HSYK isimleri belirledi

HSYK isimleri belirledi

Yargıtay, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu-HSYK'ya üye seçimini tamamladı. Yargıtay'da seçilen isimler cemaate yakınlığıyla bilinen isimler oldu.

Yargıtay'da HSYK seçimi tamamlandı.

25 Ekim'de görev süreleri dolacak olan HSYK üyelikleri için Yargıtay Büyük Genel Kurulu'nda seçim yapıldı.

Seçimlerde 20. Hukuk Dairesi Üyesi Yakup Ata, 18. Hukuk Dairesi Üyesi Mustafa Kemal Özçelik ve 7. Ceza Dairesi Üyesi Kerim Tosun Yargıtay kontenjanından HSYK asıl üyeliğine seçildi.

Seçimde, üyeler Muharrem Akkaya, Alp Arslan, Yakup Ata, Mustafa Ateş, Bahri Aydoğan, Halit Baysoy, Ali Eryılmaz, Zeynep Nilgün Hacımahmutoğlu, Ali Orhan, Mustafa Kemal Özçelik, Salih Sönmez, Rıza Şahin ve Kerim Tosun yarıştı.

Seçim sonucunda, 20. Hukuk Dairesi Üyesi Yakup Ata 201, 7. Ceza Dairesi Üyesi Kerim Tosun 196 ve 18. Hukuk Dairesi Üyesi Mustafa Kemal Özçelik 193 oy alarak HSYK'nın yeni asıl üyeleri oldu.

Yargıtay 13. Ceza Dairesi Üyesi Salih Sönmez 175, 8. Hukuk Dairesi Üyesi Ali Eryılmaz 167 ve 14. Ceza Dairesi Üyesi Alp Arslan ise 156 oyla HSYK'nın yedek üyeleri olarak seçildi.

HANGİ ADAY NE KADAR OY ALDI?

Yargıtay’da seçime katılan 13 üyenin isimleri ve aldıkları oylar ise şöyle:

22. Hukuk Dairesi üyesi Muharrem Akkaya (135)
14. Ceza Dairesi üyesi Alp Arslan (156)
20. Hukuk Dairesi üyesi Yakup Ata (201)
2. Hukuk Dairesi üyesi Mustafa Ateş (32)
21. Hukuk Dairesi üyesi Bahri Aydoğan (129)
8. Ceza Dairesi üyesi Halit Baysoy (72)
8. Hukuk Dairesi üyesi Ali Eryılmaz (167)
HSYK üyesi Nilgün Hacımahmutoğlu (142)
17. Hukuk Dairesi üyesi Ali Orhan (153)
18. Hukuk Dairesi üyesi Mustafa Kemal Özçelik (193)
13. Ceza Dairesi üyesi Salih Sönmez (175)
6. Ceza Dairesi üyesi Rıza Şahin (149)
7. Ceza Dairesi üyesi Kerim Tosun (196)

SEÇİMİ CEMAAT KAZANDI
 
Yargıtay'ın HSYK üyeliğine seçtiği 3 isim cemaatin Yargıtay'daki önemli isimleri arasında yer alıyor. Yargıtay'daki seçim öncesi isimleri sık sık gündeme gelen 3 üye en son Star gazetesi yazarı Elif Çakır'ın köşesine konu olmuştu. Çakır, seçimi cemaate yakın üyelerin kazanacağını söylerek şunları yazmıştı.

YAKUP ATA: Cemaatin kripto isimlerinden. Yargıtay’daki kaynaklarım HSYK’ya gönderilecek isimler arasındaki en tehlike arz eden isim olan Mustafa Ateş’ten sonraki ikinci adam olduğunu belirtiyor.

MUSTAFA KEMAL ÖZÇELİK: Bakanlık eski Personel Genel Müdürü olarak da çalıştı. Kendisini gizleyen bir isim değil, yargı camiasında açıktan cemaatçi olarak tanınıyor.

KERİM TOSUN:Ülkücü kimliğiyle tanınmaya özen gösteren, paralel olduğu anlaşılmasın diye bulunduğu ortamlarda en hararetli milliyetçilik tartışmalarına giren bir isim.

CEMAATİN İKİNCİ ZAFERİ

Daha önce Yargıtay'da Birinci Başkanlık Kurulu (Yargıtay Divanı) seçimlerini hükümet destekli listeye karşı Cemaat destekli liste kazanmıştı. HSYK SEÇİMİNDE KİM HANGİ GRUPTA?

Hürriyet gazetesi yazarı Ahmet Hakan, cuma günkü yazısında HSYK seçimlerinde şekillenen listelerin detaylarını yazmıştı.

‘Hakimler ve savcılar kaç parçaya ayrıldı?’ başlıklı yazıda Ahmet Hakan şu detayları vermişti.

BİRİNCİ GRUP: ‘Yargıda Birlik’ adıyla örgütlenmiş durumdalar. Hükümete yakın grup bu ama içlerinde Ülkücüler de var. Hatta bazı Alevi yargıç ve savcılar da bu grubun içinde. Bir tür ‘ittifak’ var yani. Grubun temel amacı ‘Paralel Yapı’yı yargıda bitirmek.

İKİNCİ GRUP: Solcu ve ulusalcı hakim ve savcılar. YARSAV ve Yargıçlar Sendikası çatısı altında toplanan yargıç ve savcılar bu grupta yer alıyor. HSYK seçimine asılıyorlar. Amaçlarını şyle ifade ediyorlar: Cemaat yargısından kaçarken hükümet yargısına tutulmayalım.

ÜÇÜNCÜ GRUP: Cemaatçi hakim ve savcılar… Bu grup esrarengiz bir grup. Bir listeyle ortaya çıkmış değiller. Sayıları belirsiz, ne yapacakları belirsiz. Sayılarının üç bin civarında olduğu söyleniyor. Amaçları şu: ‘Yargıda Birlik Platformu’nun kazanmasını engellemek.

DÖRDÜNCÜ GRUP: Seçimi herhangi bir listeden ya da gruptan değil de bireysel olarak girenler de var. İşte bu isimler de bu grubu oluşturuyorlar. Mesela seçime bağımsız giren HSYK üyesi İbrahim Okur bu isimlerden biri. Mesala ‘Demokrat Yargı Derneği’ adına seçime katılan Kemal Şahin de bu isimlerden bir diğeri.

22 ÜYE BULUNUYOR

HSYK Genel Kurulu 22 üyeden oluşuyor. Kurulun Başkanı Adalet Bakanı, Adalet Bakanı Müsteşarı da Kurul'un tabii üyesi. Diğer 20 üyenin 4'ü cumhurbaşkanı tarafından doğrudan atanıyor. Yargıtay Genel Kurulu 3, Danıştay Genel Kurulu 2, Adalet Akademisi Genel Kurulu'nca da 1 üye seçiliyor. Adli ve idari yargı hâkim ve savcıları arasından ise 7'si adli, 3'ü idari yargıdan olmak üzere 10 üye seçiliyor.

HSYK SEÇİM TAKVİMİ

HSYK üyeliği seçimi başlangıç tarihi 26 Ağustos 2014 olarak belirlenmişti. HSYK seçimleri ise 12 Ekim 2014 Pazar günü yapılacak. HSYK için kesin aday listesi ise 29 Eylül 2014 Pazartesi günü yine YSK'nın internet sitesinden duyurulacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.