Hüyük çileği sınırları aştı!

Hüyük çileği sınırları aştı!

Çileğin büyük bir ekonomik gelir sağlaması Hüyük'te çilek üretimini arttırıyor. Yüzde 100 organik olan Hüyük çileğine talep oldukça büyük. Çiftçiler talebi karşılayamadıklarını belirtiyor

Yüzde 100 organik olması ile ülke tarımında nam salmış Hüyük büyük rağbet var. Hüyük ekonomisine büyük bir katkı sağlayan çilek üretimi son yıllarda ilçede hızla yayıldı. Öyle ki 10 metrekare arsası olan bir vatandaş bile çilek ekimi yapıyor. Çileğin ekimi zor ancak bakımı biraz daha kolay. Hüyük çileğinin iyi bir aromaya sahip olmasının bir diğer nedenini de, Beyşehir Gölü'nden tarlalara esen soğuk rüzgar oluşturuyor. Çiftçiler halinden memnun. Ancak tek büyük sıkıntıları su kaynağı bulamamaları. Çiftçilerin tek umudu Büyükşehir Belediyesi'nin ihalesini yapacağı Hüyük rüzgar enerjisi projesi. Çiftçiler dört gözle projenin ihalesinin yapılmasını bekliyor. Hüyük'teki çilek üretimi ile ilgili gazetemize bilgi veren Hüyük İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yücel Doğan, çilekte kalitenin sağlanmasında çiftçilerin büyük bir katkısı olduğunu söyledi. Doğan, Hüyük'teki çilek tarlalarının hızla yayıldığını belirterek, "Çilek üretimi ilçemizde bundan yaklaşık 7 yıl önce başladı. 7 yıl önce sadece bir kaç çiftçimiz tarafından başlayan çilek üretimi, üretilen çileğin kalitesi anlaşıldığında zamanla hızla yayıldı. Çilek, ilçemize ekonomik anlamda ciddi getirisi olan bir ürün. Dar alandan çok verim alıyoruz. İlçemizde köyden kente göçüşler azalmıştır. Çilek, ilçemizde Mayıs ayının sonlarına doğru piyasaya çıkıyor. Sonuç itibariyle halen daha üretim devam etmekte ve verim alınmaktadır. Kasım ayının sonlarına kadar da üretimin devam edeceğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

BÜYÜK BİR ÇİLEK PAZARI VAR

Sanayi tipi çilek üretiminin ilçede daha yaygın olduğunu dile getiren Doğan, "Çileğin büyük çoğunluğu sanayiye gidiyor. Yani sanayi tipi dediğimiz çilek türleridir bunlar. Bir kısmı da ihracata gitmektedir. Bu ihracatın da bu bir kısmını Avrupa ülkelerine yapıyoruz. Son dönemde de Suudi Arabistan'a çilek ihracatı yapmaktayız. Çileğin büyük bir pazarı var. Yani siz kaliteli, aroması yerinde ve sağlam çilek ürettiğiniz taktirde çileğin alıcısı çok. Çileğin ilçemize 30-35 milyon liralık bir katkısı var. Bu da insanlarımızın, yani çiftçilerimizin sosyal refahını yükselmekte. Öyle ki ekonomik olarak rantabıl olmasından dolayı, her geçen gün çilek ekimi yaygınlaşmaktadır. Bu çileğin yaygınlaşması da ilçemize ve ilimize getiri sağlayacaktır. Büyük bir gelir kapısı oluşturacaktır" dedi.

SOĞUTMA SİSTEMİ GEREKİYOR

IQF soğutma sistemi ile çilekten daha çok verim alınacağının altını çizen Doğan, "Önümüzdeki yıllarda, mevcut çileklerin mutlaka IQF soğutma sistemleri ile donatılı bir işletme olması durumunda çilek üretiminin daha kontrollü olacağını düşürüyorum. Üretim artacak. Bizim istediğimiz üretimin elbette ki artması, ancak kontrollü bir biçimde artmasıdır. Bugün Hüyük'te her 3 kişiden 2'sinin çilek tarlası var. Hüyük çileğinin ise bir itibarı var pazarda. İşte bu itibarı düşürecek şeylerden kaçınmamız gerekiyor" diye konuştu. Çileğin dar alanda büyük getiri sağladığını vurgulayan Doğan sözlerini şöyle sürdürdü: "Çileğin en büyük avantajı dar alandan çok verim alınmasıdır. Hüyük'ün arazileri biraz engebelidir. Büyük bir düzlük bulmak mümkün değil. O yüzden yer yerde küçük küçük çilek tarlaları oluşuyor. Biz bir çiftçimiz ile anlaştık. Ona bir alan gösterdik. Bu alan 200 dekarlık bir alan ve bunun gibi bir alanı Hüyük'te bulmak pek mümkün değil. Dolayısıyla bu alanda ekimi yapılıyor şu an. Önümüzdeki yıl, büyük bir çilek tarlamız da olacak. Küçük alanlarda tarımsal olarak yüksek gelir elde edebilmek için karı yüksek ürünler ekmek zorundasınız. Bu nedenle de çilek üretimi organik olma koşuluyla fiyatı daha da yükseliyor."

YÜZDE 100 ORGANİK

Tarladaki çileğin kesinlikle el değmemiş ve yüzde 100 organik olduğunu ifade eden çiftçi Galip Keser de, "Çilekten aldığımız verimden son derece memnunuz. Geçtiğimiz yıllarda köyümüzün büyükleri bu işi başlattı. Bizler de devam ettiriyoruz. Bugün tarlamızda yetişen bir çileği, yetişme süreci boyunca kesinlikle insan eli değmiyor. Damla sulama sistemi ile suluyoruz. Bu çok önemli, eğer çilek fidanı değilde çilek doğrudan su ile temas ederse tadı bozuluyor. O yüzden damla sulama burada çok önemli. Çilek tarlamızı büyütüyoruz. Çünkü dar alandan büyük gelir sağlıyoruz" açıklamasında bulundu.

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum