Hükümet geç kaldı!

Hükümet geç kaldı!

Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner, "Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yerli üreticinin mısırını 950 TL'ye alma kararının çiftçiyi kısmen memnun ettiğini belirterek, "Çiftçi ölümü görüp, sıtmaya razı edilmiştir" dedi

İthal mısırın tonuna bin 300 lira paha biçilirken, yerli üreticinin mısırına 750-900 TL arasında bir fiyat belirlenmesi çiftçilerin tepkisine neden olmuştu. Duruma çiftçilerin tepki göstermesi üzerine Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, çiftçinin olumsuz etkilenmemesi için Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) mısır alım fiyatlarını 760 liradan, 950 TL'ye çıkarttıklarını söyledi. Çiftçiler, kararı geç kalınmış fakat gerekli bir adım olarak gördü. Yine çiftçi, "Ölümü görüp, sıtmaya razı edildik" dedi.

950 LİRA HİÇ YOKTAN İYİDİR

Konya'nın en fazla mısır üretiminin yapıldığı Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner, kararı almakta hükümetin geç kaldığını söyledi. Geç kalınmasına rağmen yerinde bir kararın alındığına değinen Başkan Üner, belirlenen fiyatın dünya piyasa fiyatlarının altında kaldığına da dikkat çekti. Çiftçinin ölümü görüp, sıtmaya razı edildiğini belirten Üner, "Çiftçinin beklentisi mısırın ton başına fiyatı bin 100 ile bin 150 lira arasındaydı. 950 lira da hiç yoktan iyidir. Belirlenen fiyat maliyetleri baz alırsak bu yıl için kurtarır. Fakat alım gücü noktasında aynı şeyleri söyleyemem. TL'nin alım gücü hayli düştü. Yani çiftçinin bundan bir kaç yıl önce 50 liraya aldığı şeyle, bugünün 50 lirasına aldığı şey aynı oranda değil" diye konuştu.

EKİM HAREKETLİLİĞİ YOK

2017 yılında Karapınar'daki mısır üretiminin Türkiye'deki üretimin yüzde 8'ini karşıladığını hatırlatan Üner, Karapınar'da 400-450 bin ton mısır üretimi yapıldığını ifade etti. İlçedeki buğday üretiminin azımsanmayacak oranda düştüğünü dile getiren Üner, şunları kaydetti: "Mısır üretiminin düşeceğini zannetmiyorum. Çünkü alternatif bir ürün kalmadı. Ekim dönemindeyiz. Çiftçi, ekimini bahara bırakıyor. Çünkü üretici önünü görmek istiyor. Tohum, gübre, mazot, elektrik fiyatları belli. Belirsizlik hakim. 1 hafta elektrik faturası gecikse, hemen elektrikler kesiliyor. İlçede ekim için hareketlilik yok."

KARAPINAR ÇİFTÇİSİ TEPKİLİ

Girdi maliyetlerini de alım fiyatlarını da devletin belirlediğine dikkat çeken Üner, çiftçinin tüm bu şartlar altında zarar etmemesi gerektiğini aktardı. Çiftçinin bu yıl ekim ayından ziyade gelecek yılların telaşına düştüğünü kaydeden Üner, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Karapınar çiftçisi çok ses çıkarmasa da tepkili. Mısırda yaşanan bu fiyat belirsizliğinin aynısı geçen yıl buğdayda da yaşanmıştı. Çiftçi de tıpkı vatandaş gibi borçlu. Borç taksitini ödemek için elindeki mısırı çok ucuza verenler de oldu. Mecburlardı, elden başka bir şey gelmez."

EMRE ÖZGÜL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.