A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Hz. Ömer (r.a.)

Hz. Ömer (r.a.)

Hz. Ömer (r.a.)ın doğumu 583, Vefatı 646. 63 yaşında vefat etmiştir. Çok cesur, gözüpek dediğini yapan mert bir insandı. Vahiyden 6 yıl geçmişti, hala müşriklerin safındaydı. Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle dua ediyordu, “Allah’ım İslam’ı Ebu Cehil bin Hişam bin Ömer’le veya Hattaboğlu Ömer’le Aziz et”

Ömer (r.a.) müşrik saflarında iken bir gün Kabe’nin örtüsüne gizlenmişti, Peygamberimiz (s.a.v.)in Kur’an okuduğunu dinlemiş kötü niyetinden vazgeçmişti. Kulakları İslam’ a karşı uyarılmıştı. Ebu Cehil, Ebu Leheb, Ümeyye bin Halef bir gün Kabe’de toplanmış Hz. Muhammed’e bir suikast planlıyorlardı. O esnada Kabe’ye Ömer girdi, tavaf yaptı. Ebu Cehil Muhammed’i ortadan kaldıralım bunu ancak sen yaparsın dediler. Ömer (r.a.) silahlı olarak hızla Kabe’den çıktı. Darul Erkam’ın evine doğru gidiyordu, yeni müslüman olan Nuaym’a rasladı Nuaym “Nereye ya Ömer eğer Peygamber (s.a.v.)a gidiyorsan Kureyişler, Haşimoğulları seni sağ bırakmaz, sen evvela kardeşin Fatıma ve enişten Saide bak onlar da Müslüman” dedi. Hemen Ömer yolunu değiştirdi, eniştesinin evine hızla girdi. Onlar hoca ile Kur’an okuyorlardı, Taha süresi okunuyordu, hemen hocayı sakladılar eniştesini yere yatırdı, boğazını sıkmaya başladı, kız kardeşi Fatıma müdafaa etti. Ömer kardeşine bir tokat indirdi, Fatıma’nın ağzı kanla doldu, hemen şahedet getirdi. Ömer (r.a.) orada değişti. Gusül aldırdılar ve Kur’an sayfalarını verdiler, okudukca kalbinde değişmeleri hissetti, oradan Efendimizin bulunduğu Darul Erkam’ın evine geldi. Orada Müslüman oldu. Kırkıncı Müslümandı. Kabe’ye tekbirlerle yürüdüler. Ömer (r.a.) Peygamberimiz (s.a.v.)le birlikte Kabe’ye geldi açıktan namaz kılmaya başladılar.

Ömer (r.a.) hatırladığı iki olaydan pişmanlık duyardı;

1-Cahiliyet döneminde anamız helva yapardı, biz onlardan put yapar sonra o putları acıkınca yerdik bu aklıma geldikçe gülerim.

2-Öz kızımı diri diri toprağa gömdüm onu hatırladıkça da ağlarım. Ya Rasulallah acaba Allah beni bu yaptığım zulümden dolayı affeder mi diye ağlardı. Peygamberimiz (s.a.v.) Hz. Ömer (r.a.)i çok severdi şöyle derdi “Gökyüzünde Ömer’e saygı göstermeyen hiçbir varlık yoktur. Yeryüzünde Ömer’den korkmayan, çekinmeyen hiç bir şeytan da yoktur.” (Tirmizi)

Bir gün Efendimiz (s.a.v.) şöyle dedi “Ya Ömer beni nasıl seviyorsun,” Ömer ya “Rasulallah seni nefsimden sonra en çok seven biriyim.” dedi, bunun üzerine Efendimiz (s.a.v.) “Ya Ömer beni malından, canından, evladından da fazla sevmedikçe imanda kemale eremezsin” deyince hemen Ömer (r.a.) gözyaşları arasında ya “Rasulallah seni canımdan, malımdan, evlatlarımdan da daha çok seviyorum” dedi.

Hz. Ömer’i (r.a.) ağlatan ikinci olay: 628 YILINDA Hudeybiye’de müşriklerden Suheyl bin Amir’le anlaşma yapıldı, bazı maddeler Müslümanların aleyhine görünüyordu. Hz. Ömer orada Efendimize bağırmıştı işte o olayı hatırladıkça hep ağlardı.

Hz. Ömer (r.a.)ın Çocukları

1-Hafza Halan, Efendimizin eşleriydi 2-Abdullah hadis alimi idi 3-Ubeydullah ve Asım olmak üzere bir kızı ve 3 oğlu vardı. Asım Rici vakasında Serye kumadanıydı, Rici Pınarı başında şehit ettiler.

Hz. Ömer’i (r.a.)ın Halife olması

Örnek 1-Müslümanlara ganimetten kumaş dağıttılar ama bir elbise çıkmıyordu, oğlu Abdullah kumaş hissesini babasına verdi o da bir Cuma günü yeni elbiseyle hutbeye çıktı. Adaletten söz etti. Fakir bir Sahabe kalkarak seni dinlemiyor ve itaat etmiyoruz dedi, bunun üzerine halife nedenini sorudu, bize verdiğin kumaştan elbise çıkmazken sen elbise diktirmişsin, oğlu Abdullah kalktı ey cemaat bana düşen kumaş hissemi babama verdim, ikisinden bir elbise çıktı dedi.

Örnek 2- Hz. Ömer ve koca karı olayı: Bir evden ses geliyor, içki içiyorlardı, kapıyı vurup girdi ama eve izinsiz girdiği için pişman olmuştu.

Örnek 3-Bir evde ana kız süte su katmak isteyen annesiyle tartışıyorlardı, kız su katmaya razı olmuyordu kızı oğluna aldı.

Hz. Ömer (r.a.)ın Kudüs’e bir deve ve bir köle ile gelişi: Şehre girerken deveye köleyi bindirip önden deveyi çekmiş.

Örnek 4-Mısır valisini cezalandırması; Dicle kenarında bir kurt kapsa koyunu gelirde adli ilahide Ömer’den sorardı onu.

Örnek 5-Ubeyde bin Cerrah Şam valisiydi, Şam’da veba salgını hastalık çıktı, Medine’ye dön emrini verdi. Ubeyde Allah’ın kaderinden mi kaçıyoruz demişti. Hz. Ömer (r.a.) “Evet Allah’ın kaderinden yine Allah’ın kaderine sığınıyoruz” ve şu ayeti yazdı, mealen “Kendi elinizle kendinizi tehlikeye atmayın” bu ayet bunun için nazil oldu diye hatırlattı.

Hz. Ömer (r.a.)ın yaptığı yenilikler :

1-Hazinenin gelir ve giderlerini düzenledi.

2-Takvim başlangıcı olarak Hicri yılı ilan etti.

3-Mahkemeler kurdurdu.

4-Emniyet ve istihbarat teşkilatlarını kurdurdu.

5-İmam ve müezzinlere maaş bağlattı.

6-Sulama kanalları yaptırdı ve kimsesizlere maaş bağlattı.

7-Her camide vaaz ve irşad yaptırdı.

8-Kadın ve Erkeklere imam tayin ederek teravih namazlarını 20 rekat olarak kıldırttı

9-Şehirlerin su ihtiyaçlarını giderdi.

10-Ceza evi inşaa ettirdi.

Hz. Ömer (r.a.)ın Şahadeti.

Hz. Ömer (r.a.)ın Duası : “Ya Rab bana senin yolunda şehitlik, Rasulun yolunda, beldesinde ölmeyi nasip et” 

Ebullulu adında Firuz (Mecusi şehit etti). Bir Yahudi Medine’ye yerleşmek istedi, Hz. Ömer (r.a.) da ona oturma izini vermedi. Bunun üzerine münafık Siyonist Yahudi Abdullah ibni Sebe o Yahudi gencini bulup fikrini bozdu bir sabah namazı dönme olan Ebulluluyu ikna etti, Hz. Ömer (r.a.) namaz kılarken arkadan hançerledi, 622 yılında şehit oldu.

Hz. Ömer (r.a.) ağır hastalığında halife olarak oğlun Abdullah’ı tayin et dediler. “Hayır, bir evden bir kurban yeter” diyerek razı olmadı, şu tavsiyelerde bulundu; Şunlar şura heyeti olsun, halifeyi seçinceye kadar bir yerde kalsınlar hapsolsunlar.

1-Osman (r.a.) 2-Ubeyde bin Cerrah (r.a.) 3-Ali (r.a.) 4-Saad ibni Vakkas (r.a.) 5-Zübeyir bin Avvam (r.a.) 6-Amr İbni As olmak üzere Şura heyeti oluşturuldu. Hz.Ömer (r.a.) oğlum Abdullah bunların kapılarında bekçi olsun, Halife seçilinceye kadar dışarı çıkmasınlar. Öyle yaptılar, üç gün sonra ittifakla Hz. Osman (r.a.) halife seçtiler. Ehli hal ve akid heyeti seçilen halife Hz. Osman (r.a.)a biat ettiler.

Selam hidayete tabi olanlar üzerine olsun.16.12. 2016

Ali Galip DOĞAN/İrşad Vakfı Başkanı

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR