Hüyük’te kaçak kurbağa operasyonu

Hüyük’te kaçak kurbağa operasyonu

Konya’nın Hüyük ilçesinde, Beyşehir Gölü'nden kaçak olarak toplanan canlı kurbağalar tekrar yaşam alanlarına salındı

Hüyük İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri, Jandarma ekipleri ile işbirliğine giderek Beyşehir gölünden kaçak kurbağa avlandığı yönünde alınan ihbar üzerine harekete geçti. İlçeye bağlı Tolca ile Kıreli Mahallesi arasındaki köy yolunda durdurulan bir aracın içerisinde gölden gölden kaçak olarak avlandığı belirlenen yaklaşık 200 kilogram ağırlığında 4 bin adet kurbağa ele geçirildi. Araç sahibi 1 kişiye 959 liralık idari para cezası uygulandı. Kurbağalara ile el konuldu. Kurbağa toplayıcısı hakkında idari para cezası işlemi uygulanırken, kaçak avlanan 4 bin canlı kurbağa ise İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Jandarma ekipleri tarafından toplandığı filelerinden çıkarılarak yeniden Beyşehir Gölü’ndeki yaşam alanlarına bırakıldı.
Hüyük İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yücel Doğan, izin olmadan gölden kurbağa toplanmasının yasak olduğunu belirterek, Beyşehir Gölü'ndeki ekolojik dengenin önemli olduğunu belirtti. Ekolojik türdeki canlıların ve özellikle kurbağa toplamanın yasak olduğunu vurgulayan Doğan, "Bu konuda vatandaşlarımızdan da duyarlılık bekliyoruz. Bu konuda, denetimlerimiz sürüyor. Biyolojik çeşitliliğimiz maddiyatla ölçülemeyecek düzeydedir. Kurbağaların besin kaynağının önemli bir kısmını sivrisinekler ve böcekler oluşturmaktadır. Bu canlıların yaşadığı alanlarda sinek popülasyonu dengede kalmaktadır. Sulak alan ekosistemleri besin zincirinin önemli bir halkası olan kurbağalarda diğer canlılar gibi doğal dengenin bir unsurudur" dedi.
Doğan, Türk yemek kültüründe tüketimi olmayan kurbağaların Fransa, İtalya, İsviçre, Belçika, Hollanda ve İspanya gibi ülkelerin sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer aldığını da sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.