Hz. Mevlana insanlık için büyük bir değerdir

Hz. Mevlana insanlık için büyük bir değerdir

Bangladeş Başkonsolosluğu’nda “Türkiye'nin Tarihsel İlişkileri: Tasavvuf Perspektifi” konulu bir program düzenlendi. Programda Yönetmen Şahriar Kabir tarafından hazırlanan Mithat’ın Rüyası isimli belgesel filmin gösterimi de yapıldı

Bangladeş Başkonsolosluğu’nda “Türkiye'nin Tarihsel İlişkileri: Tasavvuf Perspektifi” konulu bir program düzenlendi. Programda Yönetmen Şahriar Kabir tarafından hazırlanan Mithat’ın Rüyası isimli belgesel filmin gösterimi de yapıldı. Bangladeşli insan hakları aktivistleri, yazar ve film yapımcısı Şahriar Kabir'in 'Mithahat‘ın Rüyası' belgeseli de gösterildi. Programa Bangladeş’in İstanbul Başkonsolosu Muhammed Monirul İslam, Konsolos Bidosh Chandra Barman, İstanbul’da yaşayan Bangladeşliler, akademisyenler, araştırmacılar ve gazeteciler katıldı. Programda konuşan Yönetmen Şahriar Kabir, ilk olarak belgesel yapımının arka planını anlattı ve Hz. Mevlana’nın yaşamını ve eserlerinin önemine dikkat çekti. Kabir, Hz. Mevlana’nın  (1207-1273), tüm zamanların en büyük hümanistlerinden, filozoflarından ve şairlerinden biri olduğunu söyledi. Kabir, “Mesnevi, bilgi, düşünce ve düşünce zenginliklerinde eşsiz bir şiirdir. Hz. Mevlana’nın Konya’da başlattığı mesajı daha sonra öğrencileri tarafından Suriye, Mısır, İran, Irak, Afganistan ve Hindistan’da geniş çapta yayıldı. Onun öğrencisi Hazrat Şahjalal (R) Mevleviliği yaymak için Bangladeş'e gitti. Bugün Bangladeş onun sayesinde Müslüman bir ülke haline gelmiştir” dedi.

MEVLANA’NIN SINIRSIZ AŞKI BÜYÜK BİR SERVETTİR

Mevlana’nın şu anda mevcut olan yaşam zamanının alaka düzeyine değinen Şahriar Kabir, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Hz. Mevlana’nın derin kavrayışı, liberal insanlığı ve sınırsız aşkı, insan toplumunun ve medeniyetinin gelişmesinde paha biçilmez bir servettir. Nitekim, dünyamızda köktencilik, güç çatışmaları, ekonomik ayrımcılık ve bireyin sapkınlığı toplumun doğal dokusunu tahrip etmektedir. Radikal gruplar, dini yanlış bilgilendirme yoluyla yanlış tanıtmak suretiyle terör faaliyetlerine katılmaktadırlar. Nefret dolu söylemler çeşitli söylemlerle dünyaya yayılıyor. Mithat’ın Rüyası filminde de dünyamızda yaşananlar dile getiriliyor.”

MEVLANA’NIN ÖĞRETİLERİNDEN İLHAM ALMALIYIZ

Programda konuşan Bangladeş’in İstanbul Başkonsolosu  Mohammad Monirul, Bangladeş'in dini uyumu sağlamak için parlak bir örnek olduğunu söyledi. İslam, Bangladeş hükümetinin teröre karşı sıfır tolerans politikasından bahsetti. İslam, Şahriar Kabir'in Mithahat Rüyası belgesini zamanında bir çaba olarak değerlendirdi. İslam, Mithat'tan bir insan toplumu inşa etmede dinsel uyum ve birlikte yaşama ihtiyacından bahsederek, kaliteli eğitim sayesinde herkese dinsel ve kültürel çeşitliliğe saygılı olma öğretileceğini söyledi. “Özgür ve hoşgörülü bir toplum oluşturmak için yararlı değerleri uygulamak gereklidir” diyen İslam, şunları kaydetti: “İnsani refah, özgürlük ve ilerleme mesajı her yere yayılmalı. Saygı, güven ve empati duyguları öğretilmelidir. Böylece Mithat'ın hayali yerine getirilebilir. Mevlana’nın öğretilerinden ilham alarak, etrafımızdaki herkesten sorumlu olmak zorundayız ve onları bir insan olarak sevmeliyiz. İnsanlık olarak karşılıklı işbirliği ve güvene ihtiyacımız var. Bu nedenle, dar zihniyetten kaçınmalıyız. Tüm toplumlarda ve topluluklarda sürdürülebilir barışı sağlamak için adalet, hoşgörü, dayanışma ve empati duygularının güçlenmesi gerekiyor.”

KARDEŞLİK İLİŞKİLERİMİZ GÜÇLENDİ

Türkiye ve Bangladeş arasındaki kültürel ilişkilerin artararak geliştiğine dikkat çeken Monirul İslam, “İki ülke arasındaki tarihi tarihsel zamandan bu yana yaşanan kültürel etkileşim günümüzde daha da güçlendi. İki ülkenin hükümet seviyesine ek olarak halklarımız arasındaki kardeşlik ilişkileri de genişletildi. Bu doğrultuda, Türkiye'de Bangladeş halkının lideri Bangabandhu Şeyh Mujibur Rahman adı iki yere verildi. Bangledeş’te de Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ismi yaşatılıyor. Ülkelerimiz arasındaki ilişkiler her alanda gelişecektir“ dedi.  Programın sonunda Şahriar Kabir misafirlerin çeşitli sorularını cevapladı. Programdan sonra gerçekleşen iftar yemeğinde geleneksel Bangladeş yemekleri ikram edildi.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.