İdlib'deki Uygur Türkleri Konya’ya mı kaçacak?

İdlib'deki Uygur Türkleri Konya’ya mı kaçacak?

Asia Times isimli haber sitesinin iddiasına göre yaklaşan askeri operasyon öncesi, İdlib’de bulunan ve sayıları yaklaşık 3 bini bulan Uygur Türk’ünün Türkiye’deki Konya gibi muhafazakar şehirlere kaçabilir

Çin'in baskısından kaçan ve Suriye'ye gelerek İdlib bölgesinde faaliyet yürüten Uygurların, Suriye ve Rusya kuvvetlerinin yaklaşan askeri operasyonuna karşı hazırlık yaptıkları öğrenildi. Uygurların kaçış rotalarının ise doğrudan Türkiye olacağı öngörülüyor. Asiatimes isimli haber sitesine göre Uygurların Türkiye’de gelebileceği şehirlerin içinde Konya da var. Haberde Suriye savaşının başlangıcından bu yana muhaliflerle birlikte hareket eden Türkistan İslam Partisi’ne (TİP) bağlı Uygur Türklerinin, İdlib’teki olası karşılaşmanın ardından Türkiye’nin Antep, Konya ve Tarsus gibi “muhafazakar” şehirlerine yerleştirileceği ileri sürüldü.

RAKAM 3 BİNİ BULABİLİR

Asia Times'a konuşan bir bölge sakini, Uygur ve Özbek militanların çoğunun Cisr Eş Şuğur ve İdlib bölgelerinde olduğu gibi Türkmendağı civarında aileleriyle birlikte yaşadıklarını aktardı: "Kendi özel güvenlik kuvvetleri var, yaşadıkları bölgelerin çevrelerine kendi gözlem noktalarını kuruyorlar ve onların arasına girip konuşmak imkansız." Bölge sakini, bölgede en az 1000 Uygur militanın yaşadığı ve aileleriyle birlikte hesaplandığında bu rakamın yaklaşık olarak 3 bine ulaştığını açıkladı.

'GAZİANTEP, TARSUS, KONYA'

Türkiye'nin 'Çin'i kızdırmadan' bir çözüm bulma arayışında olduğunu belirten Akademisyen ve gazeteci Mohanad Hage Ali, Türkiye için tek çözümün 'TİP'in tasfiyesi ve militanların bireysel olarak yeniden yerleştirilmesi' olabileceğini savunuyor. Ali, "Cihatçıların tamamen geri çekilmelerinin ardından Türkiye'nin Gaziantep, Tarsus ve Konya gibi muhafazakar kentleri, onların muhtemel yeni yerleşim yerleri olacak" ifadelerini kullanıyor.

'KONYA'YA GİDEBİLECEK BİR SÜRÜ KİŞİ VAR'

 Gazeteci Tam Hüseyin ise, Konya örneğini vererek, "Konya sessiz ve muhafazakar bir şehir. Bu şehrin çocukları Afganistan ve Bosna'da savaştılar. Şimdi ise Suriye'deler. Orta asyalı militanlar sağduyulu davranır da misafir oldukları ülkeye saldırmazlarsa, Türkiye'nin istihbarat servisi tarafından yakalanmamayı umabilirler" dedi ve 'Kendi işiyle ilgilenen dindar insanlarla problem yaşamayan bir şehir' olarak nitelendirdiği Konya'ya gidebilecek bir sürü kişi olduğunu vurguladı. Hüseyin ayrıca, "Ağlar kurumsallaştırılıyor, İdlib düştü diye onlar yok olacak değil" dedi.

HÂLİD ŞEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum