İflasın eşiğindeler

İflasın eşiğindeler

Komşularla ilişkilerin bozulması sebebiyle ihracattaki azalma ve turist sayısındaki düşüş yumurta üreticisini zor durumda bıraktı. YUM-BİR Başkanı Hasan Konya, firmaların iflasın eşiğine geldiğini söyledi

Türkiye’nin komşu ülkelerle yaşadığı sorunlar ve artan terör saldırıları birçok sektörü olduğu gibi yumurta üreticilerini de olumsuz etkiledi. Rusya ile yaşanan gerilim sebebiyle Türkiye’ye gelen turist sayısının yaklaşık yüzde 13 azalması, gıda sektörünü de vurdu. Bu durumdan en çok yumurta üreticileri etkilendi. Yumurta sektörünün son 4 yılda iki kat büyümesi, turistik bölgelerdeki otellerin aldığı yumurta miktarının azalması piyasada arz fazlalığı oluşturdu. Yumurta fiyatları nisan ayında yarı yarıya düştü. Bu durum yumurta sektörünün krize girmesine yol açtı.  Türkiye’de 2015 yılında 17,5 milyar adet yumurta üretildi. Bu yıl ise bu miktarın 18,5 milyara çıkması bekleniyor. Üretici, yumurtasının tanesini bu yılın mart ayında 21 kuruşa, viyolunu (30 adet) ise 6,3 liraya satıyordu. Mayıs ayı itibarıyla yumurtanın viyol fiyatı 3,6 liraya kadar düştü. Bu durum yumurta üreticilerini ciddi zarara soktu. Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı Hasan Konya, sektörde faaliyet gösteren firmaların yarısının iflas erteleme isteyecek hale geldiğini vurguladı.

3 YILDA DÜNYA 2.’LİĞİNDEN İFLASIN EŞİĞİNE

2006 yılında 18 milyon dolarlık yumurta ihracatı yapan Türkiye, yedi yılda yaptığı atakla 2013 yılında 407 milyon dolar ihracat ile dünya ikincisi oldu. Ancak, son dönemde komşularında meydana gelen savaş ve krizler Türkiye’nin yumurta ihracatını yarı yarıya düşürdü. Yumurta fiyatlarındaki düşüş üreticisi zor durumda bırakırken, vatandaşın cebine yaradı. Marketlerde yumurtanın viyolu bir ayda 9 liradan 5 liraya kadar düştü. Sektörde ciddi kriz olduğunu dile getiren Birlik Başkanı Hasan Konya, “Tavuklarını besleyemeyen üreticiler aç bırakıyor. Aç bırakılan hayvanlar kümeste havasız yemsiz, susuz ölüme terkediliyor. Sektörün yüzde 60’ı her an iflas edebilir. Devlet bir çözüm bulamazsa firmalar iflas erteleme isteyecekler” dedi. Hasan Konya, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yumurtaların üzerine yumurtlama tarihi yazma zorunluluğu getirmesinin de üreticilere ek maliyet getirdiğini söyledi.

TAVUĞU HEMEN KESİME GÖNDERMEK ZOR

Hasan Konya, hem komşularla yaşanan sorunların ihracatı azaltması hem de turist sayısındaki düşüşün yumurta sektörünü vurduğunu dile getirdi. Komşu ülkelere yapılan yumurta ihracatının yarıya düştüğünü anlatan Konya, “Ya üretimi kısacağız ya ihracatı artıracağız ya da tüketimin artması için reklam yapacağız. Üretimi kısmak belli bir süreç ister. Kimse bir anda tavuklarını kesime gönderemez" diye konuştu.Yumurta üreticilerinin mağdur duruma düştüğünü belirten Konya, “Tüketim düşmeye devam ettiği için arz fazlası yumurta, üreticilerin daha çok zarar etmesine sebep olacak. Bu yüzden sektörün sıkıntısı büyük” değerlendirmesini yaptı.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum