Hukukçular tepkili!

Hukukçular tepkili!

Yayımlanan 703 sayılı (KHK) ile idari yargı hakimliği sistemi değiştirildi. Alınan karar ile 4 yıllık lisans diploması olan herhangi biri, artık yargıç olabilecek.

Yayımlanan 703 sayılı (KHK) ile idari yargı hakimliği sistemi değiştirildi. Alınan karar ile 4 yıllık lisans diploması olan herhangi biri, artık yargıç olabilecek. Karara sert tepki gösteren hukukçular ise adalete olan az bir güvenin tamamen ortadan kalkacağını söylüyor

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile birçok alanda yenilikler hayata geçirilmeye devam ediyor. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçiş ile birlikte hukuk alanında da önemli ve tartışmalara neden olan kararlar alınıyor. Önceden sadece Hukuk Fakültesi'nden ve sayıca az da olsa İktisadi İdari Bilimler Fakültesi'nde hukuk eğitimi görmüş mezunlar arasından seçilen idari yargı hakimleri kanununda değişiklik yapıldı. Artık idari yargıç olabilmek için sadece 4 yıllık lisans diploması yeterli görülecek. Hukuk ve İktisat Fakülteleri'nden mezun olma şartı aranmayacak. Hukukçular, karara tepkili.

5-2gokhan-tozoglu.jpg

HUKUK DEVLETİNE GÜVEN AZALACAK

Hakimlik mesleğinin kutsal bir meslek olduğuna değinen Avukat Gökhan Tozoğlu, hakimlerin aynı zamanda hakkı tayin eden bir mesleği icra ettiğine vurgu yaptı. İdari hakimlerin, sadece Hukuk Fakülteleri'nden mezun olanlar arasından seçilmesinin çok daha doğru bir adım olacağını söyleyen Tozoğlu, "İİBF'den de yargıç olanlar vardı fakat bu oran yüzde 20 civarlarındaydı. İktisat Fakültesi'nde eğitim görenler her ne kadar da hukuk dersi almış olsalar da biz, buna bile karşıydık. Şimdi yeni KHK ile yargıç olabilmek için 4 yıllık herhangi bir fakülteden mezun olmak yeterli görülmüştür. Bu karar, hukuk devletine olan güvenin zedelenmesi anlamını taşımaktadır. Ülkemizde çok sayıda Hukuk Fakültesi vardır ve bu fakültelerden artık nitelikli avukatlar ve hakimler yetişmemektedir. Devletin asli vazifesi hukuk alanında donanımlı bireyler yetiştirmesidir. Alınan karar ise bunun tam tersidir" dedi.  

YARGIÇLARIN ENSESİNDE SİYASİ BASKI OLACAK

İdari yargı hakimlerinin kurumlara karşı vatandaşı savunduğunu hatırlatan Tozoğlu, yargıçların bundan sonra bağımsız karar alamayacağını ve ensesinde sürekli siyasi baskı hissedeceğini de aktardı. Yeni atacak yargıçların siyasi etkiden uzak kalmasının dahi düşünülemeyeceğini kaydeden Tozoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Düzenleme ülkemize ciddi şekilde zarar verecektir. İdari Mahkemeler, etnik mahkemelerdir. Ülkemizde referans ve torpil sınavları vardır. Mülakatlar yapılır.  Siyasi referanslar, çoğu şeyin önüne geçmiştir. Yeni yargıçların arasında başarılı olacak isimler de vardır, buna sözümüz yok fakat istisnalar da kaideleri bozmaz. Çok riskli bir karar alınmıştır. İnsanlar, zaten hukuka güvenmiyordu. Tehlikeli bir karar alınmıştır."

HAMDİ BUĞUR

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum