Hükümet faturayı işçiye kesmesin!

Hükümet faturayı işçiye kesmesin!

Yeni Kıdem Tazminatı fonu çalışmasıyla hükümetin sadece kısa süreli kaynak oluşturmak istediğini söyleyen Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Yiğit, “Tulumbada su bitti. Para lazım. Kötü ekonomi politikasının ceremesini işçiler çekmemeli" dedi

Kıdem Tazminatı fonu tartışmaları, artarak devam ediyor. Bu haliyle çalışanın haklarının büyük ölçüde tırpanlanacağı kıdem tazminatı fonu düzenlemesi gündemden düşmüyor. Muhalif ve yandaş işçi sendikaları, işçinin hak kaybı yaşamaması için ortak bir paydada buluşuyor. Kısa vadede sadece hükümete büyük bir kaynak oluşturacağı öngörülen ve hükümetin Yeni Ekonomi Programı’nda da yer alan kıdem tazminatı, yaklaşık 15 milyon sigortalı çalışanı ilgilendiriyor. İşçiler, “Alnımızın terini ve emeğimizi kimseye yedirtmeyiz” derken, işçi sendikaları ise hayata geçirilmesi için 2020 yılının işaret edildiği Kıdem Tazminatı fonunun bu yönü ile bir zulümden ibaret olduğunu söylüyor.

BU HALİ İLE İŞÇİNİN EMEĞİ GASP EDİLİR!

Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Özgür Ulaş Yiğit, Kıdem Tazminatı fonu projesinin bugünkü taslağıyla tam bir fiyaskodan ibaret olduğunu ifade etti. “Eğer bu yasa kabul edilirse işçinin hali gasp edilir” diyen Başkan Yiğit, halkın ve işçinin uygulanması öngörülen bu çalışmanın ne getirip ne götürdüğünü bilmediğini aktararak, işçinin uyanık olması ve hakkını yedirmemesi gerektiğini kaydetti. Açıklamalarını örneklendiren Yiğit, şunları kaydetti: “Mesela farz edelim ki, bir işçi bir yerde 1 yıl çalıştı. 1 yıl sonra işten çıkarılınca bu çalışan işçiye bir yılın brüt bir maaşı verilmelidir. Yeni gelecek sistemde bu verilecek parayı kaldırıyorlar. Ya da konut almak isteyen bir işçi düşünelim.  İşçi, tazminatının yarısını alabilecek sadece. 15 yıl bekleme şartı olacak.”

BÜTÜN SENDİKALAR TEK YÜREK KARŞI ÇIKIYOR

İşin içinde bir de enflasyon oyununun olacağını söyleyen Yiğit, “İşçi, işten ayrıldığı gün 1 dolar 5 TL diyelim. 15 yıl sonra 1 doların 15 TL olduğunu varsayalım. İşçi enflasyon farkını alamayacak. Aldığı para da kuşa dönecek” şeklinde konuştu. Kıdem Tazminatı fonunun maksadının tamamen devlete kaynak aktarmak olduğunun altını çizen Yiğit, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ekonomik olarak ciddi bir sıkıntı var. Doğrusunu söylemek gerekirse tulumbada su bitti. Bu çalışma ile çok büyük bir kaynak oluşturulmak isteniyor ki, oluşturulacak da. Bu tasarı sonuç itibari ile yaklaşık 15 milyon kişiyi ilgilendiriyor. Ben, bu çalışmada art niyet arıyorum. İyi niyetli bir çalışma olmuş olsaydı işçi sendikaları ile bir araya gelinirdi. Tepeden inme bir karar alınmak isteniyor. Ben yaptım oldu anlayışı kabul görmez.  Projenin hayata geçirilmesi için 2020 yılı işaret ediliyor.  Bu süreç içinde işçi sendikalarına büyük görev düşüyor. Halka, işçiye gerçeği anlatmamız gerekir. İktidar yanlısı işçi sendikaları bile hükümetin bu kararını desteklemeyecek. Çünkü ortada işçinin hakkının gasp edilmesi durumu var. İşçinin hangi hak kaybının olacağını iyi anlatmalıyız. Kimse ne olup bittiğinin farkında değil. Büyük sorun ile karşı karşıya kalacağız. Ülkenin ödeme yapması gereken borçları var. Yine diyorum bu çalışma ile sadece kaynak oluşturuluyor. Devletimiz ekonomi sıkıntı çekiyor olabilir. Sorunun çözümü birlik ve beraberliktir. Tek başına yapılan işlerin nelere mâl olduğunu gördük. Ekonomi politikasının berbatlığı, vatandaşa işçiye ve memura yansıtılamaz. Kendimize yeten bir ülkeydik. Şimdi her alanda dışa bağımlıyız. Hükümetin zorda kalmasını istemiyoruz. Bu ekonomi politikası, iflas getirir. Gelin hep birlikte bir şeyler yapalım.  İşçilerimiz bu projeye inanmak dahi istemiyorlar. Tedirginlikleri çok fazla. Hak edilmiş bir hakka el konulacak. İşçinin fedakârlığı, emeği, alın teri gereksiz yere çalınacak.”

EMRE ÖZGÜL

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.