İcraat yok, boykot var!

İcraat yok, boykot var!

Terör devleti İsrail, Gazze'de katliamlar yapmaya devam ediyor. Hükümetten somut bir adım bekleyen vatandaşlar ve bir çok kurum İsrail mallarını boykot ederek tepkisini koyuyor

Terör devleti İsrail, tüm tepkilere rağmen Gazze'de katliamlarını sürdürüyor. İsrail'e tepki giderek artıyor. Vatandaşlar hükümetten somut bir adım beklerken, İsrail mallarını da boykot ederek tepkilerini ortaya koyuyor. Sosyal medyada örgütlenen vatandaşlar da, herkesi İsrail mallarını boykot etmeye çağırıyor. İsrail vatandaşlarına da vize uygulaması getirilmesi çağrısında bulunuldu. Meram Belediyesi ve Ereğli Belediyesi de belediye ve belediyeye ait tesislerde İsrail ürünlerinin satışına yasak koydu. Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, belediyede ve belediyeye ait tesislerde Coca Cola'yı içeceği yasakladı. Yasağı kendi twitter hesabından duyuran Toru, ''Meram Belediyesi olarak, Belediyemiz bünyesinde ve tesislerimizde, CocaCola ürünlerini yasakladık. İsrail'in Filistin'li kardeşlerimize uyguladığı soykırım ve katliama cephane desteği sağlamayalım. Gazze'de uygulanan zulme ve soykırıma destek veren firmaların ürünlerine 'hayır', İsrail cephaneliğine mermi yok" ifadelerine yer verirken, Toru'nun bu kararı vatandaşlar tarafından takdir aldı. Ereğli Belediye Başkanı Özkan Özgüven de, "İsrail plajda oynayan masum yavrularımızı hunharca öldürüyor. Adeta gözleri dönmüş, bir vahşet içerisindeler. Bir insanlık trajedisiyle karşı karşıyayız. İsrail Gazze'ye ölüm yağdırıyor, bazı İsrailliler de seyir terasına çıkıyor, film izler gibi bombaları izleyip, alkış tutuyor. Bu vahşete tepkimizi koymalıyız diye düşündük. Ereğli Belediyesi olarak katil İsrail'i ve arkasındaki küresel sermayeyi boykot ediyor, ürünlerini kullanmıyor, herkesi boykota davet ediyoruz. Gazze katliamından dolayı Ereğli Belediyesi olarak İsrail mallarını almama kararı aldık" açıklamasında bulundu.

SOSYAL MEDYADAN TEPKİ YAĞIYOR

Önceki gün ise sosyal medyada açılan, 'İsrailMalınıBoykotEdin AlmayınAldırmayın' hashtagı altında bir çok kişi İsrail ürünleri boykot edeceğini söyledi. Hashtag dün Twitter'da Türkiye gündemine girdi. Tüketici dernekleri de vatandaşları İsrail malı ürünleri almamalı konusunda uyardı. Hükümet kanadından İsrail'e karşı somut bir adım atılmamasından yakınan vatandaşlar, tepkisini İsrail mallarını almayarak ortaya koyuyor. Tüketici dernekleri internet sitelerinde İsrail malları listesini yayınlayarak vatandaşları bu hususta bilgilendiriyor.

İSRAİL VATANDAŞLARINA VİZE UYGULANSIN

Türkiye, vize uygulamasında da İsrail vatandaşlarına kapıları sonuna kadar açık tutuyor. İsrailliler ellerini kollarına sallayarak Türkiye’ye girerken Türk vatandaşları ise İsrail vizesi almak için büyük bir çile yaşıyor. İsraillilere uygulanan vize muafiyeti, Filistinlilere uygulanmıyor. Türk vatandaşlarının vizesiz giremediği İsrail’den Türkiye’ye giriş yapan İsrail vatandaşları vize muafiyetinden yararlanıyor. Mesele bununla bitmiyor. Siyonistler, ülkeye vizesiz girebilirken, bağımsız bir devlet olarak tanıdığı Filistin’i vizeye tabi tutuyor. İsrail’e tek taraflı vize muafiyet hakkına herhangi bir engel koymayan ve bu uygulamayı sürdüren hükümet, Filistinlilere uygulanan vize şartına da maalesef ses çıkartmıyor. Dışişleri Bakanlığı’nın ‘Yabancıların tabi olduğu vize rejimi’ listesinde, ülkemize gelecek İsrail vatandaşları için ‘Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır’ deniliyor. Buna göre, tatil yapmak için Türkiye’ye gelecek bir İsrailli turistin pasaportunu alıp sınır kapısına kadar gelmesi yeterli. Pasaportuna vurulan giriş damgasından sonra, gümrükten elini kolunu sallayarak geçiyor. Ve hiçbir zorluk çıkarılmadığı gibi aksine döviz getirdiği gerekçesiyle de birçok kolaylık gösteriliyor. Üstüne üstlük birçok ülke ile karşılıklı vizelerin kaldırılmasına rağmen ülkelerdeki ikamet süresi bir ayla sınırlı tutulurken, İsraillilere Türkiye’de kalmak için tam 3 ay gibi uzun bir süre ikamet etme hakkı veriliyor. İsrail’e tanınan bu ayrıcalık, yaşanan bütün krizlere rağmen değişmedi.

COCA COLA İDDİALARI REDDETTİ

Gösterilen tepkiler karşısında açıklama yapmak sorunda kalan, Coca-Cola şirketi açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Coca- Cola şirketi 128 yıl önce ABD’de kurulmuş olan, yüzde 100’ü halka açık uluslararası bir şirket konumundadır ve dünya coğrafyasında çok çeşitli ekonomik, siyasi ve dini rejimlerden oluşan birbirinden farklı 206 ülkede faaliyetlerini yürütmektedir. Şirketimizin herhangi bir ülkeyi, hükümeti, herhangi bir ülkenin politikalarını, siyasi ya da dini inancı desteklemesi söz konusu değildir. Bu çerçevede Coca-Cola’nın gelirinin İsrail’e aktarıldığı iddiası da tamamen gerçek dışıdır. Coca-Cola Filistin’deki 3. en büyük işveren, 5. en büyük yatırımcıdır. Coca-Cola şirketi 1998 yılından bu yana Filistin’de faaliyet göstermektedir. Coca-Cola’nın Filistin’de 3 fabrikası, biri Gazze’de olmak üzere 7 satış ve dağıtım merkezi bulunmaktadır. Coca-Cola, 350 Filistinliye iş olanağı sağlamakta, Coca-Cola faaliyetleriyle ilişkili yan sektörlerden ise 3 bin 500 aile geçimini sağlamaktadır. Türkiye’de de doğrudan 3 bin dolaylı olarak 30 bin kişiye istihdam sağlayan Coca-Cola olarak, 50 yıldır Türkiye’de ekonomiye güç vermek üzere faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. Coca-Cola’ya yönelik son günlerdeki iddiaların tamamen gerçek dışı olduğu kamuoyuna duyurulur."

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.