İcralık dosya patlaması

İcralık dosya patlaması

Nakit para döngüsü, yerini kart ve çekle alışverişe bıraktı.  Piyasalarda nakit para akışı, durma noktasına geldi. Sanayici ve esnaf tedirgin. Konya'da bulunan 14 İcra Müdürlüğü'nde bu yıl toplam 150 binin üzerinde icra dosyası açıldı

Piyasadaki sıkışıklık had safhaya ulaştı. Çoğu firma, esnaf ve vatandaş büyük mağduriyetler yaşıyor. Nakit sıkıntısı yaşayan esnaf, zararına satış yapıyor. Vatandaşın borcu her geçen gün artıyor. Vatandaş, cebinde para tutamıyor. Finansal kuruluşlardan aldığı kredi ile ayakta duruyor. Gelecek ayın parasını, içinde bulunduğu ayda tüketiyor. Bankalardan aldığı krediyi belirli bir zamandan sonra fazlasıyla ödüyor. Kredi ve faiz sisteminin hızla yaygınlaşması, dolar ve altının fiyatlarının yükselmesi, 15 Temmuz başarısız askeri darbe girişiminin yaşanması, nakit avans kullanarak acil para ihtiyacını karşılama isteği piyasadaki dengesizliği artırıyor.

AYDA 13 BİN 500 İCRA DOSYASI AÇILIYOR

Konya Baro Başkanı Av. Mustafa Aladağ, Türkiye'nin topyekün düşmanlara karşı büyük bir mücadele içinde olduğunu söyledi. Ekonomik sıkıntıların 15 Temmuz gecesi yaşanan askeri darbe girişimiyle yorumlanması gerektiğini belirten Aladağ, “Sıkıntılar yaşadığımız doğru. Kolay günler geçirmiyoruz. Konya'da her ay 13 bin 500 civarında icra dosyası açılıyor. Oran geçen yıllara göre hemen hemen aynı olsa da yine de yüksek. Yükselmemesi için mücadele edeceğiz. Ülkemizin milli irade zihniyeti ile göstermiş olduğu birlik ve beraberlikle her şeyin üstesinden geleceğimizi biliyoruz” dedi. 

KARŞILIKSIZ ÇEKTE PATLAMA YAŞANDI

Ülkemizde yaşanan ekonomik sorunlar ve lüks tüketim nedeniyle icra takibine konu olan alacak sayısının oldukça fazla olduğunu dile getiren Av.Gökhan Tozoğlu da Türkiye'nin borç ödeme kültürünün değiştiğini söyledi. “Şehrimizde 14 adet icra müdürlüğü bulunuyor” diyen Tozoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Her icra dairesinde yılda 10 binin üzerinde icra iflas takibi başlatılıyor. Bu da yalnızca Konya il merkezinde yılda 150 binin üzerinde icra dosyası anlamına geliyor. Bu rakamlar, her geçen yıl artıyor. İnsanımız önceden ayağını yorganına göre uzatmayı kendisine ilke edinmişken; ne yazık ki son dönemde borçla yaşayan bir toplum haline geldik. Gelecek adına tehlikeli bir durum. Yasa koyucunun özellikle borçluyu koruyan birtakım düzenlemeleri yaygınlaştırması, alacaklıları zor duruma düşürüyor ve takdir edilecektir ki bu da toplumda güven unsurunu ortadan kaldırıyor. Kıymetli evrakların koruyucu hükmü büyük oranda daraltıldı. Karşılıksız çekin suç olmaktan çıkarılmasının ardından karşılıksız çekte patlama yaşandı. Durum böyle olunca tekrar suç haline getirildi ancak uygulama 2017 yılında başlayacak. Sorunun çözümü için devlet ciddi tedbirler almalı ve tasarrufu teşvik etmelidir. İcra sisteminde alacaklıları koruyan düzenlemeler hayata geçirilmeli ve borç ödemenin sadece yasal bir gereklilik olmanın da ötesinde dini, vicdanı ve ahlaki bir görev olduğu konusunda toplumda farkındalık yaratılmalıdır.”

TİCARİ POTANSİYELİN DÜŞÜŞÜ YENİ BOY GÖSTERDİ

Piyasada nakit sıkıntısının nedenlerini sıralayan Sarraf Fidan İşletme Sahibi Mehmet Kuşdemir, “Ticaret hayatı, zincirin bir halkası gibi” şeklinde konuştu. Piyasalardaki durgunluğun esnaflara çok kötü yansıdığını vurgulayan Kuşdemir, “15 Temmuz başarısız askeri darbe girişimi, halkanın birini kopardı.  Konya'nın, sanayisi ticareti ne kadar ileri olursa olsun özünde tarım memleketi. Çiftçi, kuraklık, yağış azlığı gibi sebepler nedeniyle umduğunu kaliteli ürünü alamadı. Kış ayları yaklaşıyor. Vatandaş; odun, kömür ve soba gibi farklı ürünlere harcama yaptı. Okullar açıldı, öğrencilerin kırtasiye, giyecek ihtiyaçları karşılandı. Hepsini bir araya getirince zaten nakit sıkıntısı ister istemez ortaya çıkar. Bu sıkıntılı süreçler, yeni yeni boy göstermeye başladı. Allah, yardımcımız olsun” ifadelerini kullandı.

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.