Hukukçular: Türkiye Adım Adım Evrensel Hukuktan Uzaklaşıyor

Hukukçular: Türkiye Adım Adım Evrensel Hukuktan Uzaklaşıyor

Evrensel Hukuk Forumu'nun düzenlediği ve hukukçuların oy birliği ile ortaya çıkan sonuç bildirgesinde, Türkiye'nin adım adım evrensel hukuktan uzaklaştığına dikkat çekildi. Bildirgede kişisel ve politik kaygılarla, yasal düzenlemeler yapılmasının...

Evrensel Hukuk Forumu'nun düzenlediği ve hukukçuların oy birliği ile ortaya çıkan sonuç bildirgesinde, Türkiye'nin adım adım evrensel hukuktan uzaklaştığına dikkat çekildi. Bildirgede kişisel ve politik kaygılarla, yasal düzenlemeler yapılmasının yargıya olan güveni sarstığı ve hukuki istikrarı bozduğu vurgulandı.

    Evrensel Hukuk Forumu tarafından Taksim'de bir otelde düzenlenen 'Türkiye Evrensel Hukukun Neresinde' başlıklı panelin sonuç bildirgesi açıklandı. Bildirgede şu ifadelere yer verildi: "Türkiye adım adım evrensel hukukun dayanaklarından uzaklaşmaktadır. Bu doğrultuda;erkler ayrılığı ilkesine uyulmadığı, yargı bağımsızlığı örselendiği için temel hak ve özgürlükler tehlikeye düşmüş bulunmaktadır. Bu açmazdan kurtulmak için her şeyden önce toplumumuzda yüksek adalet ve ahlak değerlerine ilişkin bilinç gelişmeli ve buna herkes uymalı, katkı sunmalı; eğitim ve öğretimde felsefe, sosyoloji, tarih, psikoloji gibi sosyal bilimlere ağırlık verilmelidir. Bu bağlamda, yukarıda adı geçen kurumların ortak çalışması ile düzenlenen Evrensel Hukuk Forumu katılımcıları olarak aşağıdaki öneriler dile getirilmiştir:

1. Evrensel hukukun en temel iki ilkesi erkler ayrılığı ve devlet otoritesine karşı bireylerin hak ve hürriyetleri korunmalıdır.

2. Yargının bağımsızlığının ve tarafsızlığının sağlanması için siyasal yorumlardan ve müdahalelerden kaçınılmalı, yargılamada iddia, savunma ve karar üçlüsü arasındaki duyarlı dengeye uyulmalıdır.

3. Ülkemizde erkler ayrılığı ilkesinden erkler birliğine doğru eğilimin ve otoriterleşme yöneliminin engellenmesi için erkler arası denge ve denetim sistemi özenle korunmalıdır.

4. Demokraside çoğunluğun haklılığı, ancak ve ancak evrensel hukukun ilkelerine uyulduğu takdirde geçerlidir.

5. Değerleri çürütmemek kaygısıyla yargının önüne gelen davalarda daha duyarlı olunmalı, hukuka aykırı girişimlerden kaçınılmalı ve yargılama kargaşasına yol açılmamalıdır.

6. Evrensel hukuk normları dışlanarak, kişisel ve politik kaygılarla, yasal düzenlemeler yapılması yargıya olan güveni sarsmakta ve hukuki istikrarı bozmaktadır." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.