Hükümete pancarda kotayı artırın çağrısı

Hükümete pancarda kotayı artırın çağrısı

KONPADER Başkanı Ahmet Bestil, “Kotanın 100 bin ton daha artırılması gerek. Hem üretici daha fazla para kazanır hem de ülke ekonomisi canlanır” dedi.

 

Çumra ve Konya Şeker'in toplam pancar kotasının 436 bin ton olduğunu hatırlatan KONPADER Başkanı Ahmet Bestil, hükümete “Kotayı artırın” çağrısında bulunarak, “Kotanın 100 bin ton daha artırılması gerek. Hem üretici daha fazla para kazanır hem de ülke ekonomisi canlanır” dedi Türkiye'nin tarımsal üretim üssü olan Konya, yeni ekim ve dikim sezonuna hazırlanıyor. Ürün üretim çeşitliliği fazla olan Konya'da gözler yine en çok şeker pancarına çevriliyor. Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil, bu yıl Koronavirüsten dolayı yaşanan krizi fırsata çevirmek istediklerini dile getirdi. Bestil, “Konya çiftçisi, bu yıl daha fazla üretmek istiyor” dedi. Bu kapsamda Bestil, hükümete bir de kotaları artırın çağrısı yaptı. Çumra ve Konya Şeker'in toplam pancar kotasının 436 bin ton olduğunu ifade eden Bestil, “Kota en az 100 bin ton daha artırılmalıdır. Konya çiftçisinin üretme gücü, bu fabrikaların da daha fazla pancarı işleme gücü var. Gelin çağrılarımızı karşılıksız bırakmayın” şeklinde konuştu.  

KONYA ÇİFTÇİSİNİN GÜCÜ DEĞERLENDİRİLMELİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önceki gün yaptığı konuşmada üretim vurgusu yaptığını söyleyen Bestil, daha sonra şunları kaydetti: “Çumra Şeker'in ve Konya Şeker'in toplam pancar kotası 436 bin ton. Biz, 100 bin ton daha pancar üretiriz, bu fabrikalar da 100 bin ton daha pancar işler. Gerekli alt yapımız var. Cumhurbaşkanının da ifade ettiği gibi biz de zaten sürekli 'üretim üretim' diyorduk. Konyalı çiftçiler üretmek istiyor. Kampanya süresi 122 gün sürüyor. 15-20 gün daha bu süreyi artırarak, bu işi hallederiz. Üreticinin damlama, yağmurlama sistemleri gayet iyi. Tarlalarımız üretimi artırmak için elverişli. Konya çiftçisinin gücü değerlendirilmeli.” “Elbistan, Erzurum, Erzincan, Muş ve Alpullu'nun 100 bin ton açığı var” diyen Bestil, şunları kaydetti: “Bunlar devlete ait fabrikalar. Diyoruz ki; Konya, bu işin üssü olsun. Konya'nın zaten daha fazla üretebilecek kapasitesi var. Günlük 28 bin ton pancar işleniyor iki fabrikada. 18 bin ton Çumra'da, 10 bin ton da Konya Şeker'de.  Gelecek yıl kesinlikle Türkiye'de olmazsa bile Avrupa'da şeker sıkıntısı olacak. Biz, bunu fırsata çevirmeliyiz. Üretimden zarar gelmez. Kotanın artımı çiftçinin de ekonomik olarak rahatlaması demek. Hayvancılar da para kazanır. Nakliye sektörü de canlanır. Aynı zamanda ülke ekonomisi de can kazanır.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.