Hüyük'te lavanta ekimi başladı

Hüyük'te lavanta ekimi başladı

Parfümeri sanayinde sıkça kullanılan lavanta, bu yıl Hüyük'te ilk kez başladı. Hüyük İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yücel Doğan, "Hüyük'e alternatif bir pazar oluşturacağız" dedi.

Çileğiyle ünlü Hüyük'te bu yıl ilk kez lavanta ekildi. Hasadının önümüzdeki bahar ayında yapılması planlanan lavantaların, 20 dekarlık bir alanda demostrasyon süreci başladı. Yetkililer lavantanın, Hüyük'te alternatif bir pazar oluşturacağını söylüyor. Özellikle dış ticarette büyük miktarda alıcısının bulunduğu lavantanın en önemli özelliği, dar alanda yüksek gelir sağlaması. Hüyük İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yücel Doğan, lavanta ekimi ile ilgili gazetemize bilgi verdi. Doğan, lavantadan büyük verim beklediklerini söyleyerek, "Çamlıca kasabasında bu yıl 2 bin 500 metre karelik bir alanda, lavantanın demostrasyon sahasını oluşturduk. Tabi bunun öncesinde bir çok bilimsel çalışmalar da yaptık. Üniversiteler ile işbirliği içinde bir çalışma yürüttük. Akademisyenlerle istişarelerde bulunduk. Araştırma enstitülerinin katkılarıyla beraber, ektiğimiz lavanta başarılı sonuçlar verdi. Önümüzdeki yıl bu ekiliş sahasını 200 dekar daha ilave ederek devam edeceğiz” diye konuştu.

ÇİLEĞE ALTERNATİFİ OLACAK

Bölgede çoğunlukla çilek üretimin olduğunu söyleyen Doğan, lavantanın da bir alternatif oluşturacağını belirterek, “Lavanta yetiştiriciliği bölgemiz için, ilçemiz için potansiyel bir üretim modeli olacağını düşünüyoruz. Bir dekarlık alandan, 120 ile 150 kilogram arasında lavanta çiçeği elde edilebiliyor. Elde etmiş olduğumuz ürün de özellikle kıraç ve sulanamayan araziler için ciddi bir gelir kaynağı sağlıyor. Lavanta çok yılık bir bitki. Bir defa dikimi yapıldıktan sonra 20 yıl kadar verim verebilen bir ürün. Lavanta, maliyeti düşük fakat yüksek kar getiren bir ürün çeşidi. Tıbbi aromatik bitkiler arasında yer alıyor. Lavantanın özellikle dış piyasada satın alınabilirliği yüksek. Özellikle ilaç, deterjan, sabun, kozmetik sanayide pazar imkanı bulabiliyor. Geniş bir kullanım ağına sahip. Aynı zamanda ilaç sanayisinde de kullanıyor. Pazar sıkıntısı olmayacak bir ürün olduğuna inanıyoruz. Yalnız bu yıl 2 bin 500 metrekarelik alanda yetiştirmiş olduğumuz lavanta için ancak ekiliş miktarı arttığı takdirde pazar imkanı bulabilecektir. Çünkü düşük üretimde pazar imkanı daha zor. 300-500 dekarın altındaki üretimlerde alıcının bölgemize gelip ürünü satın alması rantabıl olmuyor. Ancak önümüzdeki yıl ekilişi ve ürünü arttırdığımız takdirde, bölgemize çok ciddi bir gelir kapısı olacaktır” ifadelerini kullandı.

DAR ALANDAN BÜYÜK KAR GETİRİYOR

Lavantanın en önemli özelliğinin dar alanda yüksek kar getirmesi olduğunu ifade eden Doğan, şöyle konuştu: “Önümüzdeki yıl 200 dekarı burada yetiştirmeye başladıktan sonra ilçemiz ekonomisi adına ciddi katkı sağlayacağı kanaatindeyim. Lavanta, bölgemiz çiftçisi adına alternatif bir gelir kapısı olacaktır. Bilindiği üzere bölgemizde çoğunlukla çilek üretimi yapılmaktadır. Çilek üretiminin yanında, bölge çiftçimizin yararlanabileceği bir ürün lavanta. Lavanta, tür ve çeşitlere, iklim ve toprak koşullarına, rakım ve yöneye göre değişmekle birlikte Temmuz ayı içerisinde tam çiçeklenme devresine ulaşır ve bu dönemde hasat edilir. Bitkinin hasadında testereli ot bıçağı kullanılmaktadır. Son yıllarda benzinli çit biçme makineleri ile de hasat yapılmaktadır. Makineli hasat iş gücü ve zaman tasarrufu sağlamaktadır.”

ISPARTA BİZE ÖRNEK OLDU

Isparta'daki lavanta üreticileri ile görüştüklerini dile getiren Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bulgaristan'daki lavanta üreticileri ile görüştük. Ülkemizde de Isparta'da lavanta yetiştiriciliği yapılıyor. Oradaki arkadaşlarımızdan fikir alışverişi yaptık. Lavanta bitkisi, 1 m’ye kadar boylanabilen, yarı çalımsı, çok yıllık bir bitkidir. Genellikle 200 ile bin 600 rakıma sahip bölgelerde yetiştiriliyor. Üretime ikinci yılında geçiyor, lavanta bitkisi. Sulanma Lavanta bitkisi, kısmi olarak ekonomik anlamda kullanılabilir. Lavanta uçucu yağı, en fazla kozmetik ve parfüm sanayinde kullanılmaktadır.”

BERKHAN PARLAK

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.