardin ve ilçelerinde JİTEM tarafından gerçekleştirilmiş suçların ortaya çıkması, zorla kaybettirilmiş insanların bulunması, faillerin tespiti için yoğun bir hukuksal mücadele veriyoruz. Mardin Derik ilçesinde JİTEM örgütünün işlemiş olduğu suçların failinin yargı önüne çıkarılması sağlandı. Ancak devletin korumacı duygusu ile mahkeme tarafından berat ettirilmesi sağlandı.” dedi.

"ŞU ANA KADAR 22 FAİLİ MEÇHUL CİNAYET ORTAYA ÇIKTI"

Bugüne kadar JİTEM tarafından işlenen ve tespit edilen 22 cinayet ortaya çıktığını ifade eden Kuzu, şöyle konuştu: ”2008 yılında Kızıltepe ilçesi Katarlı köyündeki kuyunun açılmasıyla başlayan, daha sonra Aysun (Tilzerîn), Yurtderi (Efare) köylerinde devam eden kazı çalışmaları neticesinde bulunan cesetler ile beraber, Kızıltepe ilçesinde yargısız infaz, zorla kaybettirilme, köy yakma ve boşaltma suçlarını işleyen JİTEM adlı örgüt hakkında Kızıltepe Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından iddianame hazırlanmış. Hazırlanan iddianame, Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmiştir. İddianame kapsamında JİTEM tarafından işlenen ve tespit edilen 22’si cinayet olmak üzere köy yakmalar, işkence ve kötü muamele suçlarına ilişkin gerçekler ortaya çıkarılmıştır.” ifadelerini kullandı.

"FAİLLER YARGI ÖNÜNDE HESAP VERECEK"

Mardin İHD ve mağdur yakınlarının uzun süreden beri devam eden adalet arayışı sonucu, hukuksal bir metnin hazırlanmasının çok önemli olduğuna dikkat çeken Kuzu, şöyle devam etti: ”Her ne kadar Türkiye’deki yargı sisteminin kamu görevlilerinin yargılandığı davalarda sistematik olarak cezasızlık politikasının uyguladığı ve neticesinde yapılan yargılamalarda gerçeğin ortaya çıkarılmasının yerine, gerçeğin üstünün örtülmeye çalışılmasına rağmen yaşananların kamuoyu tarafından bilinmesi, yaşanan insanlığa karşı suçların resmi tutanaklara geçmesi, mağdurların failler ile yüzleşmesi, Türkiye kamuoyunun gerçek ile yüzleşmesi açısından bu yargılamaları önemsiyor, aynı zamanda müdahili ve takipçisi olacağız. Devletin kurmuş olduğu cinayet aygıtı JİTEM mensuplarının yanı sıra dönemin siyasetçilerinin de yargılanması ve davaya dâhil edilmeleri temel talebimizdir. Davanın ilk duruşması 28.11.2014 tarihinde Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecektir.”

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.